Versace pyysi anteeksi Kiinassa suututtanutta Hongkong-paitaa

Kiinan lippu
Lehtikuva
Julkaistu 12.08.2019 07:16

MTV UUTISET – STT

Italialainen muotitalo Versace on pyytänyt anteeksi Kiinassa suuttumusta herättänyttä T-paitaansa, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Versace myös kertoo lopettaneensa paitojen myynnin.

Kiinan sosiaalisen median palvelussa on kiertänyt kuvia paidoista, joiden printtaukset näyttävät viittaavan Hongkongiin ja Macaoon itsenäisinä alueina.

Kuvissa näkyviin T-paitoihin oli painettu kaupungin ja maan yhdistelmiä, kuten Milano–Italia ja Lontoo–Britannia. Mukana oli myös paidat, joiden painatukset olivat Hongkong–Hongkong ja Macao–Macao.

Hongkong kuuluu Kiinaan, mutta sillä on erikoisasema ja sen asukkailla enemmän vapauksia kuin Manner-Kiinassa. Myös Macao on Kiinan erityishallintoalue.

Versace julkaisi suositussa Weibo-mikroblogipalvelussa lausunnon, jossa se kertoo lopettaneensa paidan myynnin ja tuhonneensa niitä heinäkuun lopulta alkaen.

– Pyydämme jupakkaa anteeksi. Rakastamme Kiinaa ja kunnioitamme Kiinan alueellista suvereniteettia, muotitalon lausunnossa sanottiin.

Myös muotitalon taiteellinen johtaja Donatella Versace julkaisi samansuuntaisen lausunnon.

Muutkin yhtiöt joutuneet pahoittelemaan

Ennen Versacea myös muutamat muut ulkomaalaiset yhtiöt ovat joutuneet mannerkiinalaisten kuluttajien ärtymyksen kohteeksi. Viime vuonna yhdysvaltalaisyhtiö Gap joutui pyytämään anteeksi T-paitoja, joissa oli arvostelijoiden mielestä virheellinen Kiinan kartta.

Aiemmin Marriott ja Delta Airlines ovat esittäneet anteeksipyynnöt, kun niiden nettisivuilla oli tietoa, joka näytti poikkeavan Kiinan omista maa-alueita koskevista käsityksistä.

Versacen T-paitaepisodi osuu päällekkäin Hongkongissa jo kolmatta kuukautta jatkuneiden mielenosoitusten kanssa. Ne ovat muuttuneet viime aikoina aiempaa väkivaltaisemmaksi.

Protestit alkoivat alun perin luovutuslakiesityksen vastustuksesta. Esitys olisi mahdollistanut rikoksista epäiltyjen luovutukset Manner-Kiinaan. Luovutuslaki kuopattiin jo kesäkuussa, mutta mielenosoittajat ovat sittemmin vaatineet esimerkiksi Hongkongin laajempaa itsemääräämisoikeutta ja Manner-Kiinaan kallellaan olevan hallintojohtaja Carrie Lamin eroa. 

Tuoreimmat aiheesta

Kiina