Siperia on venäläisen fossiilienergian mustan kullan maa. Asumattomien seutujen ja roudan keskellä putkistot kuljettavat maakaasua eurooppalaisille asiakkaille. Ukrainan sodan vuoksi Eurooppa pyristelee kuitenkin irti venäläisestä energiasta.
Venäläisestä öljystä ja maakaasusta luopumisesta on tulossa kallis ja kivulias opetus Euroopan maille, jotka ovat tehneet itsestään riippuvaisen Venäjän energiasta.
MTV Uutiset vieraili keväällä 2019 Jamalin niemimaalla sijaitsevalla Bovanenkovon kaasukentällä.
Jamalin niemimaalla sijaitseva alue on niin suuri, että sen sisään mahtuisivat Tanska, Itävalta ja Hollanti. Esiintymän kaasuntuotanto puolestaan oli vuonna 2019 noin kolminkertainen koko Norjan tuotantoon verrattuna.
Lue myös: Kilpailu ratkesi Suomen eduksi: Venäläisen maakaasun korvaava ensimmäinen kelluva LNG-alus sijoitetaan Inkoon satamaan
Kaasukentällä vieraillut MTV Uutisten toimittaja Mirja Kivimäki kuvaili paikkaa erittäin eristäytyneeksi. Lähimpään kaupunkimaiseen asutukseen on näkökulmasta riippuen satoja tai jopa liki tuhat kilometriä.
Työntekijät elävät eristäytyneessä yhteisössään 30 päivää kerrallaan. Normaali työrytmi on kuukausi tiivistä työntekoa erämaassa ja kuukausi kotilomaa perheen kanssa.
Gazpromin työntekijöille on kentällä asuintilat, pieni kirkko, uimahalli ja kuntosali.
Bovanenkovo on lähes tuhannen neliökilometrin kokoinen paikka arktisella alueella. Lämpötilat vaihtelevat tyypillisesti +5:stä -24 asteeseen, mutta talvella saatetaan kokea jopa -50 asteen lämpötiloja. Suurin osa alueesta on ikijäässä.
1:39
Lue myös Siperiasta tehdyt artikkelimme: