Samat asiat mietityttävät varusmiehiä vuodesta toiseen. Varusmiesliiton puheenjohtaja Rami Laitila kertoo saavansa säännöllisesti esimerkiksi simputukseen, hiusten pituuteen ja kännykään käyttöön liittyviä yhteydenottoja varusmiehiltä, jotka kokevat saaneensa epäreilua kohtelua.
Usein kysymyksiä herättävät erityisesti ohjeet ja säännöt, joita tulkitaan tapauskohtaisesti.
– Esimerkiksi kirjaus hiusten siisteydestä on sellainen, että sitä voidaan tulkita monella tapaa, joskus jopa kyseenalaisesti.
– Siihen tarvittaisiin ehkä joku selkeä raja, että missä vaiheessa se ananaksen kasvattaminen menee överiksi, Laitila kertoo viitaten suosittuun miesten hiustyyliin.
Puhelimet mukana jopa taisteluharjoituksissa
Viime aikoina perinteisten kiistakapuloiden rinnalle on noussut kuitenkin uusi hämmennystä aiheuttava ilmiö: sosiaalisen median ja varusmiesten some-julkaisuihin liittyvät pelisäännöt.
Yhä useampi varusmiehistä kantaa puhelinta mukanaan jopa maastossa taisteluharjoitusten aikana. Vauhdikkaiden rynnäköiden, panssarivaunuilla jyristelyiden ja näyttävien räjähdysten some-potentiaali on huima, mutta välillä sosiaalisen median pelisäännöt aiheuttavat harmaita hiuksia.
Laitila kertoo, että vaikka sovellusten, kuten Instagramin, Snapchatin ja suorat videolähetykset mahdollistavan Periscopen käyttö on varusmiehille rutiinia, puolustusvoimien puolelta niiden yleistymiseen on reagoitu hitaasti.
– Jotkut asiat pysyvät, mutta sosiaalinen media on tullut nyt uutena. Koko ajan tulee erilaisia applikaatioita ja erilaisia tapoja tuottaa sisältöä. Siihen ei välttämättä aina puolustusvoimienkaan puolelta osata reagoida.
Vain lyhyt ohjeistus somen käytöstä
Puolustusvoimien pääesikunnasta on annettu varusmiehille ja reserviläisille lyhyt ohjeistus sosiaalisessa mediassa toimimisesta, mutta Laitilan mukaan ohjeet ovat ympäripyöreitä ja niitä tulkitaan monesti tapauskohtaisesti.
– Ohjeistus on ollut lähinnä sitä, että esimerkiksi kuvia voi julkaista, jos kysyy siihen kouluttajalta luvan. Paikkatietoja tai muuta arkaluontoista ei kuvissa saa olla, mutta senkin arviointi on kuitenkin hyvin tapauskohtaista.
Ohjeissa annetaan varusmiehille vapaus kirjoittaa omista tunnelmistaan esimerkiksi blogiin tai Facebookiin. Myös sotaharjoituksen aikana omasta päivästään voi kertoa sosiaaliseen mediaan. Kuvien ja videoiden julkaiseminen palveluspaikasta ja -kavereista on kuitenkin lähtökohtaisesti kiellettyä.
– Se ei myöskään välttämättä ole ihan kaikilla tiedossa, mitä saa julkaista, Laitila pohtii.