Venäläiset luottavat asejärjestelmissään hyvin paljon länsimaiseen teknologiaan. Lisäksi isojen valmistajien tuotteita on virrannut maahan vielä helmikuisen hyökkäyksen ja pakotteiden voimaan astumisen jälkeenkin.
Nämä asiat käyvät ilmi uutistoimisto Reutersin , Royal United Services Institute -ajatushautomon sekä Venäjään keskittyneen tutkivan journalismin uutissivusto iStoriesin yhteisestä selvityksestä .
Selvityksen mukaan venäläisohjuksissa ja muissa järjestelmissä voidaan käyttää niin erityistä lisensoitua teknologiaa kuin hyvin tavanmukaisiakin piirejä. Elektroniikkaa, jota voidaan käyttää asejärjestelmien ohella myös esimerkiksi autoissa tai kodinkoneissa, ei ole välttämättä edes asetettu pakotteiden piiriin.
Erityisen paljon venäläisaseissa näkyy fpga-piirejä, ohjelmoitavia porttimatriiseja, joita voidaan helposti ohjelmoida uudelleen. Piirejä voidaan myös kierrättää ja ottaa tavanomaisista kodin laitteista, kuten pesukoneista, ja ohjelmoida niitä uudelleen esimerkiksi ohjuksissa käytettäviksi.
Mukana voi olla hyvin moderniakin teknologiaa, mutta myös jo 1980-luvulta peräisin olevia komponentteja. Lisäksi selvityksessä kävi ilmi, että Venäjälle on vielä sodan alettua valunut tuhansittain lähetyksiä, jotka sisältävät pakotteiden piirissä olevia osia.
Tunnettujen valmistajien komponentteja on voitu lähettää maahan jo ennen hyökkäystä, mutta ne ovat päässeet perille vasta myöhemmin keväällä. Monissa tapauksissa komponentteja on voitu toimittaa valmistajan tietämättä, useiden välikäsien kautta.
Venäjällä on tutkimuslaitos, joka käy läpi muualta tuotettuja komponentteja siltä varalta, ettei niissä ole länsimaiden tiedustelua tai sabotaasia mahdollistavia takaportteja. Venäläisiä laitevalmistajia kannustetaan käyttämään mahdollisimman paljon kotimaassa valmistettua elektroniikkaa, mutta valmistajat ovat selvästi riippuvaisia muualta tulevasta teknologiasta.
Monillekaan komponenteille ei yksinkertaisesti löydy venäläisiä vastineita. Reutersin näkemä dokumentti vuodelta 2017 osoittaa, kuinka tutkimuslaitos oli käynyt läpi helikoptereihin tarkoitetun laitteen, jolla voidaan häiritä vihollisten radioliikennettä. Sen 921:stä ulkomaalaisesta komponentista vain 242 olisi tuolloin voitu valmistaa Venäjällä.