MTV Uutiset on saanut tietoonsa, että itärajan kriittisille alueille kaavaillaan tehokkaampia raja-aitoja. Tällä hetkellä Suomen ja Venäjän välistä rajaa erottaa ainoastaan hento ja ruosteinen piikkilanka-aita.
Pohjois-Karjalan rajavartioston komentajan, eversti Marko Turusen mukaan raja-aitojen arviointeja on teossa paperitasolla.
– Vielä ei ole kuokkaa isketty maahan.
Turunen vahvistaa MTV Uutisille, että valmistelevia analyyseja raja-aidoista on tekeillä, mutta päätöstä valtionjohdolta ja poliittisilta päättäjiltä odotellaan.
– Jos tällainen päätös tulee (rakentaa raja-aitoja), sitten edetään hallitusti ja suunnitellusti, Turunen kommentoi MTV Uutisille.
– Se on iso päätös, että itärajalle aloitetaan rakentamaan aitoja, joko tärkeimmille alueille tai laajemminkin. Se on mittava muutos meidän järjestelmäämme, ja vaatii siten isomman tason päätöksiä.
Rajanylityspaikat riskialttiimpia paikkoja
Turusen mukaan raja-aitoja on kaavailtu riskialttiille ja kriittisille alueille.
– Rajanylityspaikat ja niiden läheiset alueet ovat tietenkin luonnollisesti riskialttiimpia paikkoja, Turunen sanoo.
Turusen mukaan on myös muitakin riskialueita itärajan läheisyydessä, mutta tarkempia tietoja alueista hän ei kerro.
Turunen kertoo, että riskialttiit alueet perustuvat erilaisiin riskianalyyseihin sekä tietoon aiemmasta tapahtumahistoriasta.
Suomella on 1 343 kilometriä yhteistä rajaa Venäjän kanssa.
Turunen ei kommentoinut MTV Uutisille sitä, kuinka paljon raja-aitaa tulisi rakentaa rajalle eikä sitä, mikä kriittisten alueiden pituus on.
– Valmiusviranomaisena kaikkeen pitää olla hieman valmiina, pitää olla tietynlaista ketteryyttä, jos tilanteet muuttuvat. Sitten kun päätöksiä tehdään, niin on kyky toteuttaa niitä varsin ripeästi ilman viiveitä.
– Pitää olla tietynlaista ketteryyttä, jos tilanteet muuttuvat.
Sisäministeri: Rajaesteiden pystyttämiseen varaudutaan
Sisäministeri Krista Mikkonen kommentoi raja-aitasuunnitelmia avustajansa kautta MTV Uutisille.
Mikkonen siteeraa huhtikuun puolessa välissä julkaistua turvallisuusselontekoa, jossa kerrotaan rajaesteiden pystyttämiseen varautumisen olevan osa Suomen operatiivista varautumista.
– Suomen suorituskykyä rajaturvallisuuden ylläpitämiseksi on tarpeen vahvistaa sekä valmiutta ja kriisivalmiutta parantaa. Kokonaisuuteen kuuluvat muun muassa kriittiset materiaalihankinnat, kyberosaaminen sekä infrastruktuuri ja valvontatekniikka itärajan riskialueilla, selonteossa lausutaan.
Muun muassa eduskuntakeskusteluissa on vaadittu, että Suomi varautuu tilanteeseen, jossa Venäjä ohjaisi Suomen rajalle turvapaikanhakijoita hybridivaikuttamismielessä.