Venäjän valtionjohdon aloittama sota on jo nyt lisännyt vihaa tavallisia venäläisiä kohtaan. Ystävyysseuran pääsihteeri toivoo suomalaisilta ymmärrystä kotimaansa toimista syyllisyyttä kantavia kansalaisia kohtaan. Hänen korviinsa on kuulunut, että moni venäläinen on alkanut jo pohtia pakoa kotimaastaan.
Rauhaa ja yhteistyötä ajavassa Suomi–Venäjä-ystävyysseurassa on jo nyt huomattu, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikuttaa myös Suomessa asuvien venäläisten elämään. Pääsihteeri Niina Sinkko luonnehtii tilanteen näyttävän venäläisyhteisössä "hyvin surulliselta".
Lue uusimmat tiedot Ukrainan sodasta.
Venäläiset eivät esimerkiksi halua puhua äidinkieltään julkisilla paikoilla ja he välttävät kyrillisten aakkosten käyttämistä julkisissa keskusteluissa.
– Moni venäläinen kokee tällä hetkellä tosi syvää häpeää ja syyllisyyden tunnetta, mikä on erittäin harmi, koska tämä käsillä oleva tilanne ei missään nimessä ole yksittäisten kansalaisten syy, Sinkko sanoo.
Kaikkien maiden kansalaisten tavoin sota nostaa myös venäläisissä pintaan kauhua. Monella asuu sukulaisia tai läheisiä Ukrainassa. Rakkaita ihmisiä saattaa olla myös rintamalinjan toisella puolella.
Ahdistavia tunteita ei helpota pinnan alla kytevä Venäjä-viha. Suomessakin kanssakeskustelijat kritisoivat Sinkon mukaan venäläisiä nyt yhä herkemmin ja kysyvät, mikseivät he tee mitään tilanteelle tai miksi he ovat tulleet Suomeen.
– Mekin olemme saaneet vaatimuksia lakkauttaa järjestö. Tässä tilanteessa haluaisimme tuoda esiin inhimillisen näkemyksen siitä, että minkäänlaiselle vihapuheelle ei nyt ole sijaa ja että nyt tarvitsisimme empatiaa toisiamme kohtaan, Sinkko sanoo.
Seura on tuominnut julkisesti Venäjän hyökkäyksen ja keskeyttänyt vastalauseena muun muassa suomalais-venäläisen kulttuurifoorumin valmistelut. Samoin useat Suomessa asuvat venäläiset yksityishenkilöt ovat tuominneet sotatoimet ja osoittaneet solidaarisuutta ukrainalaisia kohtaan.
Lue myös: Teboil-yrittäjää solvataan "Putinin kätyriksi" – Joonas kertoo, mistä kauppiaan leipä oikeasti muodostuu: "Ihmisiltä puuttuu tieto"
Venäjälle eletään eri todellisuudessa
Suomessa ja Venäjällä asuvat venäläiset elävät eri todellisuuksissa ja mahdollisuus informaatiokuilun ylittävään dialogiin käy koko ajan hankalammaksi.
Venäjän propagandakoneisto syöttää kansalaisille pajunköyttä aloittamastaan sodasta, jota se on pohjustanut pitkään. Putin puheissa hyökkäys Ukrainaan on väännetty "rauhanturvaoperaatioksi", jonka tarkoituksena suojella ihmisiä Kiovan hallinnon "kansanmurhalta".
Etenkin Kremlin hallinnassa olevaa valtamediaa seuraava väestö saa vääristeltyä tietoa maailmantilanteesta. Viikonloppuna venäläisten pääsyä esimerkiksi Facebookiin ja Twitteriin rajoitettiin, mikä tekee keskustelun käymisestä rajan yli entistä vaikeampaa.
Lue myös: Anonymous kehottaa levittämään tietoa Ukrainan tapahtumista ovelalla tavalla
Vaikka oikeaa tietoa olisi, vaatii hallinnon vastustaminen rohkeutta. Tuhansia venäläisiä on pidätetty sodan vastaisissa mielenosoituksissa. Viikonloppuna Venäjän turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja Dmitri Medvedev vihjaili kuolemanrangaistuksen palauttamisella.
Vain näennäisesti demokraattisessa ja sananvapauden ahtaalle ajaneessa valtiossa elävien kansalaisten syyttäminen johtajiensa toiminnasta tuntuukin kohtuuttomalta. Sinkko kuitenkin näkee, että venäläisissä piilee kekseliäisyyttä ja tarvittaessa voimaa – paljon riippuu, mihin tilanne kehittyy.
– Jää nähtäväksi, milloin Venäjän kansan pelkokerroin on ylitetty ja tullaan tilanteeseen, jossa koetaan, ettei ole enää mitään menetettävää ja lähdetään kaduille.
– Mikäli näkemyksenä on se, että häpeää omaa kansalaisuuttaan, niin silloin ihmisillä ei ole enää kovinkaan paljon menetettävää.
Lue myös: Ihmiset ovat paenneet Ukrainasta vähin tarpein – Puolan rajalla ollaan vahvasti myötämielisiä ukrainalaisten puolesta: ’’Rajan yli on päästy vanhentuneilla passeilla’’
Yhä useampi venäläinen haluaa paeta maasta
Pelon lisäksi sota vaikeuttaa tavallista arkea. Lännen talouspakotteet iskevät myös viattomiin kansalaisiin, joista harvalla on taloudellista puskuria pahan päivän varalle. Moni elää kädestä suuhun, Sinkko kuvaa.
Hän kertoo, että Venäjä–Suomi-seuraan on tullut rajan yli viestejä, joissa venäläiset sanovat harkitsevansa muuttamista pois kotimaastaan.
Jos venäläiset pakenevat maastaan, on inhimillisyydelle ja myötätunnolle entistä suurempi tarve. Tällä hetkellä moni on ottamassa ukrainalaisia sotapakolaisia avosylin vastaan, mutta riittääkö ymmärrys venäläisille pakolaisille?
Sinkko toivoo, että suomalaiset yrittäisivät asettautua itänaapuriensa asemaan ja tarkastella tilannetta tavallisen venäläisen näkökulmasta. Hyvin harva heistä haluaa sotaa, mutta kansojen välinen viha ei edistä rauhaa.
Suomessa asuville venäläisille Sinkko toivoo voimia vaikeassa tilanteessa. Omaa taustaansa, kieltään tai kulttuuriaan ei ole syytä hävetä. Sinkko pitää kauneimpana asiana venäläisessä kulttuurissa toisista huolehtimista. Pitkään ahtaalla ollut kansakunta on perhekeskeinen ja pitää heikoista huolta.
– Se on mielestäni todella arvokas kulttuurillinen taito.
Miten Ukrainan tilanne on vaikuttanut sinuun, entä millaisia ajatuksia tai kysymyksiä se herättää? Vastaa kyselyyn!