Sotakirjeenvaihtaja: Putinin uhkaukset on otettava vakavasti

Venäjä on toistuvasti uhkaillut länsimaita viittaamalla sotaan, jos Ukrainalle annetaan lupa käyttää pitkän kantaman ohjuksia iskuihin Venäjän maaperälle. MTV:n juuri Ukrainasta palanneen sotakirjeenvaihtajan mukaan Putinin puheita ei kannata kuitata olankohautuksella. 

Jos Ukraina saa luvan käyttää länsimaisia ohjuksia hyökkäyksissään Venäjälle, Ukrainan tilanne helpottuu huomattavasti, arvioi MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Niko Nurminen. Putin puheita ei hänen mukaansa pidä ohittaa olankohautuksella.

– Lupa länsimaisten ohjusten käyttöön ei olisi Ukrainalle mikään ihmelääke, mutta se olisi merkittävä parannus Ukrainan nyt hyvin vaikeaan tilanteeseen, kolmen viikon matkalta Ukrainasta juuri palannut  Nurminen totesi Kymmenen uutisissa perjantaina.

Nurminen korostaa, että on aivan eri asia, saako Ukraina ampua länsiaseilla omalla alueellaan Ukrainassa, Venäjän rajan välittömässä läheisyydessä vai saisiko se ampua pidemmälle sellaisiin strategisiin kohteisiin, joissa Venäjän armeija toimii.

– Käsittääkseni brittiläisen Storm Shadown kantama on 250 kilometriä. Yhdysvaltalainen Atacms on 300 kilometrin laite. Niillä pystyy tietysti vaikuttamaan merkittävästi.

Nurmisen mukaan mahdollisia kohteita on ympäri rintamalinjan. 

– Idässä on kymmeniä välittömiä kohteita sekä merkittäviä polttoainevarastoja, huoltoainereittejä ja sotilaslentokenttiä, joita Venäjä käyttää tällä hetkellä erityisesti liitopommi-iskuihin.

– Lisäksi on tietysti Krim, jonne Ukraina haluaa takaisin ja jossa se haluaa tuhota muun muassa Kertshinsalmen sillan.

Rintamalinjat paikallaan

Sodan rintamalinjat ovat Nurmisen mukaan pysyneet aika lailla paikallaan.

– Pokrovskin suunnalla Donetskissa Venäjä painostaa kovasti. Ukrainan armeija on tehnyt uudelleen ryhmittymisen ja lähettää sinne täydennyksiä, mutta pelkästään yhdellä Pokrovskin on tällä hetkellä noin 40 000 venäläistä sotilasta, eli tilanne on [Ukrainan kannalta] paha. 

Putinin puheet pitää ottaa vakavasti

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Britannian pääministeri Keir Starmer neuvottelivat eilen perjantaina Washingtonissa Ukrainan aseistamisesta ja siitä, annetaanko Ukrainalle lupa iskeä Venäjälle länneltä saamillaan aseilla.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on varoittanut myönteisen päätöksen tarkoittavan sitä, että länsi ja Nato olisivat sodassa Venäjän kanssa.

Nurmisen mukaan Putinin puheet pitää ottaa vakavasti.

– Se voi tarkoittaa iskuja Euroopan alueelle, siviilikohteisiin, sotilaskohteisiin, Naton toimipisteisiin, Nurminen listaa.

– Pahimpana asiana on tietysti ydinaseen käytön uhka. Se, että Putin näitä asioita puhuu nyt tavallistakin painokkaammin, on vakava seikka. Ei ihme, että Yhdysvallatkin miettii tarkkaan.

Lue myös:

    Uusimmat