MTV Digin kokeilussa on tällä kertaa erittäin mielenkiintoinen uutuuskännykkä Lenovolta.
Lenovo Phab Pro 2 on valtavalla 6,4 tuuman näytöllä varustettu metallirunkoinen phablet-laite, joka kykenee ensimmäisenä kaupallisena kännykkänä hyödyntämään Googlen kehittämää Tango-teknologiaa. Tango-tekniikka tuo puhelimeen lisätyn todellisuuden (AR/Augmented reality) sovellukset ja tämä onkin Lenovon uutuuslaitteen ehdoton myyntivaltti.
Lisätty todellisuus on vielä kehitysasteella, mutta Phab Pro 2 päästää käyttäjät tutustumaan missä AR:n käytön kanssa nyt mennään. Lisätyn todellisuuden sovellusvalikoima on luonnollisesti tässä vaiheessa melko suppea, mutta ensivaikutelma on hyvä.
Plussaa
Laadukkaasti toteutettu laite
Hieno iso näyttö
Tehokkaat ominaisuudet
Tango-teknologia tarjoaa pitkästä aikaa jotakin uutta
Ominaisuuksiin nähden edullinen hinta
Miinusta
Iso koko vaikeuttaa laitteen pitämistä mukana
AR-sovellukset ja iso näyttö kuluttavat paljon virtaa
AR-sovellustarjonta melko vähäistä
Näytön suuri koko ei ole optimaalisin normaalia kännykkäkäyttöä ajatellen, mutta se mahdollistaa hyvin AR-ominaisuuksien kanssa toimimisen.
Lisätyn todellisuuden käyttämisen mahdollistamiseksi Phab Pro 2 on varustettu 16 megapikselin RGB-kameralla, syvyyskameralla ja liikesensorilla, jotka rekisteröivät sijaintiaan ja ympäristöään tarkasti. Juuri näiden eri sensorien saumaton yhteispeli mahdollistaa lisätyn todellisuuden tarkan käyttämisen.
Lisätyn todellisuuden avulla puhelimen näytöltä näkyvään ympäristöön voi sijoittaa keinotekoisia elementtejä. Puhelimella on esimerkiksi mahdollista kokeilla huonekalujen sovittamista huonetilassa. Käyttäjä vain klikkaa halutunlaista huonekalua ja sijoittaa sen näytöllä haluttuun paikkaan, jolloin hän saa käsityksen siitä, miltä huone oikeasti näyttäisi kyseisen kalusteen kanssa.
Lisäksi tarkat sensorit mahdollistavat mittausten tekemisen etäämmältäkin. Esimerkiksi jos käyttäjä haluaa tietää oviaukon korkeuden, niin hänen täytyy vain klikata kamerasovelluksella oven yläreunaa ja alareunaa ja laite kykenee yllättävän tarkasti laskemaan oikean korkeuden.
Puhelimen näyttävin AR-sovellus mahdollistaa liikkuvien elementtien sijoittamisen videoon. Näitä elementtejä voi videossa pyöritellä 360 astetta, aivan kuin ne olisivat tilassa. Oheisella videolla on havainnollistettu asiaa Presidentti Donald Trumpia imitoivan hahmon avulla, joka on lisätty kuvaan keinotekoisesti. Videolta näkyy, että aivan läheltä katsottuna hahmossa on pikselöitymistä, mutta muuten toteutus on melko sulavaa.
Kova puhelin ilman Tangoakin
Ominaisuudet:
Käyttöjärjestelmä: Android 6.0 Marshmallow
Prosessori: Qualcomm Snapdragon 652
Näyttö: 6.4-tuumainen IPS-näyttö, (resoluutio: 1440 x 2560)
Sensorit ja kamerat: Pääkamera 16 megapikseliä, 8 megapikselin videopuhelukamera, syvyyskamera- ja liikesensorit, HDR
Muisti: 64 Gt ROM, 4 Gt RAM, lisäksi muistikorttipaikka 128 Gt asti
Akku: 4050 mAh (puheaika 18 tuntia)
Mitat: 179.8 x 88.6 x 10.7 mm, paino 259 g
Hinta: 500 euroa
Kuten sanottua, AR-sovellusten tarjonta on vielä suppeata, mutta ilman Tango-ominaisuuttakin Phab Pro 2 tarjoaa käyttäjälleen varsin laadukkaan ja kovatasoisen Android-kännykän.
Lisäksi laitteen toteutus ja viimeistely on tehty laadukkaasti.
Suuren kokonsa takia laite ei kuitenkaan aivan joka taskuun mahdu.
Negatiivisena puolena suuri näyttö kuluttaa melkoisesti virtaa ja lisätyn todellisuuden sovellusten käyttö kyllä imee akun kuiviin helposti vajaassa vuorokaudessa. Mutta normaalikäytössä akkukesto on kuitenkin riittävä.
Ominaisuuksiinsa nähden 500 euroa maksava Lenovo Phab Pro 2 on suorastaan edullinen. Ja vaikka Tango-tekniikkaa ei otettaisi lainkaan huomioon, niin kyseessä on silti joka suhteessa varsin pätevä ja harkinnan arvoinen puhelin.
Lisätyn todellisuuden sovellukset vielä harvassa
Sinänsä AR-sovellukset kännykässä ovat vielä tällä hetkellä tietynlaista kikkailua, mutta samalla ne näyttävät kyllä selvästi mitä uuden sukupolven kännykällä on mahdollista tehdä.
Kun sovellusvalikoima laajenee ja Tango-teknologiaa edelleen kehitetään, niin lisätty todellisuus kykenee tarjoamaan huvia ja hyötyä pelisovelluksista erilaisiin suunnittelutehtäviin.