Video: Miten pukeutua Lähi-idässä? Näin suomalaiset soveltavat huivisääntöjä

Iranissa huivin voi laittaa rennommin ja hiukset saavat näkyä, Saudi-Arabiassa pukeutumissäännöt ovat tiukemmat.
Julkaistu 07.12.2015 06:20
Toimittajan kuva

Mirja Kivimäki

mirja.kivimaki@mtv.fi

@MirjaKivimaki

Laaja suomalaisdelegaatio matkaa tänään talouspakotteista vapautuvaan Iraniin avaamaan kauppasuhteita. Mukana matkustaa MTV Uutisten toimittaja Mirja Sipinen. Kysyimme ulkoministeriöstä miten suomalaiset soveltavat pukeutumissääntöjä islamilaisissa maissa. 

Kuinka pitäisi pukeutua työmatkalle Saudi-Arabiaan? Kuinka rennosti huivin saa asetella Iranissa olematta säädytön? Tällaiset kysymykset ovat monille suomalaisille naispuolisille diplomaateille, liikematkalaisille ja poliitikoille varsin tuttuja, sillä yhteydet Lähi-itään ovat lisääntyneet.

Merkittävin muutos on tapahtumassa Iranissa, joka on pakotteiden väistyessä avautumassa kansainväliselle kaupalle.  Tänään maanantaina ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka (kok.) lähtee nelipäiväiselle virkamatkalle Teheraniin yhdessä liki kaksisataahenkisen suomalaisdelegaation kanssa.

Delegaation naisjäsenille vierailu merkitsee huivin käyttöä.

4:35img

"Vuosi vuodelta vapaampaan suuntaan"

Huivin käytön ja muun pukeutumisen käytännöissä on eroja eri maissa, ja ulkomaalaisia ja paikallisia saattaa koskea erilaiset säännöt. Iranissa ulkomaalaiset voivat pukeutua melko länsimaalaiseen tyyliin, kunhan asu on kohtuullisen peittävä ja säädyllinen.

– Huivi täytyy olla päässä heti koneesta ulos astuessa. Iranilaisissa lentoyhtiöissä huivia edellytetään jo lentokoneessa, kertoo ulkoministeriön Persianlahden alueesta vastaava lähetystöneuvos Tiina Larvala, joka matkustaa työnsä vuoksi säännöllisesti mm. Iranissa

– Huivi on yleensä värikäs, se usein keikkuu tuolla takaraivolla monilla iranilaisillakin. Hiukset saavat näkyä, samoin kaula. Valtion viroissa olevilla huivi on kuitenkin yleensä tummempi ja peittävämpi. Larvala kuvailee.

Teheranin katukuvassa näkyy suuria eroja pukeutumisessa. Iranissa monet paikalliset naiset käyttävät peittävää kaapua, mutta länsimaalaisilta naisilta sellaista ei odoteta. Myös monet iranilaisnaiset pukeutuvat melko länsimaalaiseen tyyliin erityisesti suurissa kaupungeissa.

– Vaatteet voivat periaatteessa olla tavalliset omat vaatteet, joskaan ei niin tyköistuvia kuin meillä. Bleiserien pitää olla hieman pidempiä että ne peittävät takapuolen. Myös nilkkojen tulee olla peitossa. Pukeutuminen Iranissa on käynyt vuosi vuodelta vapaampaan suuntaan.

– Vielä muutama vuosi sitten jos lehdissä näkyi kuvia länsimaisista naisista, heillä piti olla pää peitettynä. Nyt se ei ole enää niin, vaan jos Iranissa uutisoidaan vaikkapa Suomesta tai Euroopan unionista, lehtikuvat ovat jo varsin saman näköisiä kuin meillä, Larvala kertoo.

Saudi-Arabiaan hijab ja abaya

Ulkoministeriön Lähi-Idan ja Pohjois-Afrikan yksikön kaapista löytyy myös pitkä, peittävä musta asu päähuiveineen. Se on niin sanottu virka-abaya, joka kuuluu ulkoasiainsihteeri Laila Clynelle, joka käyttää sitä työmatkoillaan Saudi-Arabiassa.

– Ainakin kaksi edeltäjääni on myös käyttänyt tätä samaa asua matkustaessaan Lähi-Idässä, mutta en tiedä kuka sen on alunperin hankkinut, Clyne naurahtaa.

Musta, kevyestä kankaasta ommeltu asu peittää vartalon muodot ja hiukset, mutta kasvot jäävät paljaiksi.

– Abaya on tyypillinen Lähi-idässä normaalien vaatteiden päälle puettava mekko, jota esimerkiksi Saudi-Arabiassa naiset käyttävät aina kotoa poistuessaan. Tähän kuuluu myös huivi eli hijab, joka peittää hiukset, Clyne kertoo.

– Tämä on edestä aukioleva  malli, joka suljetaan neppareilla, mutta monissa paikoissa käytetään ihan kokonaan suljettuja, kaftaanimallisia mekkoja.

– Saudi-Arabiassa abayan käyttäminen on myös turvallisuuskysymys, sillä jos siellä länsimainenkin nainen joutuu vaikkapa auto-onnettomuuteen eikä hänellä ole sitä päällä, ambulanssimiehet eivät voi tulla auttamaan. Ambulanssimiehet eivät tällöin voi koskea naiseen, lisää Tiina Larvala. 

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat