Ukrainaan sotimaan lähteneet ulkomaalaisten legioonan sotilaat kertovat ukrainalaismedialle väärinkäytöksistä armeijan sisällä, kuten aseiden varastamisesta. Asiasta uutisoi Kyiv Independent, joka on haastatellut selvitykseensä 12 ulkomaalaista sotilasta ja yhteensä 30 eri lähdettä, mukaan lukien entisiä ja nykyisiä legiooneja, vapaaehtoisia ja viranomaisia.
Lehti on myös nähnyt valokuvia, raportteja ja kuvankaappauksia keskusteluista, jotka tukevat väitteitä.
Kyiv Independent kirjoittaa, että kokonaisuudessaan lehden keräämät todisteet viittaavat siihen, että kansainvälisen legioonan molempien siipien johto voisi olla sekaantunut monenlaisiin väärinkäytöksiin, kuten aseiden anastamiseen, ahdisteluun ja uhkailuun.
Aseiden katoamiset liittyvät tiettyjen legioonan komentajien väitettyyn huonoon hallintoon.
Uutisaamu 21.11.2022: Näin SPR arvioi talven vaikeuttavan ukrainalaisten siviilien elämää
0:40
Aseita lastattiin siviiliautoihin
Kyiv Independentin haastattelemat ulkomaalaiset sotilaat syyttävät komentajiaan pienempien ja kevyempien aseiden varastamisesta. Aseita katosi legioonan asevarastoista.
Jotkut jopa kertovat todistaneensa, kun aseita lastattiin siviiliautoihin, jotka sitten katosivat. Tämä on yksi syy, miksi jotkut uskoivat, että kyse voi olla väärinkäytöksestä.
Yksi kansainvälisen legioonan sotilaaksi lähtenyt henkilö kertoo Kyiv Independentille olleensa matkalla eteläisen kaupungin takaisinvaltausoperaatioon, kun hän kuuli huolestuttavia uutisia.
Joukko-osasto oli kärsinyt tappioita alueella, koska heiltä puuttui tarvittavia aseiden osia, kuten panssarintorjuntaohjusjärjestelmä Javelinin komentoyksikkö. Hän piti tietoja huolestuttavana, sillä hän oli juuri nähnyt useita täysin toimivia Javelinin osia legioonan varastossa Kiovassa.
Myöhemmin hän ymmärsi ongelman olevan systemaattinen. Kun he menivät noutamaan aseita milloin mistäkin, niitä ei aina löytynyt.
Asevarkauksista epäiltynä puolalainen rikollinen
Yksi Kyiv Independentin jutussa aseiden katoamiseen ja varkauksiin yhdistetty komentaja on puolalainen mies Piotr Kapuscinski, jolla on taustaa järjestäytyneessä rikollisuudessa ja kontollaan omaisuus- ja väkivaltarikoksia.
– Ajatus siitä, että legioonaa johti jossain määrin puolalainen gangsteri, joka mahdollisesti vetää välistä, ja että Ukrainan sotilasjohto tai sotilastiedustelun johto sallii sen, on minusta, en tiedä, raivostuttavaa, eräskin sotilas kommentoi lehdelle.
Legioonalaiset ovat huhtikuusta lähtien valittaneet johtajiensa väärinkäytöksistä, esimerkiksi presidentin kansliaan ja parlamentille.
Kesäkuun lopulla syyttäjät aloittivat tutkinnan Kapuscinskista. Jos hänet tuomitaan syylliseksi, edessä voi olla 12 vuoden vankeusrangaistus.
Kyiv Indepdendentille puhuneet henkilöt eivät tienneet, minne aseet ovat saattaneet päätyä.
Todisteita ei ole ainakaan siitä, että ne olisivat menneet ulkomaille. Tätä näkemystä tukee myös Ukrainan valtion turvallisuuspalvelun korkea-arvoinen virkamies, joka tutkii aseiden katoamista kansainvälisen legioonan sisällä.
– Kansainvälisessä legioonassa palvelevat henkilöt lähestyivät minua. He jakoivat minulle tietojaan aseiden katoamisesta, nimettömänä pysyttelevä SBU-virkamies kommentoi.