Venäläismiljardööri havittelee konkurssikypsää markettiketjua – vakuuttaa nostavansa yrityksen menestyväksi peluriksi

7:21img
Saadaanko viinit ruokakauppoihin ensi vaalikaudella?
Julkaistu 24.03.2019 22:57

MTV UUTISET – KAUPPALEHTI

Venäläisen miljardöörin Mihail Fridmanin Luxemburgiin rekisteröity sijoitusyhtiö LetterOne on ostamassa espanjalaisen, syvällä veloissa uivan ja konkurssikypsän vähittäiskauppakonserni Dian.

Dialla on yli 7 000 myymälää Espanjassa, Portugalissa, Brasiliassa ja Argentiinassa. Liikevaihto oli viime vuonna yhä päälle seitsemän miljardia euroa.

Fridmanin yhtiö on jo Dian suurin omistaja 29,1 prosentin osuudella. Tällä viikolla pidetyssä kuohuvassa yhtiökokouksessa LetterOne sai läpi oman suunnitelmansa Dian pelastamiseksi.

LetterOne lupaa pääomittaa Diaa 500 miljoonalla eurolla, jos vapaaehtoinen ostotarjous konsernin osakkeista tuo sille täyden määräysvallan. Ostotarjous vaatii vielä Espanjan finanssivalvonnan hyväksynnän.

Lisäksi LetterOne neuvottelee pankkien kanssa veloista. Dia-konsernin nettovelka on peräti yli 1,4 miljardia euroa, oma pääoma on miinuksella ja viime vuoden operatiivinen tappio kohosi noin 350 miljoonaan euroon.

Pankit ovat vaatineet velan lyhennyksiä omaisuuden myynneistä, mutta Fridman tavoittelee monivuotista lainojen pidennystä ilman lyhennyksiä.

Yhtiökokouksen jälkeen pankkien vaihtoehdot näyttävät olevan joko Dian ajaminen konkurssiin tai Fridmanin ehtojen hyväksyminen.

Velkojapankkeja on 12, tärkeimpinä Espanjan suurpankit Santander ja BBVA.

LetterOne vakuuttaa pankeille tietävänsä miten Dia palautetaan menestyväksi peluriksi elintarvikemarkettien kilpailussa.

Ruoriin astuu kovatasoinen kaarti

Mihail Fridman toi ruoriin kovatasoisen kaartin. Siihen kuuluvat saksalaisen Lidlin kasvua kuusi vuotta luotsannut Karl-Heinz Holland, ranskalaisessa Carrefourissa avaintehtävissä ollut Sergio Dias ja Fridmanin ison venäläisen kaupparyhmän X5:n johdossa ollut Stephan DuCharme.

X5 kertoo verkkosivuillaan, että sillä on Venäjällä jo 14 500 myymälää. Se kuuluu Alfa Groupiin, jonka pääomistaja Fridman on. Viimeisimmän Forbesin arvion mukaan Fridmanin omaisuuden arvo olisi noin 15 miljardia dollaria.

Alfa Group omisti neljäsosan öljy-yhtiö TNK-BP:stä, jonka valtiollinen Rosneft osti vuonna 2013. Myynnistä saatujen miljardien sijoittamiseen Fridman perusti EU:n alueelle LetterOnen.

Hän näyttää rakentavan sijoitusyhtiöstä eräänlaista läntistä Alfa Groupia, jolla on omistuksia energia-alalla, telekommunikaatiossa ja vähittäiskaupassa.

Fridman ei kuulu presidentti Putinin lähipiiriin, eikä ole USA:n pakotelistalla.

"Menköön Venäjälle rosvoamaan"

LetterOne tarjoaa Diasta 67 senttiä osakkeelta. Pienosakkaat ovat raivoissaan. Vielä kaksi vuotta sitten osakkeen hinta oli yli viisi euroa.

– Menköön Venäjälle rosvoamaan, Fridmania kirotaan. Ostohanketta epäillään laskelmoiduksi yrityskaappaukseksi.

Fridman kuitenkin osti 29 prosentin osuutensa kalliilla. LetterOne maksoi arviolta yli 800 miljoonaa euroa potista, jonka arvosta on haihtunut noin 700 miljoonaa.

Viime vuonna LetterOne sai johtajakolmikkonsa Dian hallitukseen, mutta he erosivat pian. DuCharme sanoi, ettei heillä ollut yrityksen tilasta kunnon käsitystä, ja moitti Dian nykyjohtoa osaamattomaksi.

Sen jälkeen LetterOne teki tarjouksensa, joka on saanut Brasilian ja EU:n kilpailuviranomaisilta jo vihreän valon. Espanjan viranomaispäätös saattaa viipyä, ja odottanee pankkien ratkaisua.

Dia on ollut leimallisesti espanjalainen halpamarkettiketju. Viime vuosina sen on jyrännyt toinen kotimainen, Mercadona, jonka volyymit ja voitot kasvavat vuosi vuodelta.

LetterOne sanoo näkevänsä Dialla valoisan tulevaisuuden etenkin Brasiliassa. Espanjassa voi olla edessä karsintaa. Konsernin nykyjohdon suunnitelmissa on ollut kosmetiikkaketju Clarelin myynti, satojen liikkeiden sulkeminen ja yli 2 000 ihmisen irtisanominen.

Tuoreimmat aiheesta

Yrityskaupat