Venezuelassa kuukauden palkalla ei saa kennoa munia – "Muovikassillinen seteleitä ei välttämättä edes riitä"

8:30img
Julkaistu 18.06.2018 10:52
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Venezuela painii tällä hetkellä hyperinflaation kourissa. Rahan arvo laskee hyvin nopeasti, eikä tavallisen ihmisen palkka riitä normaalien elämän kulujen kattamiseen.

”Muovikassillinen seteleitä ei välttämättä riitä”

Videolla Salmi kertoo omia kokemuksiaan maan hätkähdyttävästä inflaatiosta. Pelkkä paperi on maassa jo seteleitä arvokkaampaa, ja rosvotkin ovat siirtyneet maksupäätteisiin käteisen käytyä käytännössä arvottomaksi.

Maassa oleskellut toimittaja ja tietokirjailija Maija Salmi kertoo Huomenta Suomessa, että maassa työntekijän palkalla ei saa edes kananmunakennoa.

– He ovat aivan pulassa, siellä käytännössä nähdään nälkää, Salmi kertoo.

Maassa on tavanomaista, että ihmiset tonkivat jätteitä ruuan toivossa.

Lääkkeet ovat ongelmana aivan omalla tasollaan: Insuliinia ei ole saatavilla tarvitseville, eikä elintärkeisiin lääkkeisiin ole varaa. Maassa on myös havaittu ensimmäinen poliotapaus vuosiin, ja malariaepidemia on paha.

Tilanne on johtanut myös valtaisaan maastamuuttoon, jossa Salmen mukaan kaikki kynnelle kykenevät yrittävät pois maasta. Venezuelaiset maahanmuuttajat ovat jo tuttu näky eri puolilla Amerikkkoja, ja tilanne on johtanut jo kansainvälisten suhteidenkin kiristymiseen.

Ne, jotka ovat saaneet muualta maailmasta töitä, lähettävät perheilleen Venezuelaan dollareita, joilla eläminen maassa on mahdollista.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

4:16img

Pahimmillaan romahdus vaihdantatalouteen

Nordean ekonomisti Tuuli Koivu kertoo, että maassa luottamus rahan arvon säilymiseen on romahtanut, minkä takia sen arvo laskee jatkuvasti.

– Tilanne johtanut hyperinflaatioon ja rahajärjestelmän täydelliseen kaaokseen, hän kuvailee.

Ekonomisti Koivun mukaan riskinä on, että maan talousjärjestelmä kaatuu täysin, ja maassa mennään täyteen vaihdantatalouteen.

– Helppoa ratkaisua ei ole. Nyt olisi kaikkein tärkeintä saada luottamus siihen, että järjestelmä toimii. 

Tuoreimmat aiheesta

Huomenta Suomi