Venäjä-mieliset sotakommentaattorit ovat viime aikoina spekuloineet Ukrainan mahdollisen kevätvastahyökkäyksen suunnalla, voimalla ja ajankohdalla.
Länsimaisten sotilasasiantuntijoiden keskuudessa näyttää olevan vahva yksimielisyys siitä, että Ukrainan vastahyökkäys suuntautuu etelään.
– On selvää, että (Ukrainan) ratkaiseva hyökkäys voi tapahtua vain etelässä. Se on selvää kaikille, jotka vilkaisevat karttaa, muotoili asian sotilasanalyytikko, CNA:n Russia Studies -ohjelman johtaja Michael Kofman ukrainalaismedia The Kyiv Independetille.
Venäjä-mieliset sotakommentaattorit ovat pääosin samaa mieltä. Hyökkäyksen arvellaan suuntautuvan joko kohti Melitopolia tai Mariupolia.
Amerikkalaisen ajatushautomo Institute for the Study of Warin (ISW) mukaan jotkut kommentaattorit ovat väittäneet, että Ukrainalla voi olla tarpeeksi joukkoja tekemään kaksi vastahyökkäystä. Spekulaatioissa sen arvellaan tapahtuvan joko niin ikään Etelä-Ukrainassa tai Harkovan alueella.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
0:39
Bahmutin tappiot painavat kommentaattoreita
Sotakommentaattoreita arvion mukaan Ukraina kuluttaa tällä hetkellä Venäjän parasta jäljellä olevaa jalkaväkeä Itä-Ukrainan Donetskin alueen Bahmutin taisteluissa.
Tiedossa on, että alkuvuodesta Venäjä keskitti merkittävän osan joukoistaan hyökkäyksiin ja yritti edetä laajoilla alueilla. Raskaimpia taisteluita on käyty juuri Bahmutissa ja siitä lounaaseen sijaitsevassa Vuhledarissa, jossa ukrainalaissotilaiden puheiden perusteella käytiin "sodan suurin tankkitaistelu".
Vaikka Bahmutin suunnalla pääasiassa Wagner-palkkasotilasryhmän yksiköistä koostuvat joukot ovatkin onnistuneet jonkin verran etenemään, on Venäjän alkuvuoden laaja hyökkäys epäonnistunut läpimurroissa. Näin siitä huolimatta, että sen kärsimiä tappioita on länsimaisten sotilasasiantuntijoiden keskuudessa kuvailtu ”katastrofaalisiksi”.
ISW:n mukaan Venäjä-mielinen sotakommentaattori onkin heittänyt ilmaan ajatukseen, että nykytilanteessa Ukraina voisi hyökätä etelään ja vastassa olisi vain minimaalinen venäläisvastarinta.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Lue myös: Brittitiedustelu: Ukrainan sotilaat tulittavat nyt "tappovyöhykkeelle" – Venäjä on valloittanut puolet Bahmutista
Toistuuko viime syksyn yllätys?
Viime syksynä Ukraina hyökkäsi ensin Etelä-Ukrainan Hersonin alueella ja sen jälkeen yllättäen Koillis-Ukrainassa Harkovan alueella.
Hersonin alueelle Venäjä oli rakentanut linnoituksia ja siirtänyt huomattavan määrän sotilaita. Sen sijaan Harkovan alueella Venäjän rintama oli tappioiden ja joukkosiirtojen vuoksi hyvin ohut ilman syvyyttä.
Sodan vuosipäivän tiimoilla Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov totesi julkisesti, että "edessä on vastahyökkäys". Hyvä kun oli mikrofonista virta suljettu, kun Ukrainan tiedustelupalvelun pomo Vadym Skibitsky kiirehti sanomaan, että maan armeija on valmis hyökkäämään keväällä.
Skibitsky "paljasti" myös vastahyökkäyksen strategisen tavoitteen: iskeä kiila Etelä-Ukrainaan kaivautuneiden venäläisjoukkojen rintamaan. Käytännössä Ukraina siis pyrkisi katkaisemaan Venäjän maayhteyden Krimin niemimaalle ja jakamaan Kremlin sotajoukot kahtia.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
0:24
Lue myös: Kommentti: Ukraina tiputtelee nyt "paljastuksia" seuraavasta vastahyökkäyksestään – suhtaudun niihin kuin Putinin puheisiin
Nähtäväksi jää, kuinka paljon Ukrainan etukäteisviestinnässä on mukana totuutta ja kuinka paljon hämäystä.
– Sekä Ukrainalla että Venäjällä on sama iso ongelma: Molempien armeijat ovat liikekannallepanolla tehtyjä, toteaa sotilasanalyytikko, Kofman katsoo.
– On paljon helpompi kouluttaa joku seisomaan juoksuhaudassa ja ampumaan jotakuta, mutta on paljon vaikeampaa kouluttaa heidät tekemään hyökkäysoperaatioita.
Kofmanin mukaan hyökkääminen vaatii puolustamiseen verrattuna yksiköiltä enemmän yhtenäisyyttä, sotilailta rohkeutta ja komentoketjulta sujuvuutta.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
0:47
Lue myös: Video: Itsemurhalennokki syöksyy venäläisen panssarivaunun perään ja tekee tehtävänsä
"Ukraina tarvitsee toisen Harkovan"
Ukrainan on melkeinpä pakko hyökätä, ja mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. Keskeisiä syitä on kaksi.
Jos sota jumittuu liian pitkäksi aikaa vuonna 2014 alkaneiden taisteluiden tapaiseen asemasotaan, voi suuren yleisön ja sitä myötä aseavusta päättävien poliitikoiden kiinnostus lopahtaa.
Ukrainan armeija on pulassa, jos lännen tuki loppuu, kuuluu asiantuntijoiden laajalti jakama näkemys.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Toisekseen, jos Ukraina aikoo päättää sodan itselleen mieluisasti, on sen pakotettava venäläiset taaksepäin.
Ukrainan johto on vannonut, että se vapauttaa kaikki Venäjän miehittämät alueet.
– Tehdäkseen sen, Ukraina tarvitsee toisen Harkovan kaltaisen operaation, jossa he pystyvät etenemään todella nopeasti, sotilasasiantuntija Rob Lee toteaa The Kyiv Independentille.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
Lue myös: USA:n strateginen B-52-pommikone lensi Suomenlahdelle – Mika Aaltola: "Selkeä viesti"
Yleisimmin esitetyssä skenaariossa Ukraina murtaa Venäjän puolustuksen Etelä-Ukrainassa ja valloittaa Hersonin ja Mariupolin välissä olevan Melitopolin kaupungin. Tällä myös Venäjä-mieliset sotakommentaattorit ovat spekuloineet.
Toteutuessaan suunnitelma käytännössä halkaisisi Venäjän miehittämän osan Ukrainaa kahtia. Samalla poikki menisi Venäjän maayhteys Krimille.
Juttu jatkuu kartan jälkeen.
Jos tämä olisi helppoa, olisi se jo tehty. Kun Ukraina hyökkää seuraavan kerran, kaiken täytyy sujua, sotilasasiantuntija Lee toteaa The Kyiv Independentille.
– Se on vaikeaa. Se ei tarkoita, etteikö Ukraina voisi onnistua, mutta heidän täytyy olla todella fiksuja Venäjän rintaman heikkojen kohtien löytämisessä. Heidän pitää tehdä parhaat valmistelevat operaatiot, valmistella parhaat yksiköt ja käyttää Nato-standardien mukaista päätöksentekoa, Lee luettelee.
– Uskon, että Ukraina menestyy. Kysymys kuuluu, kuinka hyvin. Tämä sota on osoittanut, että ukrainalaiset pystyvät aika merkittäviin asioihin.