Tullin rikostorjunta on keväästä 2013 lähtien tutkinut yhdessä Verohallinnon ja Pohjanmaan poliisilaitoksen kanssa turkisnahkojen myyntiin liittyvää rikoskokonaisuutta.
Rikoskokonaisuudessa on kyse laajamittaisesta harmaan talouden toiminnasta. Turkistarhoilta on ostettu suoraan vuosina 2008–2013 jopa 150 000 siniketun, minkin ja supin nahkaa. Suoraan tarhoilta myytyjen turkisnahkojen arvo on yhteensä noin 19,6 miljoonaa euroa.
Ostoihin epäillään liittyneen veronkiertoa, rahanpesua ja vääriä kauppalaskuja. Ohimyynti on yksi harmaan talouden tavanomaisimpia ilmenemismuotoja.
Tähän mennessä selvitetyn rikoshyödyn määrä on noin 1,5 miljoonaa euroa. Esitutkinta on osittain edelleen kesken.
Turkisnahkoja suoraan tarhoilta
Keväällä 2013 Tullin rikostiedustelu sai tietoonsa, että Pohjanmaalla ostetaan turkisnahkoja suoraan tarhoilta. Esitutkintaa varten perustettiin Tullin ja Pohjanmaan poliisilaitoksen talousrikostutkinnan yhteinen tutkintaryhmä.
Asiantuntija-apua esitutkintaan saatiin Verohallinnon Länsi-Suomen verotarkastusyksiköstä. Esitutkinnan aikana yhteistyötä on tehty myös Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan ulosottoviraston kanssa.
Esitutkinnan alussa ilmeni, että Suomessa asunut kreikkalainen henkilö on ostanut suoraan noin kolmeltakymmeneltä turkistarhalta vuosien 2008–2013 aikana n. 36 000 siniketun ja nelisentuhatta minkin nahkaa.
– Turkisnahkojen arvo on yhteensä noin neljää miljoonaa euroa. Nahat on viety maa- ja meriteitse Kreikkaan ja sieltä edelleen Euroopan yhteisön ulkopuolelle mm. Turkkiin. Turkkiin menneen tavaran vientiselvitys epäillään tehdyksi väärillä kauppalaskuilla, joissa turkisnahkojen arvo on alimmillaan ilmoitettu noin 10 prosentiksi niiden todellisesta arvosta, kertoo valvontajohtaja Hannu SInkkonen Tullista.
Esitutkinnan aikana on selvinnyt, että turkisnahkojen ostot on rahoitettu rahansiirroilla Kreikasta ja muun muassa veroparatiisimaista. Rahat on nostettu pankista Pohjanmaalla. Nostojen yhteissumma on yli kaksi miljoonaa euroa. Lisäksi noin kahden miljoonan euron verran käteisvaroja on tuotu muilla keinoin ulkomailta Suomeen.
– Tulli on tutkinut asiaa ostojen osalta törkeänä rahanpesuna ja avunantona veropetoksiin ja kirjanpitorikoksiin. Tältä osin esitutkinta on loppuvaiheessa ja se on siirtymässä syyteharkintaan. Olemme tehneet tähän asiakokonaisuuteen liittyen yhteistyötä mm. Kreikan, Ranskan, Turkin ja Dubain viranomaisten sekä Europolin kanssa, Sinkkonen kertoo.
Tulli
Turkistarhaajille veropetossyytteitä
Turkistarhaajien osalta Verohallinto jatkaa veromenettelyjen selvitystä. Vakavimmat tapaukset Verohallinto on siirtänyt Poliisin tutkittavaksi.
– Ohi kirjanpidon myyntiä harjoittaneille turkistarhaajille on määrätty tai määrätään veronkorotuksia. Kolmen turkistarhaajan osalta veropetos ja kirjanpitorikossyytteet ovat jo vireillä käräjäoikeudessa. Yhdessä tapauksessa veropetoksesta ja kirjanpitorikoksesta on jo langetettu ehdollinen vankeusrangaistus, kertoo Pohjanmaan poliisilaitoksen rikoskomisario Olli-Pekka Punkari.
Myynnit Kiinaan – rahanpesuepäilyjä
Esitutkinnan aikana on myös selvinnyt, että Pohjanmaalla toimineet yhden ja saman henkilön omistuksessa olevat yritykset ovat vieneet lentoteitse suoraan turkistarhoilta hankittuja, lähinnä siniketunnahkoja Kiinaan väärillä kauppalaskuilla n. 15 miljoonan euron arvosta.
Vientejä varten tehtiin eri kauppalaskut Suomen ja Kiinan viranomaisille. Tällä menettelyllä epäillään vähintään 110 000 siniketun turkisnahan maahantuontiarvojen jääneen Kiinassa yli kuusi miljoonaa euroa todellista pienemmiksi.
Yritysten toiminnassa epäillään olleen väärinkäytöksiä myös kansallisen verotuksen osalta ja niihin liittyen Verohallinto on tehnyt tutkintapyynnöt Tullille.
Myös näissä tapauksissa rahoitukseen epäillään liittyvän mm. rahanpesua, joten tutkittavana olevat yritykset ovat epäiltynä törkeästä rahanpesusta, törkeästä veropetoksesta ja törkeästä tulliselvitysrikoksesta sekä törkeästä kirjanpitorikoksesta. Tässä asiakokonaisuudessa esitutkinta on vielä kesken. Tapaukset siirtyvät aikanaan syyteharkintaan Pohjanmaan syyttäjänvirastoon.