Sodan uhrien sydäntä särkevät murheet – helsinkiläiseen tukipisteeseen tulvii raastavia puheluita: "Valtava huoli tulevasta"

Matalan kynnyksen keskusteluapua Ukrainan sodan uhreille tarjoavassa tukipisteessä on ollut ruuhkaa etenkin puhelinpalveluissa. Ahdistustaan purkavat ovat huolissaan esimerkiksi läheisistään ja tulevaisuudesta.

Väestöliitto on avannut tukipisteen ihmisille, joita Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan koskettaa suoraan tai välillisesti. Tarkoituksena on tarjota ammatillista keskusteluapua ja tukea arjessa selviämiseen raastavassa tilanteessa.

Walk-in tukipiste

Keskusteluapua voi saada myös verkossa ja puhelimitse. Online-tapaamista voi pyytää soittamalla numeroon +358 50 3257 173 tai lähettämällä sähköpostia vanhemmuus@vaestoliitto.fi.

Walk-in tukipiste on avoinna aina arkipäivisin klo 12–18. Muista ajoista on sovittava etukäteen.

Walk-in tukipiste toimii Väestöliitossa, osoitteessa Kalevankatu 16, sisäpiha.

Pelastakaa Lapset ry on järjestänyt tiloihin lapsille tarkoitetun Turvallisen tilan siksi aikaa, kun aikuiset juttelevat ammattilaisen kanssa.

Reilun viikon aikana ruuhkaa on ollut etenkin puhelinpalveluissa, kertoo Väestöliiton monikulttuurillisuuden asiantuntija Anita Novitsky. Hän on vastuussa tukipisteen toiminnasta alkuvaiheessa.

Apua ovat kaivanneet niin Ukrainasta Suomeen saapuneet pakolaiset, Suomessa asuvat henkilöt, joilla on läheisiä tai sukulaisia Venäjällä tai Ukrainassa, sekä identiteettiristiriidan kanssa painivat suomenvenäläiset.

– Ihmisillä on valtava huoli tulevasta. Mehän emme kukaan tiedä, mitä on odotettavissa, Novitsky sanoo.

Sodan uhrien sydäntä särkevät huolet

Novitsky kertoo, että pakolaisilla ensisijaisena mielen päällä on hätä ja epätietoisuus. Kysymyksiä on esimerkiksi majoittumiseen, varhaiskasvatukseen, koulujärjestelmään ja työllistymiseen liittyen. Monia huolettaa, miten perheelle käy, jos kriisi pitkittyy.

Ukrainaan jääneiden perheenjäsenten, sukulaisten ja läheisten kohtalo pelottaa. Avunhuudot pommisuojista ja kellareista ovat viestejä, joita kenenkään ei pitäisi joutua lukemaan. Joidenkin paenneiden puoliso puolustaa kotimaansa itsenäisyyttä rintamalla. Parin päivän radiohiljaisuus kalvaa turvaan päässeiden perheenjäsenten sydäntä.

Tukipisteeseen yhteyttä ottaneita suomenvenäläisiä ihmissuhteet aiheuttavat repiviä tunteita toisella tavalla. Kollektiivista häpeää Venäjän toimista kantavat, ukrainalaisten rinnalla seisovat suomenvenäläiset kokevat menettäneensä yhteytensä Putinin politiikkaa kannattaviin sukulaisiinsa, jotka kieltäytyvät kuulemasta totuutta.

– Voinko ja haluanko enää koskaan olevani venäläinen? Haluan irrottautua Venäjästä kokonaan ja se tarkoittaa, että joudun katkaisemaan välini sukulaisiini ja läheisiini, jotka eivät kuule nyt Ukrainaa, Novitsky kuvailee tukipisteeseen ottaneiden suomenvenäläisten tunteita.

Tukipiste tarjoaa keskusteluapua

Sodan vaikutuksista suoraan tai epäsuoraan kärsivillä on suuri tarve jakaa omaa ahdistustaan vertaistensa kanssa. Lisäksi tukipisteessä työskentelee joukko ammattiterapeutteja, jotka tarjoavat maksutonta keskusteluapua sekä paikan päällä että verkossa.

Vapaaehtoistyöntekijöiden apu on tällä hetkellä korvaamatonta. Esimerkiksi suomenvenäläisiä on ilmoittautunut sankoin joukoin auttamaan sodasta kärsiviä.

Erityisesti pulaa on ukrainan kieltä taitavista. Suuri osa pakolaisista puhuu myös venäjää, mutta tällä hetkellä kulttuurillisessa identiteetissä korostuu ukrainan kieli.

– Mutta pakolaiset ymmärtävät äärimmäisen hyvin, että emme pysty tarjoamaan ukrainankielisiä palveluja siinä määrin, Novitsky sanoo.

Näin voit auttaa sodasta kärsiviä

Auttaa voi, vaikkei kieltä osaisikaan. Novitsky suosittelee ensisijaisesti lahjoittamaan rahaa luotettaville järjestöille ja organisaatioille. Tukipisteen toimintaan osallistumisesta voit lukea lisää Väestöliiton nettisivuilta.

Oman kotinsa ovet pakolaisille voi avata kotimajoitusverkoston kautta. Kun tilanne alkaa tasaantua, tullaan vastaanottokeskuksissa tarvitsemaan arjessa selviytymisessä auttavia tukihenkilöitä.

Pienemmät organisaatiot ja yksittäiset ihmiset voivat auttaa pakolaisia myös kohdennetusti. Novitsky kertoo esimerkin: Eräs nuori menetti maastopyörää varten säästämänsä rahat paetessaan Venäjän hyökkäyksen alta. Hänelle pientä lohtua toi lahjoitettu polkupyörä.

Novitsky kuitenkin muistuttaa ihmisiä olemaan tarkkana, jotta apu menee oikeaan kohteeseen.

– Valitettavasti suuret kriisit houkuttelevat myös väärin motiivein toimivia ihmisiä. Suomessakin on pelkoa ja riskejä siinä, että ukrainalaispakolaiset altistuvat ihmiskauppaan verrattavaan tilanteeseen esimerkiksi työmarkkinoilla.

Videolla kerrotaan, miten tunnistat vastuullisen rahankeräyksen.

Näin tunnistat vastuullisen rahankeräyksen 0:43
Katso video: Näin tunnistat vastuullisen rahankeräyksen.

Lue myös:

    Uusimmat