VIDEO: MTV tutustui poliisin kyberlaboratorioon – tätä kaikkea saa älypuhelimesta irti

5:14img
Julkaistu 14.04.2015 19:26
Toimittajan kuva

Anna Zareff

anna.zareff@mtv.fi

@AnnaZareff

Yhä useamman rikostutkinnan merkittävin näyttö saadaan keskusrikospoliisin mukaan nykyisin tietoteknisista laitteista, kuten tietokoneista ja älypuhelimista.

Digitaalisen näytön kerääminen ei liity pelkästään netissä tapahtuviin rikoksiin, vaan sitä tarvitaan niin sanottujen perinteistenkin rikosten tutkinnassa.

– Esimerkiksi henkirikoksissakin voi tulla keskeinen näyttö esimerkiksi selaushistoriasta tai sähköpostiviesteistä, sanoo rikoskomisario Timo Piiroinen keskusrikospoliisista.

Keskusrikospoliisi kerää todisteita niin sanotussa kyberlaboratoriossaan, joka käsittelee vuosittain 100 miljoonaa megatavua tietoa reilusti yli tuhannesta laitteesta. Esimerkiksi nykykännykästä saadaan irti valtava määrä tietoa.

– Talteen saadaan esimerkiksi kuvat, chat-historia, sähköpostit, tekstiviestit, kontaktilistat, puhelutiedot ja niin edelleen, kertoo rikosylikonstaapeli Sami Siurola.

Poliisin kyberkeskus aloittaa

Huomisesta alkaen kyberlabra on olennainen osa toimintansa aloittavaa kyberrikostorjuntakeskusta. Keskuksen tehtävänä on auttaa koko poliisihallintoa digitaalisen todistusaineiston keräämisessä.

– Tavoitteenamme on antaa opastusta, kaivaa esille näitä todisteita, auttaa verkkotiedustelussa ja tarvittaessa yhdessä tai omin toimin suorittaa taktisia esitutkintoja, kuvaa KRP:n päällikkö Robin Lardot.

Keskus tekee toki muutakin: tutkii verkossa tapahtuvia vakavia rikoksia, kuten palvelunestohyökkäyksiä ja tietomurtoja, laatii uhka-arvioita ja tilannekuvaa sekä tekee kansainvälistä yhteistyötä.

– Ydintoiminta jakautuu kolmeen eri sektoriin: elektronisen todistusaineiston kaivamiseen, sen kartoittamiseen, mitä epäilyttävää verkossa tapahtuu ja varsinaiseen taktiseen ja paljastavaan tutkintaan, Lardot kertoo.

Osittain Poliisihallituksen erityisrahoituksella perustettu keskus on 45-henkinen ja sen vetäjänä aloittaa rikoskomisario Timo Piiroinen.

Keskuksen toimintakenttä on vaativa, sillä tekniikka kehittyy hirvittävää vauhtia ja osa rikollisista liikkuu verkossa sulavasti.

– On niitä, jotka juuri ja juuri osaavat käyttää laitteita ja sitten niitä taitavampia yksilöitä. Uutena trendinä on kuitenkin se, että rikosta, esimerkiksi palvelunestohyökkäystä, myydään palveluna. Se on huolestuttavaa poliisin kannalta, koska silloin myös ihmiset, joilla ei ole teknistä osaamista, voivat ostaa palvelua, Piiroinen sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos