Veronmaksajat laski opiskelijoiden ihannetulot – 1 000 euron tienestit vaativat jo niin paljon työtunteja, että opiskelu voi kärsiä

2:07img
Julkaistu 05.10.2018 20:02
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

Veronmaksajain Keskusliiton mukaan korkeakouluopiskelijoiden kannattaisi tienata kuukaudessa enintään 1000 euroa. Sitä suuremmat työtulot vähentävät kokonaistuloa, koska opintoraha ja asumistuki pienenevät. Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan mukaan tuhannen euron tienaaminen vaatii jo niin paljon työtunteja, että opiskelu voi kärsiä.

Noin puolet korkeakouluopiskelijoista käy opintojen ohella töissä. Keskimäärin opiskelijoiden työtulot ovat noin 400-500 euroa kuussa.

Veronmaksajain Keskusliiton selvityksen mukaan työssäkäyvien opiskelijoiden kannattaa tienata 800-1000 euroa kuussa. Suuremmat ansiot pienentävät käteen jääviä tuloja.

– Jos tulot ovat suuremmat verotus kiristyy, asumistuen määrä pienenee ja opintorahaa luultavasti saa myös vähemmän, joten silloin se käytettävissä oleva tulo opiskelijalla vähenee, toteaa ekonomisti Janne Kalluinen Veronmaksajain Keskusliitosta.

LuentoMonet opiskelijat joutuvat tasapainottelemaan työn ja opiskelun välillä.Lehtikuva

Tuhannen euron tienaaminen vie aikaa opiskelulta

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta muistuttaa, että tuhannen euron tienaaminen vaatii jo aika paljon työtunteja.

– Tuhannen euron tienaaminen vaatii aika paljon työssäkäyntiä, jos tarkoitus on myös opiskella täysipäiväisesti. On muistettava, etteivät kaikki opiskelijat pysty eri tilanteiden takia käymään samalla tavalla töissä.

– Perheellisillä opiskelijoilla aika on rajallista muutenkin. Jaksaminen on erilaista eri ihmisillä ja sairauksiakin on, muistuttaa Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) sosiaalipoliittinen asiantuntija Hannele Kirveskoski.

Aalto-yliopisto 2Noin puolet opiskelijoista käy töissä opintojen ohella.Lehtikuva

Tasapainottelua työn ja opintojen välillä

Opiskelijat joutuvat tasapainottelemaan työn ja opiskelun välillä ja miettimään samalla jaksamistaan.

– Tosi monet kaverini käyvät töissä ja pärjäävät ihan hyvin opintojen kanssa, mutta minä itse koen sen liian kuormittavaksi opintojen ohella, pohtii opiskelija Inga Strauss.

– Itse olen aika hidas opiskelija. Tarvitsen sen ajan koulun jälkeen. Jos kävisin töissä, se rokottaisi aika paljon opintoja, uskoo opiskelija Jussi Poikkeus.

– Jos oletetaan, että opiskelijan pitäisi tehdä 55 opintopistettä vuodessa – sehän on suositeltu etenemistahti – se vaatii noin 40 viikkotunnin työskentelyä. Jokainen voi kuvitella, että jos sen lisäksi tekee 20 tuntia töitä viikossa, se on aika suuri rutistus. Se vaikuttaa palautumiseen ja jaksamiseen tosi paljon, huomauttaa Kirveskoski.

Helsingin yliopistoOpiskelijat tienaavat ansiotöillä keskimäärin 400-500 euroa kuussa.Lehtikuva

Työnteko monille välttämätöntä

Puolet opiskelijoista nostaa opintolainaa. Jos lainaa ei halua ottaa, on lähes pakko käydä töissä.

– Kyllä hyvin moni opiskelija itsekin katsoo, ettei pärjää ilman ansiotuloja, että kyllä ne mahdollistavat opiskelun, huomauttaa Kirveskoski.

– Työnteko on useimmissa tilanteissa hyvin kannattavaa opiskelijoille ja opiskelujen ohessa tehdystä työstä saa rahan lisäksi työkokemusta ja kenties kontakteja työelämästä. Niistä on hyötyä opiskelijalle valmistumisen jälkeen, uskoo Kalluinen.

Toisaalta myös nopeasta opintojen suorittamisesta voi hyötyä taloudellisesti. Määräajassa valmistunut opiskelija voi saada tuhansien eurojen hyödyn opintolainahyvityksestä, kun lainapääomaa ei tarvitse maksaa kokonaan takaisin.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa