"Jatkamme taistelua", Venezuelasta paennut oppositiojohtaja vannoo

Edmundo Gonzalez Urrutia saapui sunnuntaina Espanjaan poliittisen turvapaikan perässä.

Espanjaan saapunut Venezuelan opposition presidenttiehdokas Edmundo Gonzalez Urrutia vannoo taistelun maansa demokratian puolesta jatkuvan.

75-vuotias oppositiojohtaja sanoi tiiminsä julkaisemassa ääniviestissä olevansa varma, että taistelu Venezuelan vapauden ja demokratian palauttamisen puolesta jatkuu pian.

Gonzalez Urrutia saapui puolisonsa kanssa Espanjaan sunnuntaina iltapäivällä, kertoi Espanjan ulkoministeriö.

Espanjan ulkoministeri Jose Manuel Albares sanoi aiemmin, että Espanja tulee myöntämään poliittisen turvapaikan Gonzalez Urrutialle.

Ulkoministeri kertoi jo tätä ennen, että espanjalainen sotilaskone on tuomassa Gonzalez Urrutian Espanjaan.

– Hakeuduttuaan vapaaehtoisesti turvaan Espanjan suurlähetystöön Caracasissa, Gonzalez Urrutia haki Espanjan hallitukselta poliittista turvapaikkaa, ministeri kirjoitti viestipalvelu X:ssä.

Albaresin mukaan Espanja on sitoutunut puolustamaan kaikkien venezuelalaisten poliittisia oikeuksia.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoo viestipalvelu X:ssä, että Gonzalez Urrutia on edelleen paras toivo demokratialle.

Gonzalez Urrutian lähtö Venezuelasta on Blinkenin lausunnon mukaan suoraa seurausta demokratianvastaisista toimista, joita presidentti Nicolas Maduro on päästänyt valloilleen.

Piileskeli viikkokaupalla

Gonzalez Urrutiasta annettiin maanantaina pidätysmääräys. Hän piileskeli heinäkuun kiistellyistä presidentinvaaleista lähtien. Venezuelan oppositio pitää Gonzalez Urrutiaa vaalien todellisena voittajana.

Caracasissa Venezuelan turvallisuusjoukot ovat piirittäneet Argentiinan suurlähetystön, jonne on paennut muita opposition edustajia. Venezuelan ulkoministeriön mukaan lähetystössä suunnitellaan terrori-iskuja.

Venezuelalainen oppositiojohtaja Maria Corina Machado kommentoi X:ssä Gonzalez Urrutian joutuneen pakenemaan, koska hänen henkensä oli vaarassa hallituksen toiminnan vuoksi. Gonzalez Urrutia valittiin opposition presidenttiehdokkaaksi sen jälkeen, kun Machadon ehdokkuus estettiin vaaliviranomaisten toimesta.

Maduron tuhoisa valtakausi

Venezuela on ollut poliittisessa kriisissä sen jälkeen, kun maata itsevaltaisesti johtava presidentti Nicolas Maduro julistautui heinäkuussa pidettyjen presidentinvaalien voittajaksi.

Opposition mukaan vaalit olivat vilpilliset. Vaalitulos on kyseenalaistettu laajalti niin kotimaassa kuin kansainvälisesti.

Maduroa syytettiin vaalivilpistä jo vuoden 2017 vaalien jälkeen. Hän on johtanut maata vuodesta 2013 saakka.

Maduron valtakausi on ajanut maan surkeaan tilaan: bruttokansantuote on pudonnut 80 prosenttia, ja yli seitsemän miljoonaa maan 30 miljoonasta asukkaasta on lähtenyt maasta.

Lue myös:

    Uusimmat