Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka uhkasi perjantaina länsimaisia yrityksiä ja sijoittajia kansallistamisella.
Uutisoimme aiheesta aiemmin tiistaina: Valko-Venäjän diktaattori Lukashenkalta sapiskaa: "En halua nähdä täällä enää yhtään liettualaista tai suomalaista"
MTV tavoitti asiaan liittyen virvoitusjuomayritys Olvin, joka ei juuri halunnut kommentoida Valko-Venäjän diktaattorin lausuntoja. Olvi on keväällä ilmoittanut aloittaneensa suunnittelun Valko-Venäjältä vetäytymiseksi.
– Viimeisimpiin käänteisiin liittyen työstämme asiaa ja palaamme, kun meillä on uutta kerrottavaa aiheeseen liittyen, Olvin yhteiskuntasuhde- ja hankintajohtaja Pia Hortling kommentoi niukassa sähköpostivastauksessaan.
Venäjän valtiollinen media Ria Novosti kertoi Lukashenkan sanoneen, ettei Valko-Venäjä enää tarvitse sijoittajia Liettuasta ja Suomesta. Diktaattori viittasi ulkomaisiin hankkeisiin Valko-Venäjällä.
Hän myös uhkasi kansallistamisella länsimaisia sijoittajia, jotka haluavat myydä Valko-Venäjällä sijaitsevaa omaisuutta.
Merkittävä osuus tuloksesta
Olvilla on enemmistöomistus Valko-Venäjällä toimivasta Lidskoe Pivo -panimosta, joka on ollut osa Olvia vuodesta 2008. Olvin tuoreimmasta osavuosikatsauksesta ilmenee, että Lidskoe Pivo tekee merkittävän siivun yhtiön tuloksesta.
– Valko-Venäjän liiketoiminnasta luopuminen merkitsee konsernin liiketoiminnan merkittävää supistumista. Valko-Venäjän osuus vuoden 2021 myyntivolyymista oli 33,2, liikevaihdosta 21,1 ja liikevoitosta 24,3 prosenttia. Lisäksi vetäytymisen suunnittelu ja toteutus tulee aiheuttamaan kertaluonteisia kustannuksia, Olvi kirjasi Q3-osavuosikatsaukseensa.
Osavuosikatsauksessa Lidskoe Pivon myynnin uskotaan toteutuvan seuraavan vuoden sisällä. Ostajaehdokkaita on löytynyt, mutta Valko-Venäjä on hidastanut prosessia asettamalla rajoituksia yhtiöille, jotka toimivat sanktioita asettaneissa maissa.
Ponssella ja Kemiralla ei toimintaa
MTV tavoitti myös Keskon, Ponssen ja Kemiran kommentoimaan Lukashenkan jyrähdystä.
Kemiran sijoittajasuhdejohtaja Mikko Pohjolan mukaan Kemiralla ei ole enää alkuvuoden jälkeen ollut myyntiä tai henkilökuntaa Valko-Venäjällä.
Ponssen toimitusjohtaja Juho Nummela kertoo, että Lukashenkan ilmoitus ei vaikuta yhtiöön, sillä kaikki Ponssen Valko-Venäjän vienti on tapahtunut aiemmin venäläisen tytäryhtiön ja paikallisen jakelijan kautta. Omaa yhtiötä Ponssella ei ole ollut koskaan Valko-Venäjällä.
Vetäytyminen Venäjältä on yhtiön osalta vielä kesken, sillä tytäryhtiön OOO Ponssen myynti odottaa edelleen viranomaisten hyväksyntää.
– Lupaprosessiin on tullut viiveitä syksyn aikana. Toivomme tietysti, että saisimme päätökset viranomaisilta mahdollisimman nopeasti.
Ponsselle Venäjä on ollut merkittävä osa liikevaihtoa, noin viidennes liikevaihdosta.
– Venäjän markkinan menettäminen on ollut meille iso isku. Korvaavaa myyntiä on haettu nykyisiltä markkinoilta Euroopasta ja Amerikan mantereelta. Etenkin Euroopassa on ollut aktiivista, sillä korjuumäärät ovat kasvaneet Venäjän puun ja sahatavaran puuttuessa markkinoilta.
Keskolle merkitys on pieni
Keskon lakiasiainjohtaja ja Kesko Senukain hallituksen puheenjohtaja Lasse Luukkaisen kirjallisessa viestissä todetaan, että Keskolla ei ole omaa suoraa liiketoimintaa Valko-Venäjällä.
– Keskon ja tämän liettualaisen yhteistyökumppanin yhteisyritys Kesko Senukai Lithuania on osaomistajana paikallisessa valkovenäläisessä OMA-rautakauppaketjussa. Kesko Senukai Lithuania omistaa ketjusta puolet. Yhtiön muina osakkaina ovat paikalliset sijoittajat, sähköpostissa todettiin.
Kesko kuvailee laskennallista omistusosuuttaan pieneksi. Keskon mukaan mahdollinen vetäytyminen tarvitsee yksimielisyyttä yhteisyrityksen omistajilta. Vetäytymistä on selvitetty yhtiössä.
– Valko-Venäjällä toimivan OMA-rautakauppaketjun myynti vuonna 2021 oli noin 142 miljoonaa euroa ja liiketulos noin 11 miljoonaa euroa. Keskon laskennallinen omistusosuus OMA-rautakauppaketjusta on yhteisyrityksen kautta vain 25 prosenttia, ja merkitys Keskolle siten varsin pieni.
Oikaisu kello 18.29: Lukashenka kommentoi yritysten kansallistamista perjantaina, ei tänään tiistaina.