Nettipankkitunnusten kalasteluyritykset ovat muuttuneet yhä taidokkaammiksi. Esimerkiksi kalasteluviesteissä käytetty kieli lähentelee usein moitteetonta suomea.
Finanssialan keskusliiton (FK) mukaan kalasteluviesteihin lankeaa "matti ja maija meikäläisiä".
Pankki tai viranomaiset eivät koskaan pyydä kirjautumaan nettipankkiin tai kysy nettipankkitunnuksia sähköpostilla, puhelimessa tai tekstiviestillä. FK:n turvallisuudesta vastaavan johtajan Risto Karhusen mukaan tämän asian viestinnässä on selvästi epäonnistuttu.
– Miten saada viesti perille? Olemme äärimmäisenä keinona pohtineet, että jonkun Salatuissa elämissä pitäisi joutua pankkitunnusten kalastelun uhriksi. Omia tunnuksia ei pidä antaa kenellekään. Eihän kukaan antaisi kotiavaimiaankaan tuntemattomille kysyjille, Karhunen sanoo.
Vipuun meni 400 ihmistä
Viime kuukausina liikkeellä on ollut ainakin Nordean ja Handelsbankenin nimissä lähetettyjä huijausviestejä. OP kertoi perjantaina, että pankin toimihenkilöinä tai poliiseina esiintyvät henkilöt ovat yrittäneet kalastella puhelimitse ihmisten pankkikorttien tunnuslukuja.
Helsingin poliisin mukaan viime aikoina ei ole ollut kuitenkaan meneillään erityistä huijausviestibuumia. Rikostarkastaja Jukkapekka Risu kertoo, että viime vuonna yhdessä kalastelusähköpostien ja -tekstiviestien vyyhdessä vipuun meni 400 ihmistä. Viestejä läheteltiin muun muassa Postin, Tullin ja perintäyhtiön nimissä.
Uhreilta saaduilla pankkitunnuksilla nostettiin noin 450000 euron luotot. Lisäksi heidän pankkitileiltään tehtiin suoria siirtoja yhteensä yli 100000 euroa.
Ihmismieli heikoin lenkki
Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntijan Antti Kuritun mukaan tekniset suojaukset käyvät yhä paremmiksi, jolloin rikolliset pyrkivät iskemään heikoimpaan lenkkiin: ihmismieleen.
– Ei ole sellaista ihmistä, jota ei pystyisi huijaamaan. Kyse on vain siitä, miten paljon siihen pannaan paukkuja, Kurittu sanoo.
Käyttäjätunnusten utelu on yleensä kömpelöä, mutta viestit lähtevät valtaville joukoille, jolloin pienikin prosentti haksahtaneita tuo suuren hyödyn. Suomea suojaa monilta kansainvälisiltä huijauksilta vaikea kieli.
– Uskottavan huijausviestin laatiminen on haastavaa ja hyödyt pieniä, kun meitä on täällä kuitenkin vain amerikkalaisen pikkukaupungin verran.