Mitä suomalaiset tilaavat kotiinsa ruokakaupoista? On tuotteita, jotka löytyvät melkein jokaisesta tilauksesta, kertoo MTV Uutisten haastattelema keräilijä.
Ruokakaupoilla menee hyvin koronakriisin aikana. Katso video!
5:12
Helsinkiläinen Sampo Karpo kehitti koronakaranteenin tarpeisiin palvelun, josta voi tilata taksin kuljettamaan itselleen kauppakassin. Palvelu lanseerattiin 23. maaliskuuta.
Vantaalainen kauppakassien keräilijänä työskentelevä Venla Kämäläinen, 19, saapuu työvuoroon Klaukkalan Citymarketiin. Hän tarkistaa työpuhelimestaan päivän tilauslistan. Tilauksia on 10-20 päivästä riippuen.
Tänäänkin on listalla enimmäkseen jokaisesta tilauksesta löytyviä kestosuosikkeja – nimittäin pastaa, tomaattimurskaa, jauhoja, banaaneja, hiivaa ja maitoa.
– Ennen kuin aloitin täällä, en ihan tajunnut, kuinka paljon ihmiset ostavat nyt pastaa ja juovat maitoa. Yksi asiakas esimerkiksi tilasi 30 litraa maitoa. Mietin, minkälaiseen jääkaappiin sellainen määrä edes mahtuu, Kämäläinen pohtii.
Lue myös: Sampo kehitti palvelun, joka auttaa sekä karanteeniin joutuneita että yrittäjiä koronakriisin keskellä: ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”
Pasta, tomaattimurska ja hiiva on usein ollut suuren kysynnän ja toimitusvaikeuksien vuoksi loppu, jolloin tuotetta ei ole voitu toimittaa asiakkaalle. Kaikki eivät ole suhtautuneet asiaan ymmärtäväisesti.
– Jotkut asiakkaat ovat olleet yhteydessä minun pomooni (Menevä Taksi) ja ihmetelleet, onko keräilijä unohtanut osan tuotteista vai missä ne viipyvät.
20 000 askelta
Ennen kuin nuori nainen aloitti kauppakassien keräilijänä reilu kuukausi sitten, hän oli työskennellyt Kotipizzassa ja sitten kouluttautunut uimavalvojaksi. Koronapandemian iskiessä Kämäläinen lomautettiin, koska uimahallit menivät kiinni.
Kämäläinen on iloinen, että on löytänyt hyvän väliaikaisen työn eikä tarvitse pyöriä kotona toimettomana. Hän uskoo keräilijän työn myös olevan hyvin tärkeä viruksen leviämisen aikana.
– Vanhemmat ihmiset eivät pääse itse liikkumaan ruokakauppaan ja nettikaupoissa ruokatoimituksia voi joutua odottamaan jopa viikkoja. Tavoitteena on kuitenkin pitää kaikki ihmiset hengissä myös korona-aikana, ja tällaisen keräilijäpalvelun avulla se onnistuu helposti, Kämäläinen sanoo.
Lue myös: MTV seuraa koronatilannetta kotimaassa: Suomessa kuollut tähän mennessä 141 ihmistä – hallitus pohtii tänään koronarajoitusten jatkoa
Keräilijän työ ei ole mitkään letkeää hengailua, vaan työpäivät kestävät 9-12 tuntia tilausten määrästä riippuen. Askeleitakin kertyy noin 20 000 päivässä, kun pitää puikkelehtia hyllyjen välissä keräämässä tuotteita.
Tilausten ruokamäärä ja sisältö vaihtelee. Kämäläisen tähänastisen kokemuksen mukaan lapsiperhe tilaa yleensä 6-8 ruokakassia, kun taas ikäihmisille riittää 1-2.
Ikäihmiset myös tilaavat lapsiperheitä useammin hiivaa ja pullaa.
– Ihmiset ilmeisesti leipovat nyt paljon, koska erikoisemmat jauhot, kuten sämpyläjauhot tai ruisjauhot, ovat suosittuja.
Currytahnaa ja kukkasubstraattia
Ruoan lisäksi ihmiset tilaavat palvelusta myös esimerkiksi kukkamultaa, tietokoneen hiiriä, viinilaseja, meikinpoistoainetta ja partavaahtoa. Intiimituotteita, kuten pikkuhousunsuojia ja virtsankarkailusuojia, on tilattu jonkin verran.
Alkoholiakin on osa ihmisistä yrittänyt tilata, mutta se ei lain nojalla ole mahdollista. Kämäläisen työnantaja on vetänyt tiukan linjan, jonka mukaan edes vappusimaa ei voi toimittaa asiakkaalle, jos siinä on yhtään alkoholia. Lähes ainoa kategoria, joka uupuu, on vaatteet.
– Vaatteita ei ole kyllä minun vuorollani tilannut kukaan.
Kämäläinen on joutunut opettelemaan myös uusia sanoja työnsä myötä. Esimerkiksi currytahna ja kukkasubstraatti olivat entuudestaan tuntemattomia, mutta onneksi Google on auttanut hädän hetkellä.
– Joskus on käynyt niinkin, että asiakas on kirjoittanut tuotteen merkin tai nimen väärin ja siinä minä sitten pähkäilen, että mikähän tämä mahtaa oikein olla, Kämäläinen kertoo nauraen.