Putinin hallinnon "projekti Baltian foorumin" tavoitteena on kampittaa Natoa ympäristökysymysten varjolla.
Venäjän presidentti Vladimir Putinin hallinto aikoo käyttää "Itämeren pelastamista" verukkeena luodakseen Nato-vastaista mielialaa, uusi tietovuoto paljastaa.
Vuodetuissa asiakirjoissa kerrotaan Baltian foorumi -nimisestä projektista, jonka avulla Venäjä yrittää palata Itämerta ympäröivien maiden kanssa yhteiseen pöytään ympäristökysymysten varjolla.
Vuodetut asiakirjat on päivätty tämän vuoden tammikuulle. Tietoja niistä ovat julkaisseet muun muassa saksalainen Süddeutsche Zeitung, ruotsalainen Expressen, virolainen Eesti Päevaleht, Liettuan yleisradio sekä ukrainalainen Kyiv Independent. Lisäksi yhteistyöhön on osallistunut maanpaossa elävän venäläisoligarkin Mihail Hodorkovskin Dossier Center, joka julkaisee Venäjän hallintoon liittyviä paljastuksia.
Lue myös: Tietovuoto Kremlistä: Putinin suunnitelmat Baltian maiden suhteen paljastuiva
Projekti Baltian foorumi
Baltian foorumiksi nimetyn projektin on aloittanut Putinin hallinnon kansainvälisen yhteistyön osasto, joka koostuu suurelta osin Venäjän turvallisuus- ja tiedustelupalveluiden henkilöstöstä. Projektin tavoitteena on ollut löytää ei-poliittinen kysymys, jonka kautta voidaan tuoda esille Nato-kritiikkiä ja viestiä siitä, kuinka Itämeri ja Baltia tulee demilitarisoida.
Eesti Päevalehtissä Viron suojelupoliisin apulaisjohtaja Aleksander Toots toteaa, että ympäristöaiheet ovat vanha ja laajalti käytetty veruke vaikuttamisyrityksille.
Projektisuunnitelmassa todetaan, että ainoa asia, jonka kautta Venäjä ja Valko-Venäjä voivat päästä vuorovaikutukseen muiden maiden kanssa muuttuneessa maailmantilanteessa on Itämeren saastuminen. Yhteiseen pöytään palaamista varten Venäjä haluaisi luoda Baltian foorumin, jossa voitaisiin käsitellä "kiireellisten ongelmien välitöntä ratkaisua", kuten ilmastoon liittyviä uhkia Itämerelle, ekosysteemien heikkenemistä sekä tarvetta vähentää alueen militarisointia.
Kun asiakirjoissa puhutaan Itämeren pelastamisesta, sana "pelastaminen" on kirjattu lainausmerkkeihin. Sen lisäksi asiakirjoissa todetaan, että Baltian foorumin yhteydessä olisi mahdollisuus liioitella ja luoda uusia yksittäisiä ympäristöongelmia sekä mallintaa katastrofiskenaarioita, jotta länsimaat saataisiin dialogiin Venäjän kanssa.
Lue myös: ISW: Putinin armeijassa “pakko-eläköitymisaalto”
3:21
Helsingin komissio mainittu erikseen
Asiakirjojen mukaan olisi luotava mahdollisuuksia yhteistyölle vaikutusvaltaisten ihmisten sekä järjestöjen, liikkeiden ja instituutioiden kanssa, jotka käsittelevät Itämeren ongelmia. Merkittävä osa suunnitelmaa on erilaisten Itämereen liittyvien seminaarien sarja.
Asiakirjoissa pohditaan mahdollisia kansainvälisiä yhteistyökumppaneita. Suunnitelmissa mainitaan erikseen mahdollinen yhteistyö Tukholman yliopiston Itämerikeskuksen ja Helsingin komission eli Helcomin kanssa. Helcom on aiemmin ilmoittanut, että kaikki yhteistyö Venäjän kanssa on lopetettu sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.
Lue myös: Venäjän-tuntija: Ukrainan sodalle ei näy loppua, ellei Venäjä kärsi täydellistä ja nöyryyttävää tappiota – "Tämän täytyy valitettavasti ratketa taistelukentällä"
Suunnitellun aikataulun mukaisesti kansainvälisiin yhteistyötahoihin oli tarkoitus olla yhteydessä helmi- ja maaliskuussa. Tukholman yliopiston Itämerikeskukseen ei ole oltu yhteydessä "Baltian foorumin" tiimoilta, Expressen kirjoittaa.
Tietovuoto on osa samaa kokonaisuutta, josta kansainvälinen toimittajaverkosto on julkaissut juttuja jo aiemmin. Viimeksi aiemmin tällä viikolla samat viestimet kertoivat Venäjän "strategisista tavoitteista" Baltian maissa. Helmikuussa puolestaan kerrottiin asiakirjoista, joiden mukaan Venäjä suunnittelee ottavansa Valko-Venäjän täysin hallintaansa vuoteen 2030 mennessä.
0:59