Venezuelan vuosia jatkuneelle talouskriisille ei näy loppua. Insiderin mukaan taloustilanteen syöksykierteen vaikutukset näkyvät jo yllättävissä paikoissa: nyt pulassa ovat maan rikolliset, jotka eivät enää löydä maan köyhtyvältä kansalta varastettavaa.
Uutistoimisto Associated Press haastatteli kahta gangsteria Venezuelan pääkaupungin Caracasin pahamaineisessa Petare-slummissa. He kertovat nykyisen taloustilanteen aiheuttaneen sen, ettei edes rikosten tekeminen enää kannata.
– Kriminaaleilla ei ole enää varaa edes kappalehinnaltaan dollarin arvoisiin ammuksiin, kertoo Dog-nimellä kulkeva gangsteri uutistoimistolle.
Käteisen arvo laskee joka päivä
AP:n mukaan keskimääräinen venezuelalainen tienaa kuusi ja puoli dollaria kuussa. Aggressiivinen hyperinflaatio laskee kuitenkin käteisen arvoa päivä päivältä.
– Ennen pistooli maksoi yhden setelin verran, mutta nykyään tämä ei ole minkään arvoinen, kertoo 10 bolivarin seteliä heilutteleva Dog.
Toinen AP:n haastattelema gangsteri esittelee itsensä El Negritoksi. Hän kertoo, kuinka perheen elättäminen rikollisuudella on käynyt vaikeaksi. Aseen laukaiseminen on nykyään luksusta.
– Lippaan tyhjennys maksaa 15 dollaria. Jos menetät aseesi esimerkiksi poliisille, heität menemään 800 dollaria.
Talouskriisi vähentää murhia
Tilanteen seurauksena myös väkivaltaiset kuolemat ovat vähentyneet.
Vuonna 2015 eteläamerikkalaisvaltion murhaluvut olivat 90 kuolemaa 100 000 asukasta kohden, kertoo Venezuelan väkivallan tutkimuslaitos. Luku tippui viime vuonna liki 10 prosenttia, joskin Venezuela on edelleen yksi maailman väkivaltaisimpia maita.
Yhä useammalla venezuelalaisella on vaikeuksia kustantaa jo pelkkiä vähittäistavaroitaan. Markkinoilla on siten vähemmän autoja tai muita ylellisyyksiä, jolloin rikollistenkin apajat kapenevat. Juuri kukaan ei käytä enää myöskään käteistä, koska sen arvo on inflaation seurauksena romahtanut.
Setelit ovat niin arvottomia, ettei niiden kähveltämisestä olisi mitään hyötyä.
Väki häipyy ulkomaille
Talousahdingon takia venezuelalaiset myös pakenevat maasta. Yli kolme miljoonaa ihmistä on jo jättänyt kaoottisen kotimaansa.
Suurin osa lähtijöistä on nuoria miehiä. He olisivat otollisinta reserviä myös rikollisjengeille, mutta nyt kun he katoavat sankoin joukoin maasta, laskee myös maan rikollisuus.
Väkivallanhavaintokeskuksen johtaja Robert Briceño sanoo talouskriisin vaikuttavan yhteiskunnan joka osa-alueeseen.
– Näinä päivinä kukaan ei voi hyvin: eivät kunnolliset kansalaiset, jotka tuottavat vaurautta, eivätkä lainsuojattomat, jotka heitä vaanivat, hän sanoo.