Turkin ja Venäjän välien pelättiin rikkoutuvan kaksi vuotta sitten, kun turkkilainen poliisi murhasi Venäjän suurlähettilään kaksi vuotta sitten joulukuussa. Näin tapahtumat etenivät murhailtana, jonka puiminen alkaa oikeudessa tiistaina.
Venäjän suurlähettiläs Andrei Karlov oli pitämässä puhetta valokuvanäyttelyn avajaisissa Turkin pääkaupungissa Ankarassa 19. joulukuuta 2016, kun turkkilainen poliisi ampui hänet näyttely-yleisön edessä.
Ampuja tunnistettiin turkkilaiseksi mellakkapoliisiksi Mevlüt Mert Altintasiksi. Hän oli tiettävästi työskennellyt yli kahden vuoden ajan Ankarassa mellakkapoliisina ja oli ollut turvaamassa muun muassa maan presidentin julkisia esiintymisiä.
Valokuvanäyttelyn avajaisiin Altintas saapui pukuun ja kravattiin pukeutuneena, mukanaan ase. Hän ei ollut sinä iltana virkatehtävissä, mutta hänen kerrottiin käyttäneen poliisimerkkiään päästäkseen aseistettuna taidegalleriaan sisään.
Venäjän suurlähettiläs oli pitämässä näyttelyn avajaisissa puhetta, kun Altintas yllättäen ampui häntä takaapäin.
Ampuessaan Karlovin Altintas huusi "Allahu Akbar" ("Jumala on suurin") ja kehotti paikalla olijoita olemaan unohtamatta Syyriaa ja Aleppoa.
– Olemme tehneet marttyyrinvalan... Tämä on kosto Syyrian ja Aleppon tapahtumille... Kunnes nämä paikat ovat turvallisia, te ette saa tuntea oloanne turvalliseksi, miehen kerrottiin huutaneen murhapaikalla sekaisin turkiksi ja arabiaksi.
Ampui useita luoteja
Paikalla ollut turkkilainen valokuvaaja Burhan Ozbilici kertoi välikohtauksen jälkeen, että mies ampui ensin suurlähettilästä ja käski sitten näyttelyvieraita lähtemään.
– Peräännyimme hieman, ja sitten hän kääntyi ja ampui suurlähettilästä läheltä vielä kerran, Ozbilici kertoi.
Ozbilici otti kuvan Altintasista Karlovin ruumiin vierellä. Vuonna 2017 kuva palkittiin kansainvälisessä World Press Photo -valokuvakilpailussa vuoden lehtikuvana.
Paikallinen media kertoi pian ampumisen jälkeen, että Altintas oli ampunut yhteensä yksitoista luotia taidegalleriassa. Niistä yhdeksän löytyi suurlähettilään ruumiista.
Turkin poliisi surmasi Altintasin taidegalleriassa 15 minuuttia jatkuneen ammuskelun jälkeen.
1:17
Pelättiin viilentävän maiden välejä
Venäjän suurlähettilään murhan pelättiin ensin rikkovan Turkin ja Venäjän välit. Ennen murhaa Turkissa oli mielenosoituksia, joissa vastustettiin Venäjän roolia Syyrissa. Venäjä on tukenut Syyrian hallintoa, kun taas Turkki on vastustanut maan johtajaa Bashar al-Assadia.
Maiden suhde oli kärsinyt vuotta aiemmin, kun Turkin armeija ampui alas venäläisen sotakoneen Syyriassa lähellä Turkin rajaa vuonna 2015.
Karlovin murha tulkittiin provokaatioksi ja yritykseksi aiheuttaa lisää eripuraa maiden välille, mutta tapahtumat pikemminkin lähensivät Venäjän ja Turkin johdon välejä.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan syytti pian murhan jälkeen Yhdysvalloissa maanpaossa elävän saarnaajan Fethullah Gülenin kannattajia Venäjän suurlähettilään surmasta. Ergodan on syyttänyt Gülenin kannattajia myös heinäkuussa 2016 Turkissa tehdystä vallankaappausyrityksestä.
Turkki kertoi murhan jälkeen kunnioittavansa kuollutta suurlähettilästä nimeämällä Venäjän suurlähetystön edustalla olevan kadun hänen mukaansa.
62-vuotias Karlov oli työskennellyt Turkissa Venäjän suurlähettiläänä vuodesta 2013 lähtien. Sitä ennen hän oli suurlähettiläänä Pohjois-Koreassa. Hän oli naimisissa ja hänellä oli yksi lapsi. Venäjän presidentti Vladimir Putin osallistui Karlovin hautajaisiin.
28 syytettyä oikeuden edessä
Hieman yli kaksi vuotta murhan jälkeen murhaoikeudenkäynti on alkamassa tänään tiistaina Turkissa. Oikeudenkäynnissä on yhteensä 28 syytettyä, joita epäillään yhteyksistä Karlovin murhaan. Valtaosaa heistä syytetään poissaolevina.
AFP:n mukaan 16:ta henkilöä epäillään murhan suunnittelusta tarkoituksenaan aiheuttaa pelkoa ja 12:ta muuta syytetään terrorijärjestön jäsenyydestä. Syyttäjä vaatii syytetyille muun muassa kovennettuja elinkautisia vankeusrangaistuksia, jotka korvasivat Turkissa kuolemantuomion.
Yksi syytetyistä on Fethullah Gülen, jota syytetään murhan suunnittelusta. Gülen on kiistänyt syytteet.