Hammaslääkärialalta kuuluu nyt hyviä uutisia niille, jotka pelkäävät poraa. Koko hammaslääkärissä käyntikokemus on mullistumassa.
Hammaslääkärikokemus voi mullistua uusien innovaatioiden ja digitalisaation myötä. Tulossa on esimerkiksi täysin uudenlaisia kovakudoslasereita, jotka hoitavat reiät nykyistä nopeammin ja kivuttomammin.
– Tämä voi olla helpotus erityisesti lapsille. Myös monet aikuiset pelkäävät poraa, kertoo hammaslääkärikonserni Colosseum Dental Groupin toimitusjohtaja Stefan Nilsson.
Colosseum osti pari vuotta sitten Suomen suurimman hammaslääkäriketjun Oral Hammaslääkärit. Yhtiö on sittemmin haalinut Suomesta liudan muita hammaslääkäriasemia.
Kovakudoslaserit ovat vielä kalliita verrattuna perinteisiin poriin.
–Maailma on kuitenkin menossa siihen suuntaan, sanoo Nilsson.
"Kahdessa tunnissa voidaan tehdä kokonaan uusi hammas"
Tulevina vuosina nähdään paljon muitakin uudistuksia. Oralin toimitusjohtajana keväällä aloittaneen Jarkko Jokisen mukaan suuri muutos tulee olemaan keraamisten paikkojen ja digitaalisen skannauksen käytön lisääntyminen.
Suomessa paikkaamiseen käytetään edelleen paljon muovia, joka kutistuu eikä kestä. Keraamiset paikat voivat olla elinikäisiä. Aiemmin keraamisten paikkojen tekeminen on vienyt pitkään ja maksanut maltaita muovipaikkoihin nähden.
– Uudella digitaalisella lähestymistavalla prosessin voi tehdä hyvin nopeasti ja edullisesti. Kahdessa tunnissa voidaan tehdä kokonaan uusi hammas, sanoo Jokinen.
Hammaslääkärialan oltava valmiina potilaiden uusiin vaatimuksiin
Vanhempi sukupolvi uskoi lääkärin sanaan, kärsi ja maksoi. Nuorempi sukupolvi ei suostu saneluun, vaan haluaa kyseenalaistaa ja kilpailuttaa hammaslääkärinsä.
–Jos potilas haluaa hoitosuunnitelman älypuhelimeensa, viedä sen toiselle hammaslääkärille ja vertailla hintoja ja laatua, niin haluamme mahdollistaa sen, sanoo Nilsson.
Colosseum tutkii muun muassa mahdollisuutta ympärivuorokautiseen chattiin hammaslääkärin kanssa. Nykyisin ihmiset kääntyvät usein ensimmäisenä Googlen puoleen.
Ihmiset haluavat ymmärtää vaivansa ensin itse, ja kysyvät vasta sitten lääkäriltä. Jos kyse on jostain vakavammasta, monet haluavat mielipiteen myös toiselta lääkäriltä.
–Tämä on uusi aika. Tällaisia ovat uudet potilaat. Meidän on oltava valmiita vastaamaan siihen.
Suomi on hammaslääkärialalla edelläkävijä
Oralin osto vuonna 2017 liittyi Colosseumin omistajan, sveitsiläisen Jacobs Holdingin, strategiaan.
Jacobsin omistajasuku on jakanut jo 1990-luvulta lähtien Jacobs Holdingin osingot säätiölleen, Jacobs Foundationille, joka käyttää osingot hyväntekeväisyyteen, lasten ja nuorten koulutuksen hyväksi.
Muun muassa kahvi- ja suklaabisneksillä menestyneet Jacobsit joutuivat ongelmiin finanssikriisin iskettyä. Säätiön salkkuyhtiöt eivät tuottaneet riittävästi osinkoja.
Säätiön oli löydettävä kohteita, jotka tuottavat vakaata osinkovirtaa myös kriisiaikoina.
He tutkivat ja löysivät terveyssegmentin. He huomasivat, että hammaslääkäripuolella on paljon bisnespotentiaalia, sillä ala on monessa maassa vielä hyvin sirpaloitunut.
Vuonna 2017 he tekivät päätöksen ostaa olemassa olevia ketjuja, kehittää niitä eteenpäin ja rakentaa suurempia kokonaisuuksia. Oral oli yksi ensimmäisistä yritysostoista.
Nilssonin mukaan Suomi on hammaslääkärialalla edelläkävijä. Täällä konsolidaatiokehitys on pitkällä verrattuna moniin isompiin maihin.
Esimerkiksi Saksassa on noin 70 000 hammaslääkäriä, joista lähes kaikki ovat yksityisessä omistuksessa olevia pieniä vastaanottoja.
– Siellä ollaan Suomeen nähden kaukana perässä kehityksessä.