Putin teki "halvaannuttavan" päätöksen

Uusi laki vahvistaa Putinin sisäpiirin asemaa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut uuden lain, jonka nojalla eläkeiän saavuttanut Kremlin luottomies pysyy virassaan.

Uusi laki mahdollistaa Venäjän päämiehen eli Putinin "pidentää tutkintakomitean johtajan toimikautta, kun tämä on täyttänyt 70 vuotta". Aikaisemmin laki määräsi, että tutkintakomitean johtaja voi olla korkeintaan 65-vuotias.

Uudelle laille tuli tarvetta, kun vuodesta 2011 tutkintakomiteaa johtava Alexander Bastrykin täytti elokuussa 71 vuotta. Tutkintakomimitean virallisiin tehtäviin kuuluu muun muassa korruption vastainen taistelu ja poliisin väärinkäytösten tutkiminen.

Asiasta kertoo muun muassa Latviasta käsin toimiva venäjänkielinen Meduza-media.

"Tehokas keino halvaannuttaa"

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila totesi elokuussa MTV Uutisille, että Putinilla on tapana turvata oma asemansa luottohenkilöiden kautta.

– Se on tehokas keino halvaannuttaa tietyt vahvat toimijat, Lassila arvioi tuolloin.

Putin haluaa Venäjälle järjestelmän, jossa ei ole vastavoimia.

– Tehostaminen ja ehdoton lojaalius ovat toisiaan täysin korville lyöviä elementtejä, Lassila toteaa.

– Ja korruption rooli Venäjän hallinnossa on voiteleva elementti. Sitä ei suoraan poisteta, hän jatkaa.

Laajemmin Venäjän hallinnon ristiriitaisuuksista ja armeijan uudistamisen ongelmista voi lukea alla olevasta Lassilan haastattelusta.

Puhuttelee äärinationalisteja

Myös yhdysvaltalaisen ajatushautomo Institute for the Study of Warin (ISW) mukaan Putinin eläkeikäpolitiikka mahdollistaa sisäpiirin pysyvyyden.

Päinvastaistakin kehitystä on nähty Venäjällä 2000-luvulla. 

Nykyinen Venäjän federaation turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja Dmitri Medvedev laski presidenttikaudellaan siviilihallinnon virkailijoiden maksimi-iän 65 vuodesta 60 vuoteen. 

Presidentiksi palattuaan Putin palautti ikäkaton 65 vuoteen. Medvedevin kaudella Putin toimi Venäjän pääministerinä ja useissa arvioissa hänen on todettu olleen Venäjän todellinen hallitsija myös nuo vuodet.

Vuonna 2011 Putin taas antoi presidentille vallan pidentää kenraalien, marsalkkojen, amiraalien ja presidentin nimittämien henkilöiden toimikausia.

Tutkintakomitean johtaja Bastrykin on Putinin vanha tuttu yliopistoajoilta lähtien. Hän on viime aikoina tehnyt itsestään keskeisen nimen Venäjän äärinationalistisissa piireissä. Erityisesti Bastrykin profiloitunut on maahanmuuttajavastaisilla toimillaan.

– Putin on todennäköisesti laskelmoinut, että Bastrykinin kaltainen lojalisti äärinationalistisen yhteisön retorisessa johdossa hyödyttää Kremlin viimeaikaisia pyrkimyksiä vedota tähän yhteisöön ja omia se omakseen, ISW arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat