Kidutus venäläisvankiloissa kuin keskiajalta: Sellissä Pietarissa useasti virunut Philipp pakeni Suomeen – "Tämä maa paransi minut"

Venäjällä useita kertoja pidätetty aktivisti pakeni Suomeen: "Tämä maa paransi minut" 7:54
Katso Itä Nyt: Venäläinen aktivisti kertoo, voiko mielenosoituksilla todella muuttaa asioita.

Pietarilainen poliittinen aktivisti Philipp Schelkanov, 35, on vastustanut Venäjän hallitusta liki 20 vuotta ja ollut pidätettynä lukuisia kertoja. Hän kertoo Itä Nyt -ohjelmassa tarinansa.

Kova asfaltti raapii kasvoja ja henki tuntuu loppuvan. Pelko lamaannuttaa ruumiin täysin.

On vuosi 2018 ja pietarilainen poliittinen aktivisti Philipp Schelkanov on jälleen pidätetty Venäjän hallituksen vastaisista mielenosoituksista. Turvallisuusjoukkojen kädet painavat hänet lujaa maata vasten ja lopulta pidätetyt pakotetaan liikkumaan kyykyssä.

– Siinä asennossa jalat puutuvat nopeasti, minkä jälkeen minut raahattiin väkisin, Schelkanov muisteli Itä Nyt -ohjelmassa.

Hän vietti 15 vuorokautta sellissä, jonka kovasta sängystä selkä kipeytyi sietämättömästi. Schelkanov kokee kuitenkin olevansa onnekas, koska häntä ei kidutettu tai lyöty. Kaikki hänen tuttunsa eivät olleet yhtä onnekkaita.

– Tiedän tapauksia, joissa ihmisiä on raiskattu käsipainoilla. Niin kävi tutulleni, joka luki Moskovassa sodanvastaisia runoja. Jos puhutaan äärimmäisistä kidutusmuodoista poliisilaitoksilla, niin voidaan laittaa pussi päähän ja annetaan sähköiskuja tai laitetaan kädet selän taakse ja jätetään katosta roikkumaan muutamaksi tunniksi, mies luettelee keskiaikaisilta kuulostavia kidutusmuotoja.

Schelkanov on pidätetty lukuisia kertoja vuoden 2017 jälkeenkin, mutta ei kovin pitkäksi aikaa. Ihmisoikeuksia on poljettu kaikissa pidätyksissä. Mies muisteli erästäkin kertaa, kun hän istui tuntikausia muiden pidätettyjen kanssa äärimmäisen ahtaassa autossa suorassa auringonpaisteessa ilman vettä tai ruokaa.

Aktivistin mielestä pahinta pidätyksissä on aina se, ettei koskaan tiedä, mitä niissä tapahtuu. Vankila ei pelota häntä, mutta äärimmäiset kidutukset pelottavat sitäkin enemmän.

– Kaikki, mikä liittyy Venäjällä pidätyksiin, on vain tuurista kiinni. Sinut voidaan hakata, raiskata, vangita tai vain päästä vapaaksi nöyryyttämisen jälkeen.

"Putin on hullu"

Schelkanov on ollut poliittisesti valveutunut jo 18-vuotiaasta saakka. Hän näki epäkohtia Vladimir Putinin hallituksessa ja pohti, mitä voisi tehdä, jotta Venäjästä tulisi demokratia. Hän tutustui ihmisiin ja osallistui mielenosoituksiin.

Sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa 2022, sananvapaus Venäjällä on kaventunut entisestään ja on tällä hetkellä käytännössä olematon. Vankilaan voi joutua esimerkiksi siitä, että kirjoittaa sosiaaliseen mediaan vastustavansa sotaa.

Venäjän duuma allekirjoitti hiljattain uuden lainsäädännön, jonka mukaan venäläisarmeijaa sekä sotaa koskevan niin sanotun valheellisen tiedon julkaisusta ja arvostelusta voi saada jopa 15 vuotta vankeutta.

Schelkanov sanoo, että moni venäläinen aktivisti ymmärsi jo ennen kuin sota alkoi, mitä oli tulossa.

– Putin on hullu. Aluksi uskoin, että ehkä hän vain esittää hullua pelotellakseen aktivisteja, mutta itse asiassa hän todella on hullu ja on ympäröinyt itsensä valtavalla määrällä hulluja.

Joukkojen voima

Poliittisilla aktivisteilla ja mielenosoituksilla on Schelkanovin mukaan valtava vaikutus. Vaikka valta Venäjällä ei ole mielenosoitusten vuoksi vaihtunut, niin silti asiat aina muuttuvat jollain tasolla.

– Sen ansiosta, että olemme kaikki nämä vuodet taistelleet hallitusta vastaan, pystyimme mielestäni viivyttämään sodan alkua noin viidellä vuodella. Venäjän hallituksen piti ensin selvittää opposition asiat ja taistella oppositiota vastaan.

Schelkanov on sitä mieltä, että vuonna 2019 hyökkäys Ukrainaan ei olisi ollut edes mahdollinen, koska hallitus pelkäsi aktivisteja niin paljon.

– Ei ole olemassa turhia toimia ja mielenosoituksia, jokainen toimi on tiili tulevaisuuden seinään ja kriittisen massan kasvattamiseen. Jokainen aktivisti on osa järjestelmää, joka lopulta muuttaa yhteiskuntaa parempaan suuntaan.

Vaikka lännessä saattaa näyttää siltä, ettei Venäjällä enää ole oppositiota jäljellä, Schelkanov on eri mieltä. Hänen mukaansa oppositio kuplii koko ajan pinnan alla, vaikka isot nimet ovat toki vankilassa tai maanpaossa. Aktivistit ovat myös järjestäytyneet ympäri maailmaa ja jatkavat työtään Venäjän saattamiseksi demokratiaksi.

– Se, että näin moni on paennut Venäjältä ulkomaille, on oikeastaan hyvä asia. Ensimmäistä kertaa voimme pitää yhteyttä toisiimme avoimesti, Suomesta käsin oppositiota koordinoiva Schelkanov sanoo.

Hänen mukaansa seuraava Aleksei Navalnyi voi ilmestyä milloin tahansa ja hän todennäköisesti onkin jo olemassa, mutta hänen nimensä ei ole vielä julkisuudessa.

– Putinin tilalle voi tulla kuka vaan. Kun aloin seurata mielenosoituksia Venäjällä, Aleksei Navalnyi ei ollut vielä kuvioissa. Sitten hänestä tulikin yhtäkkiä suuri nimi ja merkittävä vaikuttaja, Schelkanov sanoo.

"Ihme, että päädyin Suomeen"

Ukrainan sodan alkamisen jälkeen Schelkanovin tutut yksi toisensa jälkeen joutuivat telkien taakse tai kotietsintöjen kohteiksi. Hän ymmärsi, että sama kohtalo on edessä hänelläkin pian, jos hän jää kotimaahansa.

– Olin jo ennen Ukrainan sotaa miettinyt lähtöä Venäjältä, koska ymmärsin, etten voi toteuttaa suunnittelemiani projekteja Venäjällä. Todennäköisesti joutuisin vankilaan paljon ennen kuin niistä projekteista olisi mitään hyötyä. Ukrainan sota vauhditti poistumistani Venäjältä moninkertaisesti.

Schelkanovilla oli vain yksi päämäärä: päästä pois Venäjältä. Kun hän teki lähtöpäätöksen, hänellä oli taskussaan 20 euroa. Viisumia yhteenkään EU-maahan ei ollut ja tulevaisuus oli hämärän peitossa.

– Toimintaani vuosia sosiaalisessa mediassa seuranneiden ihmisten ansiosta sain 2 000 euroa ja viisumin Suomeen, kun minut kutsuttiin tänne pitämään luento mielenosoituksista Venäjällä. Oli suorastaan ihme, että päädyin Suomeen.

Viime kesänä Helsinkiin asettunut Schelkanov on hakenut Suomesta turvapaikkaa poliittisin perustein ja odottaa parhaillaan päätöstä. Mikäli hän palaisi takaisin Venäjälle, edessä olisi lähes varmasti vankila.

Hän jatkaa aktivistin työtään Suomesta käsin ja on ihastunut uuteen asuinmaahansa.

– Rakastuin suomalaiseen koulujärjestelmään. Jos viettäisin tavallista elämää, haluaisin, että lapseni menisivät suomalaiseen kouluun. Ensimmäistä kertaa elämässäni koin olevani turvassa täällä Suomessa. Tämä maa paransi minut henkisesti.

Korjattu Philippin pidätysvuosi 2017:sta 2018:aan jutun alussa 29.3. kello 9.56.

Lue myös:

    Uusimmat