Venäjän painostus Suomea kohtaan voi kasvaa – Eero Heinäluoma MTV:lle: "Olen ollut 16 vuotta erilaisissa johtotehtävissä enkä ole törmännyt epäasialliseen vaikuttamiseen tai uhkailuun"

9:29img
Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa keskustellaan juuri julkaistusta Voiman Venäjä -raportista
Julkaistu 12.03.2019 22:50

Suomen yhä tiiviimpi asema osana läntisiä puolustusjärjestelyjä voi johtaa Venäjän lisääntyvään kritiikkiin ja painostustoimiin. Tämä selviää puolustus-, ulko-, ja sisäministeriöiden tilaamasta Venäjää koskevasta raportista.

Suomen ja Venäjän kanssakäymisestä sekä Venäjän tulevaisuudennäkymistä keskustelivat tiistai-iltana Eero Heinäluoma (sd.) ja Katri Kulmuni (kesk.) Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa.

Voiman Venäjä -raportin mukaan Venäjällä on ulkopolitiikassaan ja vaikuttamispyrkimyksissään kaksi keskeistä viestiä Suomelle. Virallisissa yhteyksissä tuodaan esiin Suomen ja Venäjän hyviä ja toimivia suhteita.

Lue myös: Tuore Venäjä-raportti: Länsisuhteita tiivistävä Suomi voi joutua naapurin painostuksen kohteeksi

Epäsuorasti taas tuodaan esille, kuinka hyvät suhteet eivät ole itsestäänselvyys. Raportissa todetaan, että Suomen tulee aktiivisesti ylläpitää naapuruutta toimimalla poliittisissa valinnoissa vastuullisesti huomioiden Venäjän intressit.

Heinäluoman mukaan Suomen suhteet Venäjään ovat olleet kohtuullisen hyvät viime vuosikymmeninä ja Venäjä on tuonut omat käsityksensä julki asiallisella ja maltillisella tavalla.

– Olen ollut 16 vuotta erilaisissa johtotehtävissä enkä ole sinä aikana itse törmännyt epäasialliseen vaikuttamiseen tai esimerkiksi uhkailuun, toteaa Heinäluoma.

Epäsuoria viestejä

Venäjän ei koeta painostavan Suomen päättäjiä toimimaan Venäjän intressien mukaisesti, vaikka juuri julkaistussa raportissa mainitaan Venäjän epäsuorasta viestinnästä huomioimaan heidän intressinsä.

Päättäjien tulee kuitenkin ottaa huomioon myös naapurimaidensa edut, jotta erinäisiin sopimuksiin päästään.

– Tottakai me pidämme huolta Suomen intresseistä, mutta me elämme kansainvälisessä maailmassa, joten täytyy katsoa mitä muualla tapahtuu, Kulmuni muistuttaa.

Kritiikki ja painostus voivat lisääntyä

Voiman Venäjä -raportista käy ilmi, että Venäjän kritiikki ja painostus voivat lisääntyä, kun Suomi on tiiviimmin osana läntisiä puolustusjärjestelyjä.

Heinäluoman mukaan keskinäisissä suhteissa Venäjällä ja Suomella on ollut yksi vaikea vaihe, jolloin rajavalvonnan ja toimivan rajayhteistyön merkitystä jouduttiin pohtimaan, kun venäjä viestitti epävirallisesti painostaen rajavuodon kautta.

– Selvää kuitenkin on, että Venäjä on painostanut muita naapurimaitaan pidemmällä aikavälillä, toteaa Heinäluoma.

Vuonna 2015 Venäjän puolelta alkoi saapua turvapaikanhakijoita pohjoiseen Suomeen. Suomessa on uskottu, että Venäjä organisoi turvapaikanhakijoiden siirtymisen rajan läheisyyteen sekä lopuksi Suomen raja-asemalle pyytämään turvapaikkaa.

Lue myös: Orpo Nergin kirjassa: Elämäni tärkein kokous Moskovassa tammikuussa 2016 – "Viestin heille, ettei tämä vaikuta millään tavoin myönteisesti Venäjä-kuvaan Suomessa"

Venäjän toivotaan vahvistuvan sisäisesti

Suomelle on erityisen tärkeää, että tulevaisuudessa Venäjä vahvistuisi ja sen talous kasvaisi. Kulmuni toteaa, että Suomen ja Euroopan kannalta olisi parempi, että Venäjä keskittyisi nykyisen voimapolitiikan sijaan enemmän omaan sisäiseen kehitykseen.

Heinäluoma uskoo myös, että tulevaisuudessa Venäjän täytyy yhdentyä enemmän läntisen Euroopan rakenteisiin ja hyväksyä pitkälti samat säännöt.

– Nyt he toimivat toisin ja se tuottaa kaikille ongelmia, mielestäni myös Venäjälle. 

Tuoreimmat aiheesta

Asian ytimessä