Asevelvollisuuslakien mylläys herätti venäläisten pelon uudesta liikekannallepanosta: "He tarvitsevat tuoretta lihaa sodan ruokkimiseen"

LK Venäjä 12.4.
Venäjän asevoimia ylistävä kyltti Pietarissa maaliskuussa. Kyltissä lukee "kunnia sankareillemme!".AFP / Lehtikuva
Julkaistu 13.04.2023 06:50
Toimittajan kuva
Hanna Vaittinen

hanna.vaittinen@mtv.fi

Venäjän parlamentin alahuone hyväksyi keskiviikkona pikavauhdilla asevelvollisuutta koskevan lain. Venäläiset pelkäävät, että Kreml valmistautuu uuteen liikekannallepanoon.

Venäjän parlamentin ala- ja ylähuoneessa on hyväksytty laki, joka uudistaa maan kutsuntajärjestelmää.

Aiemmin asevelvollisuuspaperit on pitänyt toimittaa saajalle henkilökohtaisesti armeijan paikallisesta kutsuntatoimistosta tai työnantajan kautta. Jatkossa käyttöön otetaan sähköiset kutsuntakirjeet.

– Olemme jo pitkään odottaneet toista liikekannallepanon aaltoa, ja tämä on sen alkua, sanoo 51-vuotias moskovalainen Irina  CNN:n haastattelussa.

Irinan poika on kutsuntaikäinen.

– Nämä asetukset ovat jo nyt koskettaneet minua lisäämällä epävarmuuden ja ahdistuksen tunnetta, Irina kuvailee.

Kirjettä välttelevät luokitellaan karkureiksi

Uutistoimisto Reutersin mukaan sähköisiä kutsuntakirjeitä on käytännössä mahdoton vältellä.

Ne välitetään Venäjän valtion palvelusivusto Gosuslugissa, jota kansalaiset tarvitsevat laajasti arkiasioissaan; esimerkiksi veronmaksussa, lääkäriajan varaamisessa tai lasten ilmoittamisessa kouluun.

Jos asepalvelukseen kutsuttu välttelee sähköistä kirjettä yli seitsemän päivää, hänet voidaan julistaa karkuriksi ja hänen varallisuutensa voidaan jäädyttää uuden lain nojalla. Myös esimerkiksi asunnonhakua tai ajo-oikeutta voidaan rajoittaa.

4:54img

Katso myös: Venäjän strateginen kulttuuri luo uhkakuvia, joista osa ei ole todellisia

– Tottakai he tarvitsevat tuoretta lihaa tämän sodan ruokkimiseen. Ensimmäisen [liikekannallepanon] aikana he käyttivät poliisiratsioita asevelvollisten keräämiseen. Ihmiset eivät pitäneet siitä. Joten nyt he yrittävät jotain muuta, Irina sanoo.

Asiantuntijat ovat arvioineet jo kuukausia, että Venäjällä on vaikeuksia hankkia riittävästi sotilaita taistelemaan Ukrainaan. Maa ei ole julistanut virallisesti sotaa, joten asevelvollisia houkutellaan vapaaehtoisuuden, palkka-armeijoiden ja viime vuonna osittaisen liikekannallepanon kautta.

AOP Wagner

Wagner-palkka-armeijan värväysmainos Moskovassa.

Keskiviikkona Kremlin tiedottaja Dimitri Peskov kielsi, että kyse olisi varautumisesta uuteen liikekannallepanoon. Peskovin mukaan tämän "erittäin tärkeän" lain tarkoitus on setviä Venäjän kutsuntakeskuksissa syyskuussa paljastunutta "sotkua".

Laki odottaa enää presidentti Vladimir Putinin hyväksyntää.

"Parempi päätyä vankilaan kuin kuolla"

Uusi laki myös kieltää asevelvollisia matkustamasta ulkomaille. Syksyn liikekannallepanon aikana kymmenet tuhannet palvelusikäiset venäläismiehet poistuivat maasta.

25-vuotias Artem kertoo CNN:lle välttyneensä syksyllä palvelukselta, vaikka kutsu kävikin.

– Tämä saattaa olla yritys estää täysvaltaista miesjahtia, jonka he laittoivat viimeksi pystyyn, mikä aiheutti niin paljon paniikkia.

LK Venäjä, Moskova, duuma 12.4.

Laki hyäksyttiin parlamentin alahuoneessa eli duumassa (kuvassa) tiistaina. Ylähuone eli liittoneuvosto hyväksyi lain keskiviikkona.

Mikäli liikekannallepano tapahtuu, Artem ei aio noudattaa käskyjä.

– Sukulaiseni, jotka eivät sovellu palvelukseen, voivat ajaa autoni, jos he vievät ajokorttini. En omista kiinteistöjä. Ja matkustuskiellolla on enemmän psykologinen kuin käytännöllinen vaikutus minuun – muuten olisin lähtenyt jo aikoja sitten.

Artem uskoo, että hänen tuttavansakin todennäköisesti välttelisivät liikekannallepanoa monin keinoin, muuttamalla mökeille tai väärentämällä asiakirjojaan.

Samaa uskoo myös Irina.

– Kukaan tuntemistani ihmisistä ei menisi kutsuntakeskuksiin. He välttelisivät sitä kaikin tavoin.

– On parempi päätyä vankilaan kuin kuolla.

Lue myös: Kolme kuumaa puheenaihetta Ukrainan sodasta juuri nyt

Väitetty ukrainalaisen sotavangin julma mestausvideo leviää verkossa

Sotilasasiantuntija: Yhdysvaltain asiakirjavuodolla tuskin on suurta vaikutusta sotaan

Tuoreimmat aiheesta

Venäjä