VIDEO: Näin keinoäly oppii pelaamaan vanhaa Atari-peliä

Tietokonesovellus opettelee pelaamaan vanhaa Atari-peliä. Kuvakaappaus YouTubesta
YouTube
Julkaistu 27.02.2015 06:00
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Hakukonejätti Googlen tutkijat ovat kehittäneet sovelluksen, joka kykenee oppimaan monia tehtäviä täysin itsenäisesti.

Tapausta on luonnehdittu jälleen merkittävänä askeleena todellisen keinoälyn kehittämisessä.

Agent-sovellus on oppinut pelaamaan 49 erilaista retro-tietokonepeliä. Sovellukselle ei ohjelmoitu toimintamalleja ennakkoon, vaan se kykeni kehittämään itsenäisesti omia strategioita voittaakseen peleissä.

The Guardian toteaa, että tulevaisuudessa samaa lähestymistapaa voidaan käyttää itsestään ajavissa ajoneuvoissa tai vaikkapa kännyköissä. Lisäksi sovellusten oppimiskykyä sitä voidaan käyttää tieteellisen tutkimuksen apuna.

Sovellus on Deep Mind -yhtiön käsialaa. Google osti yhtiön viime vuonna. Yhtiön tavoitteena on luoda ”älykkäitä laitteita”.

DeepMindin perustaja Demis Hassabis toteaa, että sovelluksen toiminta on samantapaista kuin vauvalla, joka avaa silmänsä ja näkee mailman ensimmäistä kertaa:

Sovellukselle annettiin vanhojen Atari-pelien pikselitietoa ja pelien tulostiedot. Kun sovellus alkoi pelata se tarkkaili pelin tapahtumia ja alkoi tehdä sattumanvaraisia näppäinkomentoja nähdäkseen mitä tapahtuu. Tällä tavalla se alkoi luoda syvempää ymmärrystä pelin tapahtumista.

Agent-sovellus on ohjelmoitu niin, että se tajuaa asioiden merkityksellisyyden opettelemalla yrityksen ja erehdyksen kautta. Perusolettamus on, että pisteiden saaminen pelissä on hyvä asia kun taas pisteiden menettäminen on huono homma.

Oheisella videolla havainnollistetaan, miten sovellus tekee alkuun sattumanvaraisia ja epäonnistuneita liikkeitä. Kahden viikon ja 600 pelikierroksen jälkeen sovellus on kuitenkin selvästi oppinut mitä pelissä on tarkoitus tehdä.

Joissakin tapauksissa sovellus on jopa kehittänyt sellaisia voittostrategioita, joita tutkijat eivät olleet koskaan tulleet edes ajatelleeksi.

Agent on pelannut nyt monia erilaisia pelejä. Esimerkiksi Space Invaders-, Pong- ja Breakout-peleissä sovellus pärjää ihmisiä paremmin, mutta joissakin peleissä se pärjää huomattavasti heikommin.

Tämä johtuu tutkijoiden mukaan siitä, että sovelluksella ei ole vielä ollut kunnon muistia, joten se ei pysty kehittelemään pitkän tähtäimen strategioita, jotka edellyttävät suunnitelmallisuutta. Joissakin tapauksissa sovellus juuttuikin vain pallottelemaan pienten pistemäärien kanssa, mutta se ei saanut otetta pelin kokonaistavoitteessa.

Deep Mindin alkuvaiheen sijoittajiin kuulunut Elon Musk (Myös tosielämän Tony Starkina tunnettu liikemies) on ilmaissut huolensa keinoälyn kehittymisen aiheuttamasta uhasta ihmiskunnalle.

-Jos sinulla ei ole suoraa kosketusta Deepmindin kaltaisiin ryhmittymiin, niin sinulla ei ole hajuakaan, kuinka nopeasti keinoäly on kehittymässä. Jonkin vaarallisen tapahtuman riski on olemassa korkeintaan kymmenen vuoden sisällä, on Musk todennut.

Hassabis myöntää, että riskit on pidettävä mielessään, mutta hänen mielestään tällaiseen tekniikkaan liittyvä huoli on konkretiaa vasta vuosikymmenien päästä.

Tuoreimmat aiheesta

Digi