Venäläisiä 1940-luvun tankkeja nähty rintamalla – nämä edut niillä on Ukrainan länsipanssareihin verrattuna

Kansainvälisen tutkimuslaitoksen arvion mukaan Venäjä on menettänyt sodassa jopa puolet toimintakykyisistä tankeistaan. Venäjän uskotaankin kaivaneen varastoista esiin museoikäisiä korvaajia. 

Viime viikkoina tunnetut venäläiset sotabloggaajat ovat julkaisseet kuvia T-55 tankeista miehitetyillä alueilla Ukrainassa.

Ensimmäiset T-55-tankit valmistettiin 1940-luvulla. 

T-55 oli merkittävä osa Neuvostoliiton kylmän sodan asearsenaalia. Sen avulla tukahdutettiin demokratian nousu Itä-Euroopassa; Unkarissa vuonna 1956 ja Prahan kevään aikaan 12 vuotta myöhemmin.

Kun Irak käytti niitä Persianlahden sodassa 90-luvun alussa, Yhdysvaltojen M1 Abrams -tankit ja brittien Challenger-tankit jättivät ne varjoonsa.

Nato-maat lähettävät noiden tankkien aiempia versioita nyt Ukrainalle.

Venäjän puolustusministeriö ei ole vahvistanut T-55 tankkien käyttöönottoa Ukrainassa, mutta todisteita niiden siirtelystä on reilusti, kuten artikkelin alussa olevalta videolta voi nähdä.

Britannian turvallisuus- ja puolustusinstituutin johtava tutkija Trevor Taylor arvioi, että Venäjä voi odottaa tappioita.

– Kun vastassa on länsimaisia aseita, Venäjällä on edessään suuria tappioita, jos he aikovat jatkaa sotaa sellaisilla välineillä, Taylor pohtii.

Valtavasti tankkeja

Britannian sotahistoriallisen museon kuraattori John Delaney esittelee T-55-tankkia artikkelin alussa olevalla videolla.

– Näitä on valmistettu yli 100 000 kappaletta. Kaikki mekaaniset osat ovat vaihdettavissa. Heillä on näitä siis valtavasti, Delaney avaa.

Venäjä ei pysty rakentamaan uusia aseita riittävän nopeasti lännen asettamien pakotteiden takia. Länsimaiden pakotteet estävät Venäjää pääsemästä käsiksi huipputeknologiaan.

Vanhemmat ja yksinkertaisemmat tankit, joita on varastoissa tuhansia, tarjoavat vaihtoehdon.

Myös etuja on

Mitä siis tapahtuu, jos T-55 kohtaa rintamalla länsimaisen Leopard 2:n tai Challengerin?

– Jos kyseessä on taistelu kahden tankin välillä kohtuullisella matkalla, T-55 häviää joka kerta. Tiiviissä metsässä tai kaupunkiympäristössä se on pätevä, Delaney avaa.

Vanhoja tankkeja on myös helppo huoltaa ja niiden käyttöä on helpompi kouluttaa.

Ukrainan valmistautuessa mahdollisesti sodan suurimpaan vastahyökkäykseen, Venäjä voi linnoittaa T-55-tankkeja etulinjoihin.

– Kaiva kuoppa ja aja tankki kuoppaan niin, että vain tykkitorni näkyy. Siten etulinjaa voidaan puolustaa vastahyökkäyksen varalta, Delaney avaa.

Katso koko kattava raportti artikkelin alusta.

Lue myös:

    Uusimmat