Venäläinen verkkolehti Meduza uhmaa sensuurisääntöjä Latviasta käsin: "Toivomme, että jonain päivänä voimme palata kotimaahan"

2:21img
Meduzan koko historia on ollut kamppailua sensuuria vastaan. Toimitus perustettiin vuonna 2014 Latviaan. Näin Venäjän vallanpitäjien on paljon vaikeampi painostaa sitä. Muutamassa vuodessa Meduzasta kasvoi miljoonien venäläisten lukema uutislähde.
Julkaistu 09.03.2022 06:17

MTV UUTISET

Riippumaton journalismi katosi Venäjältä viime viikolla melkein kokonaan, kun vallanpitäjät päättivät, että totuus sodasta on liian vaarallinen. Ukrainan tapahtumien nimittäminen sodaksi tai hyökkäykseksi on Venäjällä kielletty sakon uhalla.

Venäläinen Meduza jatkaa rohkeasti uutisten julkaisua, mutta Latviasta käsin. 

Viime viikolla jotkut mediat lopettivat sotauutisoinnin ja toiset suljettiin kokonaan. Venäläisten pääsy estettiin monille sivuille, esimerkiksi Meduza-verkkolehteen. 

Meduzan mobiilisovellus kuitenkin toimii, kuten myös sähköpostilla kulkeva uutiskirje. 

– Meitä voi seurata VPN:n kautta, mobiilisovelluksessa, somessa  ja sähköpostin kautta, kertoo Meduzan viestintäjohtaja Katerina Abramova.

Paljonko Meduzalla on nyt lukijoita?

– Toivoakseni edelleen joitain miljoonia.

Verkkolehti laitettiin ulkomaisten agenttien listalle

Meduzan koko historia on ollut kamppailua sensuuria vastaan. Toimitus perustettiin vuonna 2014 Latviaan. Näin Venäjän vallanpitäjien on paljon vaikeampi painostaa sitä.

Muutamassa vuodessa Meduzasta kasvoi miljoonien venäläisten lukema uutislähde.

Venäjän hallinto laittoi Meduzan ulkomaisten agenttien listalle. Se tarkoittaa, että Meduzan on pitänyt syytteen uhalla liittää kaikkiin uutisiin varoitus, jonka mukaan lehti on ulkomaiden kätyri. 

Sen jälkeen Meduza menetti venäläisiä mainostajia ja on selvinnyt joukkorahoituksen turvin. 

Nyt lehti on kohdannut yllättävän haasteen, kun venäläisten lahjoitukset eivät enää pääse perille pankkisektorin pakotteiden takia.

Riiassa sana on vapaa

Meduza jatkaa silti sotauutisten julkaisua Riiassa, mutta hinta on kova. 

Venäläistoimittajat ottavat riskin, että he saavat kotimaassaan pitkän vankeustuomion kiellettyjen uutisten julkaisemisesta. 

Kotimaahan ei ole ehkä enää turvallista palata.

– Toivomme, että jonain päivänä voimme palata. Ken tietää, sanoo Katerina Abramova.  

Tuoreimmat aiheesta

Venäjä