Venäjää puhuva mies ja lennolla mahdollisesti mukana olleet agentit herättävät epäilyksiä – miten EU aikoo reagoida Valko-Venäjän toimiin?

Ylimääräinen huippukokous kerää EU-maiden johtajat Brysseliin kahdeksi päiväksi. Kysymys kuuluu, riittävätkö enää vain henkilöpakotteet Valko-Venäjää vastaan?

Tänä iltana alkavan huippukokouksen pöydällä on paljon kansainvälisiä kysymyksiä. Tuoreimpana lisäyksenä EU-maiden johtajien on tarkoitus pohtia mahdollisia pakotteita sekä muita seurauksia Valko-Venäjän sunnuntaisille toimille.

Oppositioaktivisti Raman Pratasevitshin sekä hänen naisystävänsä Sofija Sapega pidättäminen Minskissä on saanut aikaan erittäin voimakkaan kansainvälisen reaktion.  

Brysselissä huippukokousta seuraavan kirjeenvaihtaja Heikki Piuholan mukaan etenkin Liettua, Puola ja Kreikka ovat reagoineet Valko-Venäjän toimiin voimakkaasti. 

– Maat liittyvät tähän siten, että kone oli lähdössä Kreikasta ja oli matkalla Liettuaan ja lentokoneen omistaa puolalainen yhtiö.

Lisäksi kantaa ovat ottaneet niin EU-johto niin komissiossa kuin neuvostossakin. 

– Myös Naton pääsihteeri, useiden maiden pää- ja ulkoministerit sekä presidentit ovat ottaneet tähän kysymykseen kantaa ja vaativat asian nopeaa selvittämistä, Piuhola listaa. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Venäjää puhuva mies ja lentokoneessa olleet agentit herättävät epäilyksiä

Pratasevitshin tämänhetkisestä tilanteesta ei ole tihkunut tietoa Valko-Venäjältä julkisuuteen. Pidätykseen johtaneista tapahtumista kuitenkin tiedetään joitakin uusia yksityiskohtia. 

Piuholan mukaan Ateenassa lentokentällä venäjää puhuva mies oli lähestynyt Pratasevitshia.

– Hän oli halunnut nähdä Pratasevitshin passin. Tämä herättää tietenkin epäilyksiä. 

– Tämä perustuu siihen, että nuo henkilöt ovat jääneet Minskiin, vaikka lento jatkui Vilnaan.

Yhtiön toimitusjohtaja ei kuitenkaan avaa tapahtumia ainakaan toistaiseksi tarkemmin, vaan yhtiö tekee viranomaisyhteistyötä asian selvittämiseksi. 

– Kun lentokone oli laskeutunut Vilnaan, sitä tutkittiin mahdollisen pommin varalta koirien avulla, Piuhola kertaa. 

Riittävätkö enää pelkät henkilöpakotteet?

EU:n keskusteluyhteys Valko-Venäjän suuntaan johtoon on ollut jo pitkään kovin heikko. 

– EU on jo aiemmin asettanut pakotteita Valko-Venäjälle, kahteenkin kertaan. Pakotteiden piirissä on Lukashenkan lähipiirissä noin 90.

Piuholan mukaan tänä iltana EU-maiden johtajien on punnittava, ovatko henkilöpakotteet enää riittäviä vai onko Valko-Venäjää painostettava kovemmilla pakotteilla. 

Nato-suurlähettiläät kokoontuvat huomenna tämän asian takia ja Nato ottaa varmasti asiaan kantaa, Piuhola uumoilee. 

– Yksi keino, jota on väläytelty, on se, että Valko-Venäjän ilmatila suljettaisiin, jotta mikään maa ei sitä käyttäisi. Ja toinen on se, että valkovenäläinen lentoyhtiö ei saisi lentää EU-maihin. 

Illalliskokouksen piti käsitellä muun muassa EU:n Venäjä-suhdetta, siirtyykö se eteenpäin? Katso kirjeenvaihtajamme arvio yllä olevalta videolta! 

Lue myös:

    Uusimmat