Venäläisellä kaasuntuotantolaitoksella palavan valtavan kaasuliekin pelätään aiheuttavan vakavia ympäristöhaittoja.
Portovajan kompressoriasemalla lähellä Suomen rajaa palaa päivittäin yli 10 miljoonaan euron edestä kaasua hukkaan samaan aikaan, kun Eurooppa on poikkeuksellisen energiakriisin keskellä.
Liekki on niin suuri, että se näkyy Suomeen asti ja jopa satelliittikuvissa. Liekin arvioidaan palaneen jo ainakin kaksi kuukautta.
Voit katsoa jutun alussa olevalta videolta tarkemmin, miltä liekkisoihtu näyttää.
Kyse on maakaasun soihduttamisesta, mikä on rutiinitoimenpide, kun kaasulaitoksen täytyy päästä eroon ylimääräisestä kaasusta. Asiantuntijat pitävät kuitenkin Portovajan kaasuliekkiä poikkeuksellisen suurena.
Lue myös: Polttaako Venäjä Euroopan tarvitsemaa kaasua taivaan tuuliin lähellä Suomen rajaa? Luontoharrastaja Ari kuvasi valtavan soihdun
Teknisiä ongelmia vai poliittinen viesti?
Portovajan kaasutuotantolaitoksen omistaa Venäjän valtio-omisteinen Gazprom, joka on leikannut rajusti kaasutoimituksia Eurooppaan.
Nord Stream 1-putken toimitukset on laskettu 20 prosenttiin sen normaalista kapasiteetista, ja ensi viikolla sen on määrä sulkeutua kolmeksi päiväksi kokonaan, uutistoimisto Reuters kertoo.
Saksaan kulkeva Nord Stream 1-kaasuputki alkaa Portojavan laitokselta.
Gazprom on vedonnut kaasutoimitusten supistamisen johtuvan teknisistä ongelmista ja hoitotoimenpiteistä, mutta Euroopassa supistaminen on nähty laajalti poliittisena toimena, jolla Venäjä kiristää EU:ta höllentämään Ukrainan sodan vuoksi asetettuja pakotteita.
Tarkkaa syytä Portovajalla näkyvän kaasuliekin voimakkuudelle ei tiedetä. On mahdollista, että Gazpromilla on teknisiä vaikeuksia säilöä suuria määriä ylimääräistä kaasua.
– Vaikka emme tiedä tarkkaa syytä soihduttamiselle, sen voimakkuus, päästöt ja liekin sijainti ovat näkyvä muistutus Venäjän ylivoimasta Euroopan energiamarkkinoilla, sanoo norjalaisen energiatutkimuslaitos Rystadin asiantuntija Sindre Knutsson BBC:lle.
– Ei voisi olla selkeämpää viestiä – Venäjä pystyy laskemaan energian hintaa vaikka huomenna. Tämä kaasu olisi muussa tapauksessa viety Nord Stream 1 -putkea pitkin ulkomaille.
Huolestuttavia ympäristöhaittoja
Tahallista tai ei, rahan lisäksi ilmaan palaa valtavia määriä hiilidioksidipäästöjä, arviolta 9 000 tonnia päivässä.
Se ei ole ainoa ympäristöongelma kaasun soihduttamisessa. Ilmaan leviää myös erittäin haitallista mustaa hiiltä.
Asiantuntijoiden mukaan soihduttaminen on erityisen haitallista Arktiselle alueelle, johon ilmaston lämpeneminen vaikuttaa jo valmiiksi muuta planeettaa voimakkaammin.
Mustan hiilen pelätään varastoituvan jäähän ja lumeen, ja siten edesauttavan sulamista entisestään.