Venäjän lainsäätäjät hyväksyivät tiistaina laajamittaisen lainsäädännön, jolla otetaan käyttöön jopa 15 vuoden vankeusrangaistus sodanaikaisista teoista. Vankeutta voi saada jopa sodassa antautumisesta, kertoo The Moscow Times.
Vapaaehtoisesta antautumisesta ja ryöstelystä rangaistaan 10 ja 15 vuoden vankeusrangaistuksilla. Raskauttaviksi olosuhteiksi mainitaan "liikekannallepano, sotatila ja sota-aika".
Kaikkien parlamentissa edustettuina olevien puolueiden jäsenten laatiman lakiehdotuksen mukaan karkuruudesta liikekannallepanon tai sodan aikana rangaistaan enintään 10 vuodella.
Sodan aikana aseistakieltäytyjiä rangaistaan jopa kolmella vuodella vankeutta.
Lakiehdotuksessa otetaan käyttöön käsitteet "liikekannallepano, sotatila ja sota-aika", joita ei ole aiemmin mainittu Venäjän rikoslaissa, kertoo ihmisoikeusasianajaja Pavel Tshikov, joka kertoi ensimmäisenä duuman lakiehdotuksesta.
Tarkkailijat arvelevat, että sen hyväksyminen tasoittaa tietä yleiselle liikekannallepanolle, kun Venäjä kamppailee Ukrainassa olevien joukkojensa täydentämiseksi.
Lue myös: Kremlissä ja separatistialueilla näkyy paniikki – Putin saattaa ajautua noloon tilanteeseen, jos miehitettyjä alueita liitetään Venäjään
Palveluksesta kieltäytyviä sotilaita voidaan vangita myös ilman sotatilalakia, sotilaslakimies Maxim Grebenjuk kertoi riippumattomalle uutissivustolle Vyorstkalle ja viittasi lainsäädännön sanamuotoon, jonka mukaan sotilaita rangaistaan "aseellisen konfliktin" aikana.
Venäjän parlamentin alahuone, valtion duuma, äänesti yksimielisesti lakiesityksen puolesta. Venäjän parlamentin ylähuoneen, Federaation neuvoston, odotetaan hyväksyvän lakiesityksen keskiviikkona.
Sota-ajan vankeusrangaistukset tulevat voimaan sinä päivänä, kun presidentti Vladimir Putin allekirjoittaa lakiesityksen laiksi.