Asekuvat jo muoti-ilmiö sosiaalisessa mediassa – suomalainen Aku kertoo kiistellystä harrastuksesta: ”Pikkupoikana tykkäsin pyssyleikeistä ja se jäi päälle”

0:19img
Julkaistu 02.04.2019 06:29
Toimittajan kuva

Juulia Jaulimo

juulia.jaulimo@mtv.fi

Suomalainen mies seisoo autonsa edessä kauniissa pohjoisen maisemassa. Hänellä on yllään maastopuku ja kädessään AK-47-kivääriä jäljittelevä ase. Instagram-kuvan kuvatekstissä lukee: ”AK:lla ampuminen saa hymyn naamalle!”

Instagramiin on muodostunut laaja, aktiivinen ja kansainvälinen yhteisö ihmisiä, jotka julkaisevat kuvia aseistaan ja poseeraavat kuvissa aseidensa kanssa. Joukossa on tarkka-ampujia, entisiä tai nykyisiä sotilaita ja naisia merkkivaatteissa – tai hyvin vähissä vaatteissa – aseiden kanssa.

Yhdysvalloissa yhteisöä kutsutaan ”tactical communityksi”, suoraan suomennettuna taktiseksi yhteisöksi.

Washington Post luonnehtii artikkelissaan somen taktisia julkaisuja erikoisiksi sekoituksiksi Instagramin kannustavaa asennetta ja väkivaltaista kuvastoa viehättävistä internetpersoonallisuuksista aseidensa kanssa.  

Piireissä on kyse elämäntapavalinnasta ja harrastuksesta, mutta tavoitteena on myös suojella kotia.

"Pyssyleikeistä" tuli Akun harrastus ja ammatti

AK-47-kuvassa suomalaisessa kansallismaisemassa seisoo mies nimeltä Aku Saarelainen. Saarelainen on töissä Jääkäriprikaatissa ja hän kertoo kiinnostuneensa aseharrastuksesta varhain.

– Pikkupoikana tykkäsin pyssyleikeistä, se jäi päälle ja siitä muodostui ammatti, Saarelainen kertoo.

”Taktinen yhteisö” on Saarelaisen mukaan Suomessa laaja ja pitää yhteyttä toisiinsa esimerkiksi Instagramissa tai foorumeilla. Saarelainen kuvailee sitä kuin miksi tahansa harrastajayhteisöksi.

– Se on vähän samanlainen kuin vaikka crossfit-yhteisö. On omat meemit, omat termit ja kilpailevaa merkkiuskollisuutta, Saarelainen selittää.

– Joku harrastaja voi ostaa kaikki varusteet jossain tietyssä maastokuviossa ja toinen toisessa ja sitten leikkisästi naljaillaan keskenään. Samoin joku profiloituu tietyllä asemallilla ampujaksi, ja sitten AK-ampujat tekee AR-ampujista vähätteleviä meemejä – hyvässä hengessä.

Ei kuvia aseiden säilytyspaikoista – tai uhkaavia kuvia

Saarelainen kertoo jakavansa kuvia aseista, sillä haluaa näyttää ihmisille, että aseharrastus on harrastus siinä, missä mikä tahansa muukin.

– Minulla on seuraajissa paljon varusmiespalvelusta suorittavia tai suorittaneita, joita haluan maanpuolustuksellisesta näkökulmasta rohkaista ampumaurheilun pariin, Saarelainen kiteyttää.

Kuvia aseidensa säilytyksestä hän ei julkaisisi – eikä missään nimessä uhkaavia kuvia.


–  Jos jakaa uhkaavia kuvia, niin siitä voi ihan oikeutetusti joutua poliisin kanssa tekemisiin. Mutta oma tuntumani on se, että meidän harrastajakunta on normaaleja täyspäisiä ihmisiä eikä tällaisia ongelmia ole ollut.

Saarelaisen Instagram-syöte eroaa melkoisesti monista alan yhdysvaltalaisista harrastajista.

Aseet suuri someilmiö Yhdysvalloissa

Yksi ”taktisen yhteisön” yhdysvaltalaisista keulahahmoista on 32-vuotias armeijan erikoisjoukkojen entinen sotilas Mat Best.

Washington Post luonnehtii artikkelissaan Bestin julkaisevan itsestään hauskoja ja itseironisia kuvia ja videoita, joilla markkinoi elämäntapaa, joka pyörii "tuliaseiden, punaisen lihan ja hänen kuuman vaimonsa Noellen" ympärillä.

Hänen kuvansa samaan aikaan satirisoivat ja edustavat macho-kulttuuria.


Bestillä on yli 600 000 seuraajaa sosiaalisessa mediassa ja hänellä on vaikutusvaltaa siinä, missä kenellä tahansa somevaikuttajalla.

Yhteisössä on joitain naisia, jotka esiintyvät tarkoituksella aseiden kanssa hyvin vähissä vaatteissa ja seksikkäissä kuvissa saadakseen seuraajia.

Se herättää vieroksuntaa harrastajapiireissä ja koetaan seuraajien kalasteluna, mutta kertoo myös siitä, kuinka suuresta someilmiöstä on kyse.

"Kevyt versio sotilaselämästä"

Saarelainen kertoo, että Suomen ja Yhdysvaltain yhteisöissä on joitain merkittäviä eroja. Koska Suomessa on yleinen asepalvelus, harrastustoiminta on vahvasti sidoksissa reserviläistoimintaan.

– Yhdysvaltain asevoimissa palvelee pieni osa maan väestöstä, siellä sotilaana oleminen on harvinaisempaa. Maalla on kuitenkin selkeä historia, missä itsenäisyys on hankittu kansalaisten, ei pelkästään asevoimien panoksella, Saarelainen selittää.


– Siellä taktiset harrasteet tarjoavat kevyen version sotilaselämästä. Pääsee tekemään niitä kivoja juttuja, käymään aurinkoisella kelillä ampumaradalla, ilman että tarvitsee seistä vesisateessa vartiossa.

Näin myös Best kuvailee harrastusta Washington Postin haastattelussa.

– Kaikki eivät edes voisi liittyä armeijaan, mutta haluavat silti juosta varusteet päällä tiluksillaan ja tehdä siirtymäharjoituksia.

Naisharrastajille jopa oma vaatemerkki – joogahousuissa asetaskut

Yhdysvalloissa yhteisöllä on joitain muitakin erityispiirteitä: vaikka esimerkiksi Best kertoo, ettei aseharrastus liity suoraan survivalismiin tai poliittisiin tai luonnonkatastrofeihin varautumiseen, keskustelu aseista liittyy Yhdysvalloissa enemmän turvallisuuteen kuin maanpuolustukseen.

Naispuolisille aseharrastajille on perustettu oma vaatemerkki, Alexo Athletica, suunnittelee legginsseihin ja muihin urheiluvaatteisiin erikseen taskuja, jotta naiset voivat kantaa aseita myös lenkille mennessään.

– Suuret urheiluyritykset eivät rohkene puolustaa perustuslaillista oikeutta kantaa asetta puhumattakaan siitä, että mahdollistaisivat sen, Alexo ei koskaan peräänny puolustamasta naisten oikeutta puolustaa itseään, yhtiö kirjoittaa nettisivuillaan.

Washington Post selittääkin harrastuksen nousua Yhdysvalloissa esimerkiksi 9/11-terrori-iskulla ja turvattomuuden nousulla.

Aselait jakavat mielipiteitä

Samaan aikaan, kun taktiset harrastukset ovat kasvussa Yhdysvalloissa ja Suomessakin harrastajayhteisö on vakaa, monet kannattavat aselakien tiukennuksia.

Lue myös: Koulusurmien jälkeen aselupien peruutukset moninkertaistuneet Suomessa – sopimattomien luvanhaltijoiden seulonta tiukentuu

Yhdysvalloissa aselait ovat pitkään olleen suorastaan poliittisen jakautumisen symboli. Koululaiset ovat järjestäneet monia mielenilmauksia tiukempien aselakien puolesta Floridan kouluampumisen jälkeen. Myös vapaammilla aselaeilla on kuitenkin suuri kannatus ja niitä lobataan maassa voimakkaasti.

Vaikka täällä kahtiajakautuneisuus ei ole yhtä voimakasta, keskustelua tiukemmista aselaeista on virinnyt esimerkiksi kouluampumisten jälkeen.

Uuden-Seelannin pääministeriä Jacinda Ardernia kehuttiin ympäri maailmaa, kun hän ilmoitti pian moskeijaiskun jälkeen, että maan uusi laki kieltää puoliautomaattiaseet ja rynnäkkökiväärit.

– Meillä poliittinen ulottuvuus on pienempi, mutta tietysti harrastajat ovat huolissaan lainsäädännöstä lajin tulevaisuuden kannalta, Saarelainen sanoo.

"Tavallisten ihmisten tavallinen harrastus"

Saarelainen toivoo, että ennakkoluulot aseharrastajien ympärillä lientyisivät. Hän uskoo, että paras tapa siihen on kertoa harrastuksesta avoimesti.

DSC_1164

Suomessa aseharrastajien yhteisö on Yhdysvaltoja enemmän kytköksissä reserviläistoimintaan.

– Kun normaalit ihmiset jakavat tuota sisältöä, niin sillä annetaan totuudenmukainen kuva, että tämä on ihan tavallisten ihmisten tavallinen harrastus. Ja se helpottaa muiden ihmisten suhtautumista.

Mutta mikä aseharrastuksessa vetää puoleensa? Washington Postin artikkelissa pohditaan, että yksi syy voisi olla turvallisuuden ja sotien lisäksi populaarikulttuuri: sotaelokuvat ja Call of Dutyn kaltaiset suositut sotapelit.

Saarelainen lisää, että ammunta on urheiluna hyvin palkitsevaa.

– Oma kehittyminen on määrällisesti mitattavissa. Aseiden ja varustuksen rakentelu on samalla tavalla kiehtovaa kuin vaikka autojen tuunaus tai vaatteiden shoppailu.

– Ja aseenomistajathan ovat poliisin kunnolliseksi ja rehelliseksi toteamaa sakkia!

Tuoreimmat aiheesta

Ampuma-aseet