Riskialtis propagandavideo: Ukrainalaiset maanviljelijät kuvasivat hävittäjän hiuksia nostattavan tempauksen

Sosiaalisessa mediassa kiertävä ukrainalainen hävittäjävideo on mahtipontinen, mutta ilmavoimien ex-pääkoelentäjän mukaan temppu ei ole sieltä turvallisimmasta päästä.

Ukrainan sotaa seuraavat sosiaalisen median tilit ovat jakaneet viime aikoina hurjalta näyttävää videota, jossa Ukrainan SU-24MR-hävittäjä ohittaa ukrainalaiset maanviljelijät puimureineen äärimmäisen matalalta.

Tilanteesta on julkaistu videomateriaalia kahdesta eri näkökulmasta, joista toinen on kuvattu hieman edempää ja toinen taaempaa.

Videoiden perusteella hävittäjän ja puimurin väliin ei jää väliä kuin muutamia kymmeniä metrejä. MTV Uutiset ei voi vahvistaa videon tarkkaa aikaa tai paikkaa.

Videon jakoi myös Venäjästä aktiivisesti viestivä Ukrainan sisäministerin entinen neuvonantaja Anton Gerashchenko, joka ihasteli tapausta.

"Video tehty hengen nostattamiseksi"

Mutta miksi tällainen video on tehty, ja mitä sillä haetaan? 

Ilmavoimien entinen pääkoelentäjä, everstiluutnantti evp. Jyri Mattila kertoo, että videolla näkyvä tempaus on tehty takuulla Ukrainan kansan "hengen nostattamiseksi", eikä kyseessä ole sotatilanne.

– Videolta näkee selkeästi, että kuvaajat (tässä tapauksessa maanviljelijät) ovat valmiita kuvaamaan eli heillä on etukäteen tieto, että kone on tulossa. Uskoisin, että hävittäjän oli tarkoitus "räimäistä" päältä suhteellisen suurella nopeudella ja näyttävästi, Mattila arvioi.

Mattila arvioi koneen kärkivälin perusteella, että puimurin ja lentokoneen välillä on matkaa noin 20 metriä. Nopeudeksi hän arvioi 600 kilometriä tunnissa.

Tempussa on riskejä

Mattila korostaa, että videolla näkyvä temppu ei ole sieltä turvallisimmasta päästä, vaan siihen sisältyy isoja riskejä.

– Matalalla lentämisessä on tietysti aina riskejä. Mutta se, että tuossa puimurin kohdalla tapahtuu vielä tuollainen kaarto, siinä ei ole sotateknisestä järkeä.

– Jos katsotaan videota niin ei se siivenkärki kovin kaukaa sitä puimuria mene. Kyllä siinä riski kasvaa, kun verrataan siihen että hävittäjä lentäisi suoraan eteenpäin.

Mattila muistuttaa, että sotatilanteessa matalalla lentämisestä voi olla kuitenkin myös paljon hyötyä. Kun hävittäjä lentää matalalla, on se todennäköisemmin vastustajan ilmatorjunnan tavoittamattomissa.

– Sotilaslentäjät ovat kyllä koulutettuja siihen, että noin matalalla pystyy lentämään.

Lue myös:

    Uusimmat