Shakin suurmestari pyrki presidentiksi vuoden 2008 vaaleissa. "Surkeiden sattumusten sarja" pilasi miehen suunnitelmat.
Juttu on julkaistu alun perin 26. huhtikuuta 2022.
Shakin kautta aikojen parhaaksi pelaajaksi tituleerattu Garri Kasparov oli 2000-luvun alussa yksi Venäjän tunnetuimpia henkilöitä.
Vuonna 2005 hän päätti menestyksekkään shakkiuransa ja päätti lähteä mukaan politiikkaan Toinen Venäjä -oppositioliikkeen riveistä.
Kasparov nautti Venäjällä suurta tunnettuutta ja arvostusta. Kasparov näki kyseisissä vaaleissa sauman, sillä kaksi kautta maata hallinneen Vladimir Putinin piti siirtyä syrjään vihdoin virastaan.
Hän päättikin pyrkiä presidentiksi vuoden 2008 vaaleissa.
– Jos venäläisiltä kysyttiin, kuka on Venäjän älykkäin mies, vastaus oli luultavasti Garri Kasparov, kertoo toimittaja Kasparovia lähietäisyydeltä uransa ajan seurannut toimittaja Masha Gessen Putin-dokumentissa vuodelta 2018.
Kampanjointi täynnä "surkeita sattumuksia"
Kasparov antoi vaalien alla Putinille kovaa kritiikkiä. Hänen kärkiteemakseen muodostui demokratian palauttaminen Venäjän vaalijärjestelmään.
Kun Kasparov alkoi toteuttaa kampanjaansa Venäjällä, alkoi eteen tulla uskomattomalta tuntuvia ongelmia.
Masha Gessen muistaa, kuinka hän istui samassa lentokoneessa Kasparovin kanssa ja yhtäkkiä lentokone ei saanutkaan enää laskeutumislupaa.
– Jo viikossa meille alkoi tulla suuria vaikeuksia. Belsanissa emme päässetkään paikkaan, jossa hänen piti puhua, siellä oli kuulemma sattunut vesivahinko tai sähkövika. Joka paikassa oli sama juttu, Gessen kertoo.
Gessen myös muistelee, kuinka Kasparovia kohti alettiin heittää kaupungeissa myös tavaroita. Viimeistään Stavropolissa tuli selväksi, ettei kyse ollut enää sattumuksista, vaan Kasparovia yritettiin sabotoida ylempien voimien toimesta.
– Olimme järjestäneet illallistapahtuman 30–40 paikalliselle pienyrittäjälle. Kun saavuimme ravintolaan, paikalla oli yksi henkilö. Hän oli paikallinen yrittäjä. Kun juttelimme, kävi ilmi, että hän oli hukannut puhelimensa edellisenä päivänä.
– Hän oli siis ainoa, jota kuvernöörin väki ei ollut voinut uhkailla, Gessen ihmettelee.
"Verrattuna nykyiseen tilanteeseen silloin meillä oli helppoa"
Pian suurmestarin kohtaloksi koitui pidätetyksi tuleminen.
Venäjän viranomaiset pidättivät mielenosoitukseen osallistuneen Kasparovin, jonka katsottiin "vaarantaneen liikennettä".
Hänet tuomittiin viideksi päiväksi vankeuteen.
Presidentiksi pyrkiminen kariutui lopulta siihen, ettei hän saanut vuokrattua vaaleja varten Moskovasta yhtään 500 henkilön tapaamiseen tarkoitettua tilaa vuokraisäntien systemaattisen kieltäytymisen vuoksi.
Kasparov luopui ehdokkuudestaan joulukuussa 2007. Kasparov kertoi tällöin medialle rikollisten hallitsevan Venäjää.
Hänen mukaansa vuoden 2007 tapahtumat eivät ole kuitenkaan mitään verrattuna siihen, mitä Venäjälle tapahtuu nyt.
– Verrattuna nykyiseen tilanteeseen silloin meillä oli helppoa. Kymmenen vuotta sitten rauhallisesta protestoinnista sai 5–10 päivän vankilatuomion. Nykyään saa 5–10 vuoden vankilatuomion, Kasparov kertoo.
Kun Kasparoville jaettiin tuomioita, ei hänen keräämillään todisteilla ollut lopulta mitään arvoa oikeussalissa.
– Tuomarin käytös antoi esimakua tulevasta. Minulla oli videomateriaalia ja silminnäkijöitä, jotka todistivat syytteet valheelliseksi.
– Tuomari kuitenkin uskoi yhtä poliisia ja hylkäsi kaikki todisteet, Kasparov kertoo.
Vuoden 2008 vaaleissa presidentiksi lopulta valittiin äänivyöryllä Dmitri Medvedev.
Miten Vladimir Putin päätyi valtaan ja yhdeksi maailman pelätyimmistä johtajista? Voit katsoa koko dokumentin MTV Katsomosta täältä.