Huippujengi-ohjelman pääkuvaaja kertoo, että matka vuoren huipulle oli haastava kuvaajille ja heidän kalustolleen. Hän myös väläyttää, millä nikseillä selviää olosuhteissa kuin olosuhteissa.
Huippujengi-ohjelmassa kahdeksan suomalaista julkisuudesta tuttua henkilöä matkaa Perun Andeille valloittamaan Tocllaraju-vuoren huippua.
Fyysisesti ja henkisesti raskas matka kohti yli 6 000 metrin korkeudessa siintävää huippua koetteli myös kuvausryhmää. Vaaratilanteiltakaan ei vältytty.
– Kuvausryhmä oli monessa hyvin haastavassa tilanteessa ja potentiaalisen vaaran paikassa. Jo retkikunnan matkan alussa kuvaaja Antti Hautala kuvasi tekniikkatreenejä kallionkielekkeellä, alla oli 60 metriä kallioseinämää, paljastaa Huippujengin pääkuvaaja ja tekninen tuotantopäällikkö Tapio Sovijärvi.
Katso hurja tilanne kielekkeellä videolta jutun alusta!
– Matkan edetessä kohti Tocllarajun huippua kuvausryhmä oli tiukoissa tilanteissa pakkasessa, pimeydessä ja railojen yli mentäessä. Turvallisuusseikat oli tietysti mietitty tarkkaan, jotta noissa olosuhteissa selvitään, hän jatkaa.
Retkikunnan kiipeilijöille kerrottiin tiukasti, kuinka paljon rinkka saa painaa ja mitä pakataan mukaan. Kuvausryhmän kohdalla tiukasti kymmenen kilon painoisessa rinkassa pysyminen oli kuitenkin mahdotonta.
– Kalustoa kuljetettiin Huarazista ajoneuvojen avulla niin pitkälle kuin oli mahdollista autotien päähän, ja siitä sitten aasien ja muulien kyyditsemänä eteenpäin kohti perusleiriä, noin 12 kilon setteihin pakattuna, Sovijärvi paljastaa.
Matkassa oli neljä isoa televisiokameraa, joiden lisäksi kalustoon kuului parikymmentä GoPro-kameraa, useita pikkukameroita sekä still-kameroita.
– Kaikki kamerat kestivät haastavissa olosuhteissa yllättävän hyvin. Toki ennakkotutkinnat oli tehty huolella, ja kamerat suojattiin kestämään kovissa olosuhteissa.
Myös äänittäjät tekivät kovasti töitä kaluston eteen, jotta mikrofonikapselit pysyisivät kunnossa. Lähettimet suojattiin takkien sisään.
– Ohut ilmanala ei juurikaan tehnyt mikrofoneille tepposia, mutta pakkanen, kosteus ja mekaaninen rasitus olivat suurempia haasteita.
Perusleiriin oli rakennettu viidellä aggregaatilla toiminut sähkötuotanto, joka toimi ympäri vuorokauden. Kaluston akkuja ladattiin teltassa iltaisin ja öisin.
Sovijärvi kertoo, että haastavaan projektiin oltiin valmistauduttu hyvin. Yllättäviinkin tilanteisiin löydettiin aina varasuunnitelma.
Mies toteaa myös, että kuvausryhmällä on omat keinonsa selvitä tilanteissa, joissa tarvitaan ripaus mielikuvitusta.
– Niin kauan kuin on rautalankaa, nippusiteitä ja ilmastointiteippiä, niin harvassa ovat ne tilanteet, joista ei selvittäisi. Luovuus on aina valttia, Sovijärvi pohtii.
– Kuvaaja Jussi Tapionlinna askarteli paikalliselta torilta ostetusta laukusta laukun kopterikameralla itse räätälöidyllä vaahtomuovisisustuksella – ja sehän toimi enemmän kuin hyvin.