Venäläinen koronavirusrokote Sputnik V on joutunut vastoinkäymisten eteen.
Koronarokotekehityksessä käydään nyt kovaa kilpailua. Venäjällä kehitetty Sputnik V on ensimmäinen käyttöön otettu koronarokote. Se on otettu käyttöön, vaikka se on edelleen testivaiheessa.
Uutistoimisto Bloombergin mukaan jo yli 50 maata on esittänyt kiinnostuksensa rokotetta kohtaan ja sitä on tilattu noin 1,2 miljardia annosta.
Tuotannon lisääminen on kuitenkin osoittautunut uutistoimiston mukaan luultua vaikeammaksi.
Lue myös: Venäjä kehottaa Yhdysvaltoja harkitsemaan uudelleen heidän rokotettaan: "Trump ei olisi tässä tilanteessa, jos hän olisi saanut Sputnik-V -rokotteen"
Tavoitteena on ollut saada tuotettua 30 miljoonaa annosta rokotetta vuoden loppuun mennessä, mutta Venäjän teollisuusministeri Denis Manturovin mukaan niitä valmistunee kuitenkin korkeintaan vain 2,3 miljoonaa.
– 30 miljoonan annoksen saaminen vuoden loppuun mennessä on mahdotonta, se on hölynpölyä, Manturov sanoo uutistoimistolle.
Venäjän kansallisessa sijoitusrahastossa (RDIF) kuitenkin uskotaan, että valmistusmääriä saadaan nostettua nopeasti.
– Näemme, että meidän on mahdollista tuottaa joulukuussa 10 miljoonaa rokoteannosta, RDIF:n tiedottaja sanoo.
– Huomattava osa tuotannosta tulee myös Intiasta, Kiinasta, Koreasta, Brasiliasta ja muista maista.
Lue myös: Venezuelan presidentin poika mukaan venäläisen Sputnik-rokotteen koronatestiin – länsimaat pelkäävät Venäjän oikaisseen rokotekehityksen aikataulussa
Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi keskiviikkona pidetyssä tilaisuudessa, että kaikkien maiden pitäisi pitää huoli omista rokotetuotannoistaan, vaikka Venäjä viekin omaansa vahvasti maan rajojen ulkopuolelle. Hän ilmoitti myös hyväksyneensä toisen koronarokotteen etenemisen viimeisen vaiheen kokeisiin.
Monet lääketieteen asiantuntijat ovat epäilleen Sputnik V:n toimivuutta ja turvallisuutta, koska se valmistui niin nopeassa aikataulussa eikä kaikkia testejä ole vielä tehty.
Ministeri Manturov sanoo kuitenkin seisovansa vahvasti rokotteen takana. Bloombergin mukaan mies kertoo, että hänet itsensä ja monet hänet perheenjäsenensä ja hänen 84-vuotias äitinsä ovat ottaneet rokotteen.
Presidentti Putiniin ei kuitenkaan ministerin mukaan ole tätä rokotetta vielä pistetty.
Venäjän koronatilanne on viime aikoina pahentunut entisestään.