MTV löysi Ukrainasta väitetyn venäläispommin, jonka sisältö herättää suuria kysymyksiä

MTV Uutiset löysi Ukrainan eturintaman läheltä romukasan, jota ukrainalaiset väittivät venäläisen liitopommin jäänteiksi. Romun seasta löytyi länsimaiselta vaikuttava osa, jonka numerosarja viittasi sekin länsimaiseen alkuperään. Tämä kaikki osasta selvisi.

Sodan keskellä romukasaakin kannattaa joskus tutkia.

MTV Uutisten sotakirjeenvaihtaja Niko Nurminen oli syyskuun alussa matkalla eturintaman lähellä Itä-Ukrainan Donetskin alueella, kun hänen huomionsa kiinnittyi tutustumisen arvoiselta vaikuttaneeseen romukasaan.

Romukasa sijaitsi syrjässä päätieltä, Kramatorskin ja Kostjantynivkan välisellä alueella. Kasasta paljastui sekalaisia osia. Siipiä, elektroniikkaa ja yleistä sälää. 

Romukasa näytti pommin jäänteiltä. Ukrainassa pommiromu ei ole harvinainen näky. Venäjä ja Ukraina ampuvat päivittäin satoja, jolleivat tuhansia kranaatteja, pommeja ja ohjuksia.

Erikoisen tästä romukasasta teki kuitenkin se, että siitä löytyi osa, jossa oli kyrillisten kirjainten sijaan latinalaisia kirjaimia.

Pahasti rikkoutuneessa osassa luki SAGEM FAQ15. Lisäksi siinä oli useita numerosarjoja, tekstit "KIT GD PRECI DAMTRQ 2" ja "Contains ASD-07A" sekä viivakoodi.

SAGEM FAQ15
Kuva länsimaiselta vaikuttavasta osasta, joka löytyi romukasasta.

Ukrainalaisten versio

MTV Uutiset tiedusteli alueella tapaamiltaan ukrainalaissotilailta romukasan tarinaa. 

Sotilaat sanoivat keränneensä osat läheiseltä kentältä. Heidän mukaansa kyse oli venäläisen liitopommin jäänteistä. 

Venäjä oli hyökännyt pommilla alueella aiemmin olleita Azov-pataljoonan taistelijoita vastaan, sotilaat väittivät. Ukrainalaistaistelijoiden mukaan pommi räjähti joitain viikkoja sitten. 

Pommin jäänteitä esitelleiden sotilaiden yksikkö on MTV Uutisten tiedossa, mutta MTV ei pysty vahvistamaan sotilaiden väitteiden paikkaansa pitävyyttä.

Numerosarja paljastaa tietoja

Pommiromun seasta löytyneen länsimaiselta vaikuttavan osan alkuperästä selkeimmin kertoo siitä löytyvä sana SAGEM. 

SAGEM on puolustukseen, turvallisuuteen ja ilmailuun erikoistunut ranskalaisyhtiö, joka yhdistyi vuonna 2005 SNECMA-yhtiön kanssa. Nykyään kaksikko tunnetaan nimellä Safran.

Tarkempia vihjeitä osasta antaa siitä löytyvä numerosarja 1325-14-565-6151. 

Numerosarja on mitä ilmeisimmin Nato Stock Number (NSN) eli vapaasti kääntäen Naton varastonumero. Yhdysvallat käyttää samoista numeroista nimitystä National Stock Number eli kansallinen varastonumero.

Naton eri armeijat pyrkivät helpottamaan yhteistoimintaansa vakioiduilla tarvikkeilla. Näin monet varaosat ja ammukset sopivat useiden eri armeijoiden käyttöön. NSN-numeron saavat standardisoidut osat. 

Tunnettu esimerkki standardisoinnista ovat erilaisten ammusten ja kranaattien vakiintuneet kaliiberit.

Numerosarjan 1325-14-565-6151 neljä ensimmäistä numeroa kertovat tuotteen yleisryhmän. Numerot 1325 viittaavat ammuksiin, räjähteisiin ja pommeihin liittyviin osiin.

Kaksi seuraavaa numeroa, 14, viittaavat valtioon, tässä tapauksessa Ranskaan. 

Loput seitsemän numeroa eli 565-6151 muodostavat varsinaisen tuotteen tunnistenumeron.

Numerosarjasta 565-6151 löytyy julkisista lähteistä heikosti tietoa, mutta lyhyissä esittelyissä pommit ja niihin liittyvät sanat toistuvat. NSN Lookup kuvailee osaa "guided bomb guidance section" -rimpsulla. Vapaasti kääntäen se tarkoittaa "ohjatun pommin ohjausosaa".

Merkintä 01/2018 todennäköisesti viittaa osan valmistusajankohtaan eli tammikuuhun 2018.

Sen sijaan osasta löytyville teksteille "KIT GD PRECI DAMTRQ 2" ja "Contains ASD-07A" ei löytynyt luotettavaa selitystä avoimista lähteistä.

Avointen lähteiden perusteella ei voi varmasti sanoa, mikä osa on kyseessä.

"Lähdekriittisyyden pitää olla korkea"

Puolustusvoimien ja ilmavoimien entisen komentajan, nykyisen kansanedustajan Jarmo Lindbergin (kok.) mukaan Ukrainassa kuvattu osa vaikuttaa lentokonealumiinista tehdyltä rakenteelliselta osalta.

Lindberg painottaa, ettei saatavilla olevan aineiston perusteella voida varmasti sanoa, mikä osa kyseessä on. Spekulointiin on kuitenkin materiaalia.

Lindbergin mukaan ulkopuolisen on myös vaikea jälkikäteen määritellä, ovatko kaikki romukasasta löytyneet ja videolla näkyvät osat samasta pommista tai laitteesta.

– Informaatiosodankäynnin vuoksi lähdekriittisyyden pitää olla korkea, Lindberg sanoo.

On lisäksi mahdollista, että väitetty pommiromu oli tuotu niin sanotusti näytille. Näin siitä voisi tehdä myös vääriä, kenties Ukrainaa hyödyttäviä tulkintoja.

Venäjän käytössä?

MTV Uutisten tapaamien ukrainalaissotilaiden väitteet venäläisen liitopommin ja länsimaiselta vaikuttavan osan yhteydestä sopivat Lindbergin mukaan näennäisesti toisiinsa. Lindberg näkee teoriassa kuitenkin myös ongelmia.

Kyse voisi olla esimerkiksi sotilaslentokoneen ja pommin väliin laitettavasta sovitinpalasta.

– Se on ikään kuin sovitin, jolla pommi saadaan kiinni koneeseen. Tässä tapauksessa olisi loogista päätellä, että kyseessä voisi olla pommia koneessa kiinni pitävä osa, joka lähtee pommin mukana kohteeseen, MTV Uutisten kuvaamaa aineistoa tarkastellut Lindberg kertoo puhelimitse.

Venäjä on kuluvan vuoden aikana tehnyt lentokoneista pudotettavista FAB-sarjan pommeista liitopommeja lisäämällä niihin yksinkertaiset siivet ja ohjausyksikön.

Liitopommeista on tullut massatuote Ukrainan taivaalla vasta kuluvan vuoden aikana. Lindbergin mielestä on "erinomainen kysymys", miksei Venäjä ole käyttänyt yksinkertaisia ja tehokkaita liitopommeja sodan alusta alkaen. 

– Suurimmilla liitopommeilla on tuhottu kokonaisia kerrostaloja. Venäjä pystyy ampumaan niitä Ukrainan ilmapuolustuksen ulottumattomista, Lindberg toteaa.

Lindbergin mukaan sovitinteoriaa haastaa osassa näkyvä tarra, joka vaikuttaa olevan reunoista laminoitu. 

Tarra kun tuskin pysyisi kiinni hävittäjän sovittimessa tai pommin ohjausosan ulkopinnalla sotilaskoneen lentäessä 900 km/h nopeudella, Lindberg arvioi.

– Voisi melkein sanoa, ettei sellaista tarraa ole, joka ei lähde hävittäjän lentäessä irti, Lindberg jatkaa.

Olemassa olevat tiedot eivät ole riittävät, jotta voitaisiin sanoa, että länsimaiselta vaikuttava osa olisi ollut jossain vaiheessa Venäjän armeijan käytössä.

Ohjausosa?

Ukrainasta löytynyttä osaa kuvataan NSN Lookup -sivustolla Naton varastonumeronsa perusteella ohjatun pommin "guidance section" -osaksi eli "ohjausosaksi". 

Ilmavoimien ex-komentaja Lindbergin mukaan ohjautuvissa pommeissa ohjausosa ymmärretään pommin osaksi, jossa on sensori ja siihen liittyvät järjestelmät.

Yksinkertaistetusti voidaan sanoa, että ohjausosa neuvoo pommia, miten kohteeseen päästään perille. Osa sijaitsee pommin kärjessä, Lindberg kertoo.

Ranskalaisen Sagemin valmistamia ohjausyksiköitä etsiessä esille tulee yhtiön valmistama Armement Air-Sol Modulaire -pommi, josta tyypillisesti käytetään nimitystä AASM Hammer.

AASM Hammer on ohjautuva, ilmasta maahan laukaistava pommi, josta löytyy useita eri versioita.

Kuluvan vuoden tammikuussa presidentti Emmanuel Macron ilmoitti Ranskan antavan Ukrainalle useita satoja AASM Hammer -pommeja. Ukrainan on raportoitu käyttäneen pommeja Venäjää vastaan maaliskuusta lähtien.

– AASM Hammer -kuvissa näkyy siipien jälkeen kartionmuotoinen osa ennen varsinaista rautapommia, Lindberg sanoo.

MTV Uutisten Ukrainasta löytämä osa on ilmeisen ulkokuorensa osalta tummanvihreä, loivasti kaareva ja vähän kärventynyt. 

Tuntomerkit siis sopivat yhteen, vaikka niiden pohjalta varmaa tunnistusta ei voikaan tehdä, Lindberg muistuttaa.

Venäjällä ei julkisten tietojen mukaan ole käytössään ranskalaisvalmisteisia AASM Hammer -pommeja.

Pelkän ranskalaisvalmisteisen ohjausyksikön käyttämistä muutoin venäläisessä pommissa Lindberg pitää epätodennäköisenä.

– Ei tiedetä, minkälaista kauppaa sotatarvikkeilla Ranska ja Venäjä ovat käyneet ennen Venäjän hyökkäystä. Tällainen täsmäpommin ohjausyksikkö on kuitenkin 100-prosenttisesti sotatarvike, joten pidän kaupantekoa epätodennäköisenä, Lindberg kertoo.

Jos Ukrainasta löytynyt osa olisi peräisin Ukrainan käyttämästä AASM Hammer -pommista, voisi se tarkoittaa, että MTV Uutisille puhuneet ukrainalaissotilaat ovat antaneet tietoisesti tai tietämättään väärää tietoa romukasasta, josta osa löytyi. 

Ukrainalaissotilaiden mukaan kun kyse oli pelkästään venäläisen liitopommin jäänteistä.

MTV Uutiset kysyi länsimaiselta vaikuttavasta osasta sekä ranskalaiselta Safran-yhtiöltä että Ranskan puolustusministeriöltä. Kumpikaan taho ei vastannut sähköpostitiedusteluun.

Varmuutta romukasasta löytyneestä osasta ei saatu.

Kremlin sotakone tarvitsee länttä

Venäjän sotakone nojaa vahvasti länsimaiseen teknologiaan. Ilman sitä Venäjä ei pysty valmistamaan moderneimpia asejärjestelmiään.

 

Länsimaiden laajat pakotteet tekevät tilanteen Venäjälle aikaisempaa vaikeammaksi, mutta uusia länsiosia päätyy yhä esimerkiksi ohjuksiin, kertoo yhdysvaltalaislehti New York Times.

 

Lehtitietojen perusteella Venäjä hankkii länsiteknologiaa esimerkiksi Armenian, Kazakstanin ja Kiinan kautta. 

 

Toisinaan Venäjä myös ostaa suoraan kiinalaisvalmisteisia osia, mutta brittilehti Economistin tietojen mukaan ne eivät aina täytä laatuvaatimuksia.

Lue myös:

    Uusimmat