Hämmentävä paljastus: Ukrainassa alas ammuttu iranilainen lennokki sisälsi osia yli kymmeneltä yhdysvaltalaiselta yritykseltä

Ukrainan tiedustelupalvelun mukaan maassa viime syksynä pudotetun iranilaisen lennokin sisältä löytyi yli tusinan eri yhdysvaltalaisen ja länsimaisen yrityksen valmistamia osia, kertoo CNN.

Valkoinen talo on perustanut työryhmän tutkimaan, miten Yhdysvalloissa ja länsimaissa valmistettua teknologiaa on päätynyt iranilaisiin lennokkeihin.

Iranilaisesta lennokista poistettiin 52 komponenttia, joista arvion mukaan 40 oli eri amerikkalaisyritysten valmistamia.

Loput 12 komponenttia olivat arvion mukaan kanadalaisten, sveitsiläisten, japanilaisten, taiwanilaisten ja kiinalaisten yritysten valmistamia.

Mahdollisuudet vastaavan estämiseksi ovat CNN:n mukaan rajalliset. Yhdysvallat on jo vuosia asettanut tiukkoja vientivalvontarajoituksia ja pakotteita estääkseen Irania hankkimasta huippumateriaaleja.

Yhdysvaltojen viranomaiset harkitsevat pakotteiden tehostettua täytäntöönpanoa ja kannustavat yrityksiä valvomaan paremmin toimitusketjujaan. Tärkeintä olisi, että yritykset tunnistaisivat kolmannen osapuolen jakelijat, jotka myyvät tuotteita eteenpäin epäilyttäville toimijoille.

– Tarkastelemme keinoja, joilla voimme kohdistaa Iranin UAV-tuotantoon pakotteita, vientivalvontaa ja keskustella yksityisille yrityksille, joiden valmistamia osia on käytetty tuotannossa, kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja Adrienne Watson sanoi CNN:lle.

Asiantuntijoiden mukaan mikään ei viittaa siihen, että jokin näistä yrityksistä rikkoisi Yhdysvaltojen pakotelakeja ja veisi tietoisesti teknologiaansa lennokkeihin käytettäväksi. Vaikka monet yritykset lupaavat lisätä valvontaa, valmistajien on usein hyvin vaikea valvoa, minne yleisesti käytetyt osat päätyvät maailmanlaajuisilla markkinoilla.

Ukrainan tiedustelupalvelun arvio on todiste siitä, että pakotteista huolimatta Iran löytää edelleen runsaasti kaupallisesti saatavilla olevaa teknologiaa. Esimerkiksi pudotetun lennokin rakentanut yritys Iran Aircraft Manufacturing Industries Corporation (HESA) on ollut Yhdysvaltojen pakotteiden alainen vuodesta 2008.

Peiteyhtiöt kiertävät pakotteita

Merkittävä ongelma on se, että peiteyhtiöiden perustaminen on helpompaa, kuin niiden paljastaminen.

Venäläiset ja iranilaiset voivat perustaa peiteyhtiöitä, joiden avulla he voivat ostaa laitteita ja kiertää pakotteita. Tällaisten yhtiöiden paljastaminen voi viedä vuosia.

Pentagonin entinen virkamies Gregory Allen sanoo mikroelektroniikkateollisuuden nojaavan vahvasti kolmansien osapuolien jakelijoihin ja jälleenmyyjiin, joita on vaikea jäljittää. Mikrosirut ja muut pienet laitteet, jotka päätyvät moniin iranilaisiin ja venäläisiin lennokkeihin, ovat paitsi edullisia ja laajalti saatavilla myös helposti piilotettavissa.

– Miksi salakuljettajat pitävät timanteista? Koska ne ovat pieniä, kevyitä ja arvokkaita. Valitettavasti tietokonesiruilla on samanlaisia ominaisuuksia, Allen sanoo.

Allenin mukaan menestystä ei mitata kaikkien kauppojen estämisellä, vaan sillä, että epäilyttävien toimijoiden on vaikeampi ja kalliimpi saada tarvitsemansa.

Aikaisemmin tällä viikolla Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi Ukrainan ampuneen alas yli 80 iranilaista lennokkia vain kahden päivän aikana.

Brittiläisen Conflict Armament Research -tutkimusyrityksen tekemä erillinen tutkimus Ukrainassa pudotetuista iranilaisista lennokeista osoitti, että 82 prosenttia komponenteista oli valmistettu Yhdysvalloissa sijaitsevissa yrityksissä. 

CNN lähetti sähköpostitse kommenttipyynnöt kaikille ukrainalaisten mainitsemille yrityksille. Kuusi vastannutta yritystä korosti, että ne tuomitsevat tuotteidensa luvattoman käytön, ja huomautti, että puolijohteiden ja muun mikroelektroniikan väärinkäytön torjunta on koko teollisuudenalan haaste, johon he pyrkivät vastaamaan.

Lue myös:

    Uusimmat