Maan kiertorata täyttynyt romusta: Vaarana pysäyttämätön ketjureaktio

Avaruus, avaruusromu
Maan kiertorata on täyttynyt avaruusromusta. Kuvituskuva.ESA
Julkaistu 02.01.2025 08:00
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Maan kiertoradalle on kerääntynyt aikojen saatossa niin paljon avaruusromua, että törmäysten välttelystä on tullut kiireistä työtä. 

Kiertoradalla viuhuu lukuisia kuolleita satelliitteja, rakettien osia ja kaikkea muuta tavaraa, mitä kiertoradalle on päätynyt.

Isompien kappaleiden lisäksi kiertoradalla viuhuu miljoonia pieniä romukappaleita, jotka kulkevat luotejakin nopeammin.

Business Insider kertoo fyysikko Thomas Bergerin todenneen American Geophysical Union -yhdistyksen kokoontumisen yhteydessä, että satelliittioperaattoreille lähetetään päivittäin noin tuhat varoitusta törmäysvaaroista.

Lue myös: Japanilainen yritys pestattiin kalliiseen siivousoperaatioon avaruudessa

Kayhan Space -satelliittiyhtiö kertoo lehdelle saavansa päivittäin jopa 800 varoitusta. Suurin osa hälytyksistä tulee noin 550 kilometrin korkeudella sijaitsevalta alueelta, missä muun muassa SpaceX:n satelliittit liikkuvat. 

Vain murto-osa annetuista hälytyksistä johtaa törmäyksiin, mutta pienien kappaleiden kulkua on hankala määritellä.

– Satelliittioperaattoreilla alkaa olla vaikea määritellä sitä, mitkä annetuista hälytyksistä ovat tärkeitä, toteaa tutkimusyhtiö Space Weather Technologyn johdossa työskentelvä Berger. 

Kun esineet törmäävät avaruudessa, syntyy jälleen lisää pienempää romua, joka liikkuu nopeasti eri suuntiin kiertoradalla.

Lue myös: Avaruusromu uhkasi avaruusasemaa – astronautit komennettiin suojaan

– Tilanne saattaa johtaa pysäyttämättömään ketjureaktioon, jossa törmäyksiä tapahtuu aina vain lisää ja avaruusympäristö täyttyy täysin romusta.

Pahimmassa tapauksessa kiertorata täyttyisi niin pahasti romusta, että uusille rakettilaukaisuille ei olisi enää olemassa turvallisia alueita.

Lue myös: Tutkijat laskivat: Näin suurella todennäköisyydellä avaruusromu osuu ihmiseen vuosikymmenen sisällä 
 

Tuoreimmat aiheesta

Avaruus