Propaganda on oleellinen osa sodankäyntiä, jolla pyritään vahvistamaan omaa menestymistä. Sotapropagandaa tutkinut väitöskirjatutkija ja toimittaja Joonas Pörsti vieraili tiistaina Uutisaamussa.
MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.
Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä.
Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta.
Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi.
– Tyypillisesti sodassa pyritään mustamaalaamaan vastustaja, se on klassinen asetelma. Pyritään kuvaamaan omat joukot voitokkaana, Joonas Pörsti kertoo.
Pörstin mukaan klassinen esimerkki vastustajan mustamaalaamisesta on peräisin ensimmäisestä maailmansodasta, kun ympärysvallat demonisoivat saksalaiset liioittelemalla heidän tekemiään sotarikoksia. Näin saatiin Yhdysvallat mukaan sotaan.
Ensimmäisen maailmansodan jälkeen propaganda tuli osaksi totalitaaristen valtioiden yhteiskunnan järjestämistä, esimerkiksi Saksassa ja Neuvostoliitossa. Pörstin mukaan Venäjä kantaa edelleen tätä perintöä.
Tällä hetkellä Ukrainan sodan syy on rakennettu Venäjällä fiktion varaan.
– Mustamaalaus ei kohdistu ukrainalaisiin ja väestöön, vaan Ukrainan johtoon. Tämä denatsifikaatioväite, että siellä ollaan kaatamassa natsihallintoa. Se, että Ukrainan hallinto olisi havittelemassa ydinaseita. Nämä ovat kaikki täysin tekaistuja väitteitä eikä niillä ole mitään todellisuuspohjaa, Pörsti kertoo.
Ukraina luo voitokasta kuvaa
Ukraina käyttää informaatiovaikuttamisessa kaikki keinonsa eikä sitä välttämättä pidetä niin harhaanjohtavana.
– Ne liittyvät tähän omaan sotamenestykseen ja käytetään vihollisen tappioita paljon. Kuvataan venäläisten joukkojen tuhottuja tankkeja. Kaikki tämä levitetään sosiaalisen median kautta kansainvälisesti, Pörsti sanoo.
Pörstin mukaan Ukraina luo voitokasta kuvaa sodasta, koska se tarvitsee uskoa voittoon. Venäjä on sen sijaan langennut valheelliseen käsitykseen voitostaan.
– Venäjä on sokaistunut kyvystään hallita informaatiolla. Se, miten he ovat pystyneet vaikuttamaan Yhdysvaltojen vaaleihin ja myös hajottamaan Euroopassa rivejä, käyttämään disinformaatiota tämän koronakriisin aikana erilaisia kanavia pitkin. Luulen, että Venäjä on tietyllä tapaa sokaistunut menestyksestään, Pörsti toteaa.
Venäjä odotti sodan ratkeavan nopeasti ja lännen hajaantuvan. Pörsti odottaa Venäjän kuitenkin ryhdistäytyvän sodan edetessä myös informaatiovaikuttamisessa.
– Tiedetään, että Telegramissa on uusia tilejä, joita on perustettu ranskaksi ja monilla muilla läntisillä kielillä. Tullaan varmasti näkemään toinen vaihe tässä informaatiokamppailussa.