Lappeenrantalaiset suhtautuvat itänaapuriin levollisin mielin, vaikka monen mielestä rajan suojausta tulisi lisätä. Kaupungin mukaan venäläisten turismi on kuitenkin ollut tärkeä osa Lappeenrannan matkailua. Kuinka kova isku sota on Lappeenrannan elinkeinoelämälle?
Huoli turvallisuustilanteesta näkyy lappeenrantalaisissa vaihtelevasti. Vaikka Venäjän hyökkäyssota jatkuu, tavallista arkea on pyritty jatkamaan tyynein mielin. Itärajalla on totuttu asumaan.
– Ei tunnu vaikuttavan mitenkään erityisesti. En ole ajatellut Ukrainan sotaa sen kummemmin, kuin mitä televisiossa olen nähnyt. Sukulaiset ovat minulta myös kysyneet miltä tuntuu asua näin lähellä Venäjän rajaa, mutta ihan normaalilta tuntuu, toteaa yksi haastateltavista.
Hän luottaa Rajavartiolaitokseen rajan turvallisuuden suhteen, mutta myöntää, että sota on vaikuttanut Lappeenrannan ilmapiiriin.
– Vanhempi ikäpolvi keskustelee tilanteesta hyvin paljon.
Lue myös: Turistit peruvat Suomen-matkojaan, koska pelkäävät Venäjää – "Olisi hyvin tärkeää että Nato-jäsenyys hyväksyttäisiin nopeasti"
Rikukin on jatkanut tavallista arkeaan ja koittanut olla miettimättä Venäjän hyökkäyssotaa sen kummemmin. Hänen mielestään rajan suojauksen suhteen on tehty hyvää työtä.
– En ainakaan usko, että mitään suurempia toimenpiteitä rajan suojauksen suhteen pitäisi tehdä.
Tina, nuori nainen, ei koe myöskään tilannetta pelottavaksi.
– Arki sujuu ja kaikki on hyvin. Kun sota alkoi, niin siitä puhuttiin tosi paljon. Mutta ei siitä enää juurikaan keskustella.
Lue myös: Suomen Venäjän-vastaiselle rajalle kaavaillaan aitoja kriittisille alueille – Rajavartiolaitos myöntää valmistelutyön: "Vielä ei ole kuokkaa isketty maahan"
Nato-päätöksessä luotetaan päättäjiin
MTV Uutisten jututtamat lappeenrantalaiset suhtautuvat myönteisesti Suomen päätökseen hakea puolustusliitto Naton jäsenyyttä.
Marketta Holopainen kertoo olevansa hyvin tyytyväinen päätökseen.
– Olisi pitänyt hakea jo ajat sitten.
Holopainen ei usko, että Venäjä lähtisi sotimaan yhtäaikaa moneen suuntaan. Suojausta rajalla voisi hänen mielestään lisätä.
Nuori mies Riku kertoo olevansa neutraali Suomen Nato-jäsenyyden hakemisen suhteen.
– Luotan siihen, että päättäjät osaavat toimia kansan parasta ajatellen.
Lappeenrantalaisten haastateltujen mielestä tilanne ei ole sen kummemmin vaikuttanut kaupungin ilmapiiriin. Holopainen on kiinnittänyt huomiota venäläisten puuttumiseen katukuvasta.
Vanhempaan ikäpolveen kuuluva Leila Lehtola vakuuttaa, että itärajan tuntumassa tuntuu turvalliselta asua.
– Mutta totta kai toivon, että raja olisi vielä suojatumpi.
Lue myös: Oppositio hiillostaa hallitusta kiirehtimään rajapykäliä, jotta itäraja saadaan tarvittaessa kiinni
Kova isku Lappeenrannan turismille
Lappeenrannan kaupunginjohtajan sijaisen Tuomo Sallisen mukaan sotatilanne näkyy hämmästyttävän vähän kaupungissa, vaikka matkaa rajalle on vain noin 20 kilometriä.
– Toki tilanne on huolestuneisuutta ja keskustelua herättänyt.
Sallisen mukaan epävirallisia reittejä pitkin yksittäisiä kyselyitä kaupungin turvallisuudesta on tullut, mutta virallisia tiedusteluita ei ole vahvistettu.
– Haluamme viestiä nyt ja jatkossa, että Lappeenranta on turvallinen paikka matkustaa.
Sen sijaan Venäjän turismi on ollut iso osa Lappeenrantaa. Turismi laantui jo jonkin verran vuoden 2014 Krimin miehityksen jälkeen, ja viime vuodet ovat olleet koronapandemian vuoksi hiljaisia.
– Venäläisten turismi on ollut todella merkittävää kaupungille.
Sallinen kertoo, kuinka Etelä-Karjalan liiton arvioiden mukaan alue ja erityisesti Lappeenranta menettävät noin 225 miljoonaa matkailutuloja vuodessa. Hän vetoaakin valtiovarainministeriöön saadakseen apua tukipaketin muodossa Itä-Suomen matkailun elvyttämiseksi.
– Toivon, että nämä suunnitelmat konkretisoituisivat lähitulevaisuudessa.