Presidentti Sauli Niinistö on aloittanut tänään puolisonsa Jenni Haukion kanssa kaksipäiväisen virallisen vierailun Iraniin. Haukio pitää vierailulla huivia päässään, kuten maan laki edellyttää.
"Tervetuloa Teheraniin - huivit päähän"
Frankfurtissa lentoa Teheraniin odottavien iranilaisten joukko ei kauheasti erotu muista ihmisryhmistä. Pukeutumistyyli on hyvin länsimainen eikä huiveja näy juuri missään.Määränpään lähestyessä naismatkustajat ryhtyvät hiljalleen kaivamaan huiveja käsimatkatavaroista syliinsä. Ja kun koneen pyörät vihdoin koskettavat kiitorataa, joka ikisellä naisella on varmasti huivi kutreillaan.
Kuulutus matkustamossa muistuttaa, että lain vaatimus pään peittämisestä koskee kaikkia-kansallisuuteen ja säätyyn katsomatta.
Teheranin kaduilla näkee monelaisia huiveja ja tyylejä kietaista ne päähän-mutta ei varmasti yhtään paljaspäistä naista.
Ensimmäisen vierailupäivän ohjelmassa on kahdenvälisiä kauppasuhteita käsittelevä seminaari Teheranissa.
Presidentin mukana matkustaa ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen (kok.) ja parinkymmenen hengen suomalainen liikemiesvaltuuskunta. Ulkomaiden kiinnostus Iranin markkinoita kohtaan on ollut suurta kansainvälisten pakotteiden purkauduttua osittain.
Niinistön vierailu Iraniin on historiallinen, sillä Suomesta ei ole tehty valtionpäämiestason vierailua Iraniin vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen jälkeen. Presidentti Urho Kekkonen vieraili shaahin johtamassa Iranissa vuonna 1971.
Presidentit neuvottelevat huomenna
Huomenna Niinistö tapaa islamilaisen tasavallan poliittista johtoa, muun muassa presidentti Hassan Ruhanin. Keskustelujen asialistalla ovat kahdenvälisten asioiden lisäksi kansainväliset ja Lähi-idän alueen kysymykset, kuten Syyrian tilanne.
Monien Irania vastaan suunnattujen kansainvälisten pakotteiden toimeenpano keskeytettiin aiemmin tänä vuonna. Iranin kiistellyn ydinohjelman valvonnasta syntyi sopimus pitkien neuvottelujen jälkeen kesällä 2015.
Suomesta on tehty Iraniin aiemmin jo useita ministerivierailuja, ja myös Iranista on käyty useiden valtuuskuntien voimin tutustumassa yrityksiin Suomessa. Iranilaiset ovat olleet kiinnostuneita muun muassa ympäristö- ja terveysteknologiasta, it-alasta, kaivosteollisuudesta sekä suomalaisesta metsäalan osaamisesta.
Suurimpana ongelmana kaupankäynnissä ovat olleet pakotteiden keskeytymisestä huolimatta jatkuvat vaikeudet pankkien rahoitus- ja maksuliikennejärjestelyissä.