Ylimääräinen huippukokous kerää EU-maiden johtajat Brysseliin kahdeksi päiväksi. Kysymys kuuluu, riittävätkö enää vain henkilöpakotteet Valko-Venäjää vastaan?
Tänä iltana alkavan huippukokouksen pöydällä on paljon kansainvälisiä kysymyksiä. Tuoreimpana lisäyksenä EU-maiden johtajien on tarkoitus pohtia mahdollisia pakotteita sekä muita seurauksia Valko-Venäjän sunnuntaisille toimille.
Oppositioaktivisti Raman Pratasevitshin sekä hänen naisystävänsä Sofija Sapega pidättäminen Minskissä on saanut aikaan erittäin voimakkaan kansainvälisen reaktion.
Lue myös: Liettua närkästyi toden teolla: "Valko-Venäjän ilmatilaa käyttävillä koneilla ei asiaa Liettuan kentille"
Brysselissä huippukokousta seuraavan kirjeenvaihtaja Heikki Piuholan mukaan etenkin Liettua, Puola ja Kreikka ovat reagoineet Valko-Venäjän toimiin voimakkaasti.
– Maat liittyvät tähän siten, että kone oli lähdössä Kreikasta ja oli matkalla Liettuaan ja lentokoneen omistaa puolalainen yhtiö.
Lisäksi kantaa ovat ottaneet niin EU-johto niin komissiossa kuin neuvostossakin.
– Myös Naton pääsihteeri, useiden maiden pää- ja ulkoministerit sekä presidentit ovat ottaneet tähän kysymykseen kantaa ja vaativat asian nopeaa selvittämistä, Piuhola listaa.
Lue myös: Presidentti Niinistö MTV Uutisille: EU:n tulee antaa selkeä tuomio Valko-Venäjän konekaappaukselle
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Venäjää puhuva mies ja lentokoneessa olleet agentit herättävät epäilyksiä
Pratasevitshin tämänhetkisestä tilanteesta ei ole tihkunut tietoa Valko-Venäjältä julkisuuteen. Pidätykseen johtaneista tapahtumista kuitenkin tiedetään joitakin uusia yksityiskohtia.
Piuholan mukaan Ateenassa lentokentällä venäjää puhuva mies oli lähestynyt Pratasevitshia.
– Hän oli halunnut nähdä Pratasevitshin passin. Tämä herättää tietenkin epäilyksiä.
Lue myös: Oppositioaktivistin naisystävä kertoo olevansa pidätyskeskuksessa Minskissä: Äiti ei tiedä mistä tytärtä syytetään
Ryanairin lentoyhtiön toimitusjohtajan mukaan Kreikasta matkaan lähteneessä lentokoneessa on ollut valkovenäläisiä agentteja.
– Tämä perustuu siihen, että nuo henkilöt ovat jääneet Minskiin, vaikka lento jatkui Vilnaan.
Yhtiön toimitusjohtaja ei kuitenkaan avaa tapahtumia ainakaan toistaiseksi tarkemmin, vaan yhtiö tekee viranomaisyhteistyötä asian selvittämiseksi.
– Kun lentokone oli laskeutunut Vilnaan, sitä tutkittiin mahdollisen pommin varalta koirien avulla, Piuhola kertaa.
Katso animaatio: Näin Valko-Venäjälle pakotetun Ryanairin lentoreitti muuttui hetkessä – alkuperäinen määränpää jäi haaveeksi
Riittävätkö enää pelkät henkilöpakotteet?
On spekuloitu, että Ryanairin koneen pakottaminen laskeutumaan Minskiin oli todennäköisesti Valko-Venäjän presidentin Aljaksandr Lukashenkan idea.
EU:n keskusteluyhteys Valko-Venäjän suuntaan johtoon on ollut jo pitkään kovin heikko.
– EU on jo aiemmin asettanut pakotteita Valko-Venäjälle, kahteenkin kertaan. Pakotteiden piirissä on Lukashenkan lähipiirissä noin 90.
Piuholan mukaan tänä iltana EU-maiden johtajien on punnittava, ovatko henkilöpakotteet enää riittäviä vai onko Valko-Venäjää painostettava kovemmilla pakotteilla.
– Nato-suurlähettiläät kokoontuvat huomenna tämän asian takia ja Nato ottaa varmasti asiaan kantaa, Piuhola uumoilee.
– Yksi keino, jota on väläytelty, on se, että Valko-Venäjän ilmatila suljettaisiin, jotta mikään maa ei sitä käyttäisi. Ja toinen on se, että valkovenäläinen lentoyhtiö ei saisi lentää EU-maihin.
Illalliskokouksen piti käsitellä muun muassa EU:n Venäjä-suhdetta, siirtyykö se eteenpäin? Katso kirjeenvaihtajamme arvio yllä olevalta videolta!