Vuosaaren Urheilutalossa on kahdeksan uima-allasta ja niissä 1713 kuutiota vettä. Mutta miten uimavesi pysyy puhtaana, kun kävijöitä on toistatuhatta päivässä? Laitosmies Markku Nenonen vie meidän uima-altaiden alle.
– Täällä alhaalla on kuin vesilaitos. Olemme yhtä syvällä kuin viiden metrin hyppyallas. Olemme siellä altaan pohjalla, Nenonen kertoo.
Markku Nenonen on yksi kolmesta, jotka pitävät huolta uima-altaiden veden puhdistuksesta. Työvuoro on alkanut kello 6 aamulla.
– Aamuvuoro alkaa vesinäytteellä. Otamme altaista vesinäytteet ja kirjaamme ne ylös. Kaikki kemikaalit tarkastetaan ja kierrämme teknisiä tiloja, ettei löydy mitään hälyttävää.
Eteen avautuu maailma, jota uimahallissa käydessä ei edes ajattele olevan. Kookkaita suodattimia ja putkia sinne ja tänne.
Jotta uimavesi olisi puhdasta, altaista poistuu vettä koko ajan ja puhdistettua vettä tulee tilalle. Vesi poistuu loiskekouruista altaan reunoilta ja puhdistettu vesi virtaa takaisin altaan pohjaritilöistä.
– Vesi tulee altaasta ensimmäiseksi tasausaltaaseen. Sieltä se imetään pumpulla suodattimiin. Siinä välissä on karkeasuodatin ja niihin kertyy kaikkea mahdollista: hiuksia, laastareita, uimalakkeja ja joskus uimalasejakin, Markku Nenonen luettelee.
Huone täynnä kemikaaleja
Astumme tilaan, jossa päälle on syytä vetää suojavarustus.
– Kuitenkin puhutaan myrkyllisistä kemikaaleista. Kun niitä annostellaan altaaseen, ne eivät kuitenkaan enää ole myrkyllisiä. Täällä ne ovat raakana, jolloin meidän pitää varustautua, kun niitä käsittelemme, Markku Nenonen selittää ison klooritynnyrin vieressä.
– Täältä löytyy kloori, jolla desinfioidaan vesi puhtaaksi ja saadaan pienimmätkin pöpöt tapetuiksi. Sitten on rikkihappo, joka säätää veden ph-arvoa, ettei ph nouse liian korkealle. Sitten on saostusaine, joka kerää partikkeleita yhteen, jotta ne kerääntyvät tuonne suodattimeen.
Miten kloori saadaan altaaseen?
– Meillä on kemikaalisyöttöpiste täällä alhaalla ja kaikkiin altaisiin on oma syöttö. Se on automatisoitu ja sinne on säädetty klooripitoisuus, joka altaassa pitää olla.
Paljonko klooria kuluu päivässä?
– Useita litroja. Mitä enemmän käy ihmisiä, sitä enemmän klooria menee.
Uima-altaat tyhjennetään kokonaan vain kerran vuodessa.
– Kesäaikaan meillä on isompi huoltokausi ja puolet hallista on vuorotellen kiinni. Silloin useimmiten tyhjennetään koko allas täysin.
– Tämä ei tosin ole pakollista veden kannalta, vaan teemme muita huoltotöitä. Laatoituksia ja rappusia korjataan ja kaikkea muuta tällaista.
Kakkavahingot ja shortsikielto
Pienten lasten altaita joudutaan kuitenkin tyhjentämään useammin. Syynä on kakka.
– Pienemmissä altaissa allas tyhjennetään ja putsataan. Laitamme uudelleen vedet.
– Isommissa altaista otetaan kaikki kiinteä pois ja laitetaan imurit altaaseen. Allas otetaan tuolloin kokonaan pois käytöstä. Tarvittaessa siihen lisätään kemikaaleja eli kloorimäärää nostetaan.
Shortsikielto herättää keskustelua vuodesta toiseen. Vuosaaressa uimaan ei saa tulla shortseissa.
– Meillä on tässä talossa paljon erilaisia liikuntatiloja. Shortseja saatetaan käyttää muuhunkin kuin uimiseen eikä shortseja pestä välissä. Se tuo epäpuhtautta veteen, Nenosen selittää.
– Veden kannalta kaikkein tärkein onkin asiakas ja asiakkaan oma käyttäytyminen pesuhuoneessa eli kuinka hyvin he pesevät itsensä, Markku Nenonen muistuttaa.
Nenosen mukaan Vuosaaressa saa kuitenkin uida huoletta.
– Se vesi, mikä täältä lähtee altaaseen, on todella puhdasta, Nenonen lupaa.