"Siellähän onkin helikopteri autojen joukossa" – Sotakoneen ja kuorma-auton hurja kohtaaminen tallentui kameralle Venäjällä

Venäjällä tallentui kameraan hurja tilanne, jossa sotilashelikopteri ohitti kuorma-auton äärimmäisen matalalla.

Video näyttää, kuinka ajoneuvot tulevat toisiaan vastaan autotiellä. Videon perusteella helikopteri ja kuorma-auton ohittavat toisensa äärimmäisen läheltä.

Näytimme videon Suomen ilmavoimien entiselle pääkoelentäjälle, everstiluutnantti evp. Jyri Mattilalle, joka tunnisti helikopterin malliksi MI8:n muunnoksen nimeltään MIS. 

MTV Uutiset ei ole voinut vahvistaa videon kuvauspaikkaa tai ajankohtaa.

Mattila muistuttaa että jos helikopteri lentää näin matalalla, sille on syynsä.

– Lähtökohtaisesti helikopterilla lennetään matalalla sen takia, että ollaan tutkien tavoittamattomissa. Silloin esimerkiksi ohjusten ampumisen mahdollisuus on vaikeampi, Mattila kertoo.

– En tiedä mikä tässä videossa on todellisuus, mutta jos tilanne on se, että uhka vihollisesta on jatkuvasti päällä ja ollaan taistelun ytimessä, on myös huomattava pelko siitä, että kopteri ammutaan alas, Mattila jatkaa.

Tutkat sekoittavat helikopterin autoihin

Mattilan mukaan on myös mahdollista, että ilmassa olevat tutkat sekoittavat helikopterin ajaviin autoihin, jotka ajavat samaan suuntaan. Tämä voi olla Venäjän suojautumiskeino.

– Eivät pysty toisin sanottuna erottelemaan sitä helikopteriksi eli ilma-alukseksi. Tutkajärjestelmä voi katsoa, että kyseessä ei ole ilmassa oleva maali ja se havaitaan autoksi. Sitten siellähän onkin helikopteri autojen joukossa, Mattila pohtii.

Mattila kuvailee videolle tallentunutta tilannetta kuitenkin äärimmäisen vaaralliseksi.

– On pienestä kiinni, ettei tule törmäystä. Kukaan ei lähde tällaisella tilanteella leikkimään. Kun rekka tuleekin yhtäkkiä vastaan, kyseessä on vaaratilanne.

Katso video tilanteesta yläpuolelta.

Oikaisu 14.8. kello 16.55: Jutussa kerrottiin aiemmin videon kuvausajaksi 12.8. Venäjän Kurskin alueella. Kuvausaika ei pidä paikkaansa, sillä sama video on julkaistu jo vuotta aiemmin venäläisellä sivustolla. MTV Uutiset ei ole voinut vahvistaa kuvauspaikkaa.

Lue myös:

    Uusimmat