Joukkotuho oli vain napinpainalluksen takana Helsingin keskustassa vuonna 1997. Verottajalle katkeroitunut mies oli lastannut pakettiautonsa täyteen räjähteitä ja ajanut sen eduskuntatalon taakse.
Vuonna 1962 syntynyt mies ei halunnut neuvotella poliisin kanssa vaan vaati päästä puheille silloisen oikeusministerin Kari Häkämiehen kanssa. Häkämiehen neuvottelutaidot saattoivat lopulta estää joukkotuhon. Kuolonuhrien ja loukkaantuneiden määrää voi vain arvailla, jos mies olisi laukaissut valtavan autopommilastinsa.
All Over Press
Tapahtumat lähtivät liikkeelle, kun kaakon kulmalta kotoisin ollut maanrakennusurakoitsija oli soittanut verottajalle ja uhannut räjäyttämisellä. Mies oli kertonut lähteneensä pakettiautonsa kanssa kohti verotoimistoa. Verottaja ilmoitti asiasta poliisille.
– Tässähän oli tällainen traaginen tapaus, että mies oli ollut kylmällä taipaleella, työkoneet olivat hajonneet ja taloudelliset vaikeudet rassasivat samaan aikaan. Hän yritti saada asioita verottajan kanssa kuntoon ja kun se ei puhelimitse hoitunut ja häntä pompoteltiin henkilöltä toiselle, mies oli uhannut autoon pakatuilla räjähteillä ja sanonut tulevansa hoitamaan asiat sitten paikan päälle, tutkinnanjohtajana autopommijutussa toiminut KRP:n Tero Haapala kertoo Rikospaikan haastattelussa.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
Katso koko Rikospaikan juttu aiheesta tästä.
13:56
Poliisi otti uhkauksen heti tosissaan.
– Tämän uhkauksen jälkeen poliisi ryhtyi etsimään pakettiautoa ja miestä ja yritti tavoittaa häntä. Verotoimistoja kaakon kulmalla suljettiin turvallisuussyistä.
Pommimies ajoi räjähdelastinsa kanssa kuitenkin Helsinkiin ja eduskuntatalon taakse. Miehen puhelin oli välillä auki, välillä kiinni. Näköhavaintoa pakettiautosta poliisilla ei ollut.
– Puhelimen paikannustietojen perusteella tiedettiin, että mies on jossain Helsingin keskustassa. Atari-poliisi etsi miestä, mutta häntä ei siinä vaiheessa löydetty.
Onni, ettei poliisi huomannut
Maanrakennusurakoitsija oli uhannut räjäyttää autopomminsa, jos hän näkee poliiseja tai poliisiautoja.
– Se olikin oikeastaan onni tässä, ettei poliisi havainnut hänen Helsinkiin saapumistaan ja auton parkkeeraamista eduskuntatalon sisäpihalle. Tilanne olisi muuten voinut eskaloitua. Oli siis onni, että pakettiauto havaittiin vasta sitten, kun se poistui eduskuntatalon sisäpihalta, Haapala sanoo.
Maanrakennusurakoitsija ei suostunut neuvotteluun poliisin kanssa vaan oli vaatinut päästä puhumaan silloisen oikeusministerin Kari Häkämiehen kanssa.
Pakettiauto oli parkissa eduskuntatalon takana arviolta puolisen tuntia.
– Ne ratkaisevat puhelut, joilla uhkaava tilanne raukesi, oli vastaanotettu siellä eduskuntatalon sisäpihalla. Ja niin uskomattomalta kuin se tuntuukin, pommimiehen puhelu välitettiin oikeusministeri Häkämiehelle. Häkämiehen neuvottelutaidoilla miehelle saatiin vakuutettua, että veroasiat tulevat kuntoon ja hän luopui uhkauksesta.
Häkämies saattoi estää joukkotuhon
Oli siis erittäin poikkeuksellista, että uhkaajan puhelu välitettiin ministerille. Häkämies ei sitä paitsi ollut edes poliisiasioista vastaava ministeri eivätkä veroasiatkaan hänelle varsinaisesti kuuluneet.
Pommimiehen ja Häkämiehen välinen puhelu oli Haapalan mukaan niin merkittävä, että Häkämies saattoi viime kädessä jopa estää joukkotuhon. Häkämiehen tehtävänä oli myös puhua mahdollisimman pitkään pommimiehen kanssa, jotta poliisi saisi paikannettua pakettiauton sijainnin.
– Hän halusi urakkakilpailua varten tietyn verotodistuksen, joka häneltä puuttui. Vaikka en oikeusministerinä sellaista todistusta voinut antaa, suhtauduin pyyntöön myönteisesti, Häkämies muistelee kuumottavaa tilannetta.
– Minulla on karjalaiset sukujuuret, joten puhuminen ei ollut minulle vaikeaa.
Jahti alkoi
Pommimiehen lähdettyä eduskuntatalon sisäpihalta vaara ei tietenkään ollut kokonaan ohi, mutta tässä vaiheessa poliisilla oli jo näköyhteys pakettiautoon.
– Vasta sitten kun auto poistui eduskuntatalolta Mannerheimintielle ja lähti kohti pohjoista, poliisi pääsi miehen perään ja seurasi häntä salaisella tarkkailuilla aina kiinniottoon asti, Haapala kertoo.
Seuranta ja salainen tarkkailu jatkuivat Lahdentiellä ja aina Ristiinaan saakka. Miehen perässä olivat Helsingin poliisin tiedusteluyksikkö ja Karhu-ryhmä. Kiinniotto oli sovittu tehtäväksi ulkopuolisia vaarantamatta ja vasta sitten, kun mies poistuu autosta.
– Se oli myöhään samana iltana. Uhkaaja ei tiennyt perässään olevista poliiseista ja kun mies pysähtyi Ristiinassa huoltoasemalle tankkaamaan autoaan, tehtiin kiinniotto.
"Raukkoja olitte"
Miestä oli ottamassa kiinni tuolloin atari-poliisina työskennellyt ja Rikospaikastakin tuttu konkarikyttä Pekka Seppälä.
– Raukkoja olitte, kun takaapäin kävitte kiinni, Seppälää kertoo pommimiehen todenneen.
Pommiasiantuntijat purkivat autopommilastin, joka paljastui valtavaksi.
– Pakettiautossa oli kymmeniä kiloja kalliotyömaaräjähteitä: viisinkertainen määrä verrattuna Mikkelin panttivankidraaman päättäneeseen räjähdykseen, Haapala kertoo.
Juttu jatkuu linkkien jälkeen.
Lue myös: Anne pakeni takapenkiltä vain sekunteja ennen Mikkelin suurta autoräjähdystä – katso nuoren naisen kertomus ja pako videolta
Jussi kuvasi Mikkelin panttivankidraaman räjähdyksestä videon, josta koko maailma kiinnostui: "Se oli kuin hevosen potku"
Laukaisimet oli kytketty auton sisällä hallintalaitteisiin.
– Hän oli virittänyt räjähteet ja sytyttimet siten, että räjäyttäminen vaati autossa sisällä oloa. Itsetuhoinenkin ajatus siinä taustalla oli.
Se miksi pommimies ajoi pakettiautonsa juuri eduskuntatalon sisäpihalle oli enemmänkin sattumaa sen jälkeen, kun mies oli ensin harhaillut pommilastinsa kanssa Helsingin keskustassa. Pääkohde oli ollut verottaja, jonka takia miehellä oli mennyt niin sanotusti kuppi nurin. Haapalan mukaan teko oli enemmänkin spontaani, ei pitkään suunniteltu.
Maanrakennusurakoitsija tuomittiin 10 kuukauden ehdolliseen vankeuteen muun muassa yleisvaarallisen rikoksen valmistelusta.
– Äärimmäisen harvinainen tapaus ja tällainen pommilasti. Seuraukset olisivat olleet karmeat, jos lasti olisi räjähtänyt Helsingin keskustassa, Haapala sanoo.