Venäjän dopingtilanne "oli lähtenyt lapasesta" ennen Helsingin MM-kisoja – "Nimitimme heitä cocktail-tytöiksi"

Moskovan antidopingkeskuksen entinen johtaja Grigori Rodtshenkov kertoo tuoreessa kirjassaan Voitto tai kuolema – Venäjän salainen dopingohjelma karuja tietoja Venäjän dopingtilanteesta ennen Helsingissä vuonna 2005 järjestettyjä yleisurheilun MM-kisoja.

–  IAAF:n järjestämät kymmenennet MM-kisat oli myönnetty Helsingille, ja kisojen edellä dopingtilanne, erityisesti anabolisten steroidien ja prohormonien käyttö, oli lähtenyt lapasesta. Selkeä kontrollin puute oli laajaa: Kyse oli oikeastaan kaikkialle levinneestä kaaoksesta ja laittomuudesta, Rodtshenkov kirjoittaa.

Rodtshenkovin mukaan kilpailukauden ulkopuolisissa yllätystesteissä ei ollut venäläisurheilijoille pelättävää.

–  Käytännössä niissä ei ollut mitään yllätyksellistä, sillä tiedot tulevista testauksista vuodettiin jo viikkoja ennen määräpäiviä, jotta urheilijat saattoivat joko häipyä harjoitusleireiltä tai lahjoa korruptoituneen DCO:n (dopingkontrollia suorittava virkailija) vaihtamaan otetun näytteen puhtaaseen.

Rodtshenkovin mukaan venäläiset keräsivät dopingnäytteitä ennen Helsingin MM-kisoja.

–  Useimmissa näytteissä näkyi jälkiä oksandrolonista, Oral Turinabolista, metenolonista ja satunnaisesti myös stanotsololista. Miesurheilijat olivat näiden näytteiden perusteella naisia paljon kurinalaisempia. Joillakin naisurheilijoilla näkyi virtsanäytteissään jälkiä useammista eri anabolisista steroideista. Nimitimme heitä "cocktailtytöiksi", Rodtshenkov väittää.

Uusintatestaukset veivät mitaleita

Venäläisurheilijat voittivat Helsingissä seitsemän MM-kultaa, ja dopingkäryt loistivat poissaolollaan.

–  Vähemmän hyvä uutinen oli se, että Helsingissä otetut näytteet päätettiin IAAF:n kokouksessa säilyttää ensi kertaa peräti kahdeksan vuotta uusinta-analyysien mahdollistamiseksi. Vielä vuonna 2005 dopingkontrolli oli suhteellisen tehotonta. Kahdeksan vuotta myöhemmin eli vuonna 2013 se oli jo huomattavasti tehokkaampaa.

Helsingin kisojen uusintatesteissä neljä MM-mitalistia menetti mitalinsa. Heistä kaksi oli venäläisiä.

Lue myös:

    Uusimmat